Vertellen op je werk

Het is een persoonlijke afweging of je wel of niet over je hiv-status vertelt op je werk. In ieder geval ben je niet verplicht iets te melden over je status. En als je het wel wilt, wat is dan de meerwaarde voor jezelf?

De keuze wel of niet vertellen is het gemakkelijkst als je geen klachten hebt. Lastiger wordt het als je wel klachten hebt, je regelmatig ziek meldt en je bijvoorbeeld de werkuren zou willen aanpassen aan je gezondheid. De bedrijfsarts is dan de meest aangewezen persoon om mee te overleggen. Maar wat je ook doet, de beslissing is volledig aan jou!

 

Vertellen op je werk

Als je toch overweegt iemand binnen jouw werkomgeving op de hoogte te brengen dan kan je terecht bij je bedrijfsarts. Hij heeft als arts zijn medisch beroepsgeheim en zwijgplicht, ook naar je werkgever toe.

Geen overdraagbaarheid van hiv op de werkvloer

Bij normaal sociaal contact wordt hiv niet overgedragen. Op de werkvloer is dat niet anders. Overdracht van hiv kan alleen gebeuren door seksueel contact en bloed-bloed contact. Je kunt dus rustig handen schudden, knuffelen, zoenen of computers, gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen delen. Als er een hoger risico is op bedrijfsongevallen, is er een arbo- en/of hygiëne protocol waar men zich altijd aan dient te houden. Zo'n protocol beschermt tegen de overdracht van allerlei aandoeningen of infecties, dus veel meer dan alleen hiv. Het geldt ook voor iedereen op het werk. Dus als iemand iets onder de leden heeft en dat zelf nog niet weet, kan hij dit niet overdragen aan anderen. Per bedrijfstak kan zo'n protocol verschillen. In de horeca gelden bijvoorbeeld andere voorschriften dan in de zorg.
Weet dat je hiv niet over kunt dragen als je onder behandeling bent en het virus niet in je bloed aantoonbaar is. Dit heeft recentelijk onderzoek aangetoond. Lees meer hierover bij n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Goed en gezond werken

Lees meer >

Bedrijfsarts, arbodienst en UWV

Lees meer >