De wijde wereld in? Goed en slecht nieuws

Published: 16 October 2018

Een wereld zonder grenzen voor mensen met hiv. Blijft het een droom of wordt deze droom eindelijk werkelijkheid? Er zijn gelukkig wat drempels weggenomen. Een aantal landen heeft reisbeperkingen voor kortdurend of voor langer verblijf voor mensen met hiv opgeheven of aangepast. Belangrijk voor als je op vakantie gaat, voor langer tijd familie of vrienden gaat bezoeken of voor je werk op reis moet.

Eerst maar het goede nieuws. Zuid Korea en Taiwan hebben al hun beperkingen voor mensen met hiv opgeheven. Singapore heeft kortdurend verblijf uitgebreid van 30 naar 90 dagen. En Canada maakt het gemakkelijker om een verblijfsvergunning te krijgen. Ook heeft een aantal landen expliciet aangegeven geen beperkingen meer te hebben. Zoals Belarus, Hongarije, Indonesië en Duitsland. Duitsland? Ja, inderdaad Duitsland, omdat The Free State Bavaria (Beieren dus) eindelijk haar beperkingen heeft opgeheven door het afschaffen van de verplichte hiv-test bij langdurig verblijf.

Maar er is nog een hele lange weg te gaan voordat alle landen hun reis- en verblijfsbeperkingen hebben opgeheven. Wereldwijd hebben nog steeds 13 landen een totaal verbod. Zij verbieden dus ook kortdurend verblijf en kunnen hun deportatiewetten toepassen om mensen met hiv uit te zetten. Dit zijn landen als Bahrein, Brunei, Iran, Jordanië, Kuwait en de Verenigde Arabische Emiraten. Verder zijn er nog eens 49 landen die een langer verblijf dan 90 dagen niet toelaten. Van 24 landen zijn wetten en met name de uitvoering hiervan in de praktijk nog onduidelijk. Zij werpen dus nog steeds allerlei drempels op waarmee mensen met hiv rekening moeten houden.

Dus als je een mooie vakantietrip in gedachten hebt, ergens een leuke stop-over wilt plannen of voor je werk naar het buitenland moet voor een werkoverleg of congres, laat je niet verrassen en kijk voor de laatste ontwikkelingen op www.hivtravel.org.

De Hiv Vereniging vindt dat alle reis- en verblijfsbeperkingen vanwege hiv van tafel moeten omdat deze discriminerend zijn voor mensen met hiv en inbreuk maken op ieders (mensen)recht van vrij (reis)verkeer en vrijheid van bewegen.

This information is useful