Recht op zorgtoeslag over 2023? Aanvragen kan nog net!

Published: 21 August 2024

Het kan tot uiterlijk zondag 1 september: zorgtoeslag over 2023 aanvragen. Wellicht heb jij er nog recht op?  Maak nú een proefberekening en vraag jouw toeslag alsnog aan. Laat geen geld liggen waar je recht op hebt!

1 op de 10 nog niet aangevraagd

Van de Nederlanders die over 2023 recht op toeslagen hebben, heeft 1 op de 10 die nog niet aangevraagd. De Dienst Toeslagen van de Belastingdienst roept hen op dit alsnog te doen. De bedragen kunnen oplopen tot honderden euro's of zelfs nog meer. Een aanvraag doen kan tot uiterlijk zondag 1 september aanstaande.

Veel mensen doen onterecht geen aanvraag

Mensen zijn soms terughoudend met een aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later terug te moeten betalen of denken er geen recht op te hebben. De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren echter steeds ruimer geworden, dus mogelijk heb je er gewoon recht op.

Werkelijk inkomen 2023 bekend

De Dienst Toeslagen wijst erop dat als je nu nog toeslag over 2023 aanvraagt, je niet bang hoeft te zijn dat je iets moet terugbetalen. Je werkelijke inkomen over vorig jaar is immers bekend. Daardoor kan de dienst het bedrag waar je recht op hebt al bepalen voordat het geld wordt overgemaakt.

Wat is zorgtoeslag eigenlijk? 

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je zorgverzekering. De hoogte van de premie is niet afhankelijk van je inkomen. Bij een laag inkomen is de premie dus een zware last. Zorgtoeslag compenseert een deel van de premie. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog die toeslag is, hangt af van je inkomen, of je een partner hebt en van de hoogte van eventueel vermogen. 

Wanneer heb je recht op toeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Welke inkomensgrenzen gelden er voor 2023?

Je kunt alsnog zorgtoeslag aanvragen als je jaarinkomen over 2023 niet boven de grens van E 38.520 uitkomt. Of met een toeslagpartner bij een gezamenlijke jaarinkomen niet boven  € 48.224. De toeslag is dan maximaal E 154 en E265 per maand. Je aanvraag wordt definitief vastgesteld op basis van je belastingaangifte 2023. Nogmaals, je kunt nog een aanvraag doen tot zondag 1 september.

Doe een proefberekening

Om uit te zoeken of je inderdaad recht op een toeslag hebt, kun je op de website van de belastingdienst een proefberekening maken.
Of vraag direct zorgtoeslag aan. 

Een tip:

En nu je toch bezig bent: kijk gelijk even of je ook recht op zorgtoeslag hebt in 2024 en of je, als je een huurhuis hebt of kinderen, hiervoor misschien ook een bijdrage in de kosten kunt krijgen. 

Veel succes en nogmaals: laat geen geld liggen waar je mogelijk recht op hebt!

This information is useful