De Hiv Vereniging heeft een factsheet opgesteld over toegang tot zorg en medicatie voor mensen met hiv die sinds kort in Nederland zijn of tijdelijk in Nederland verblijven. Bijvoorbeeld als men hier op vakantie is, tijdelijk aan het werk is of wanneer iemand geen rechtsgeldige verblijfspapieren heeft. Wat doe je dan als je hiv-medicatie bijna op is of hiv-zorg nodig hebt? Deze pdf Engelstalige factsheet (1.10 MB) helpt je op weg.
In Nederland is men verplicht verzekerd voor zorg via de basisverzekering. Dit geldt ook als men tijdelijk in Nederland aan het werk is via een arbeidsovereenkomst. Zolang men werkt is men verzekerd. En hiv-zorg wordt vergoed via de basisverzekering.
Maar wat als je hier als toerist bent, gevlucht bent naar Nederland of op een ander manier tijdelijk verblijft. Vaak is het onduidelijk of men gebruik kan maken van de zorg in Nederland en met name waar men terecht kan als bijvoorbeeld de hiv-medicatie bijna op is. Dit helder krijgen is belangrijk. Het neemt het gevoel onzekerheid, onrust en onbehagen weg. Niemand wil toch zonder hiv-medicatie komen te zitten.
EU burgers
Binnen de EU is men in principe verzekerd in eigen land en heeft men met hun EHIC (European Health Insurance Card) gemakkelijk toegang tot zorg in elk ander EU-land. Dus dit geldt ook als men tijdelijk in Nederland verblijft en zorg nodig heeft. De EHIC geeft je recht op medische noodzakelijke zorg. De vergoeding van de zorgkosten hiervoor vindt plaats tot het prijsniveau van soortgelijke zorg in je eigen land.
Medisch noodzakelijke zorg
Wettelijk gezien heb je altijd recht op medisch noodzakelijke zorg. Dit geldt ook voor hiv-zorg. Dus wat te doen als je zorg nodig hebt? De beste weg is een afspraak maken met een huisarts. Deze bepaalt welke zorg je nodig hebt, kan recepten voorschrijven en je verwijzen naar meer specialistische zorg, zoals hiv-zorg. Besef wel dat de rekening voor de geleverde zorg of medicatie betaald moet worden. Vaak kan dit door de rekening te (laten) declareren bij de (zorg)verzekeraar in eigen land. Zoals direct via de EHIC. Soms moet de factuur eerst betaald worden. Stem dit goed af met de eigen verzekeraar of via een speciaal alarmnummer of direct met de behandelaar in eigen land.
Zonder zorgverzekering
Als je zonder rechtsgeldige papieren in Nederland verblijft kun je je niet verzekeren voor zorgkosten. Wat als dan toch (hiv-)zorg nodig hebt, en de rekening niet kan betalen? Dan kan een huisarts of hiv-behandelaar onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van een speciale financieringsregeling van het CAK waardoor de rekening voor zorg en medicatie vergoed kan worden.
Verwijs naar factsheet
Dus bij vragen hoe de gezondheidszorg in Nederland is geregeld en hoe men daarvan gebruik kan maken ook als men tijdelijk in Nederland verblijft, verwijs dan naar de pdf Engelstalige factsheet (1.10 MB) . Of neem contact op met het Servicepunt.
Lees meer: Basisrechten voor iedereen, dus ook voor nieuwkomers
Dit bericht is geüpdated: 14 augustus 2023