Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel voorwaarden of beperkingen gelden aan dat verblijf.
In het kort:
- Er kunnen beperkingen gelden voor werknemers met hiv
- Hiv-test kan verplicht zijn bij werkvergunning, ook bij verlenging
- Ga na of continuïteit zorgverzekering en hiv-zorg is gegarandeerd
- Een EU-burger kan binnen de EU werken, misschien met extra voorwaarden
Werkvergunning & reisbeperkingen: voorkom teleurstelling
Laat je vooraf goed informeren of er specifieke beperkingen zijn voor werknemers met hiv. Ga ook na wat de consequenties kunnen zijn voor jouw zorgverzekering of hoe jij je al dan niet goed kunt verzekeren in het land waar je wilt gaan werken. Ook moet je nagaan hoe je jouw hiv-behandeling op een goede en verantwoorde wijze kunt voortzetten. Het kan een reden zijn om te kiezen voor een ander land, waar geen beperkingen gelden voor mensen met hiv.
Op www.hivtravel.org kun je nakijken of er beperkingen zijn.
verplichte hiv-test
Een groot aantal landen buiten de EU geeft geen werkvergunning af aan mensen met hiv. Veel landen vragen als voorwaarde voor het afgeven van een werkvergunning een officiële verklaring of je al dan niet hiv-positief bent. Vaak vraagt men een bewijs van de uitslag na een hiv-test in Nederland. Of stelt verplicht in het land zelf een hiv-test te laten afnemen. Informeer je dus op voorhand goed. Zo voorkom je dat je aanvraag voor een werkvergunning kan worden afgewezen vanwege je hiv-status. Maar besef ook - als je je hiv-status liever niet aan de werkgever wilt vertellen - dat je dan de reden van afwijzing moet geven, omdat er mogelijk zal worden gevraagd waarom je geen werkvergunning hebt gekregen.
Een nieuw leven (met hiv) binnen de Europese Gemeenschap (EU)
In feite kun je als EU-onderdaan zonder al teveel moeilijkheden reizen en werken door de gehele EU. Informeer wel goed of er specifieke voorwaarden gelden waar je rekening mee zou moeten houden. Zoals bijvoorbeeld dat je verzekerd moet zijn: óf in je eigen land óf in het land van tijdelijk verblijf.
Duur van verblijf
Als EU-burger heb je het recht om vrij te reizen door EU-landen. Ook heb je het recht gedurende maximaal vier maanden op het grondgebied van een andere lidstaat te verblijven zonder andere voorwaarden of formaliteiten dan de verplichting in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Wel is er een duidelijk verschil tussen een verblijf korter, of langer dan vier maanden.
korter dan 4 maanden
Het recht om overal in de Europese Unie te mogen reizen, ook in Nederland, is dus niet afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, of je nu beroepshalve of privé reist.
Als EU-burgers hoef je niet langer je identiteitsbewijs te laten zien wanneer je de grens tussen Schengenlanden passeert (daar vallen overigens weer niet alle EU-landen onder). De nationale wetgeving bepaalt of je een identiteitskaart of geldig paspoort nodig hebt. Er mag bij een controle alleen naar de geldigheid van je document worden gekeken. Men mag je in principe niet naar doel, duur, middelen van bestaan en aard van verblijf vragen.
Nog vragen?
- Kijk eens op de website van de IND, de Immigratie en Naturalisatie Dienst via www.ind.nl.
- In de brochure Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers lees je meer over de voorwaarden.
Bij vragen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging. Tel: 020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur), e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..