(Hiv-)zorg in tijden van het nieuwe coronavirus

Published: 15 June 2020

Steeds meer mensen krijgen als gevolg van het coronavirus te maken met afgezegde of uitgestelde afspraken bij het ziekenhuis, de huisarts of een andere zorgverlener. De reden is dat men de overdracht van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk wil voorkomen. Ook is het bij veel afspraken niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Veel consulten worden telefonisch of via video gehouden, zodat er zo min mogelijk fysiek contact is.

Het is helaas nog niet te zeggen hoe lang alle maatregelen gaan duren. Bekijk de website van je huisarts, ziekenhuis, apotheek of andere zorgverlener voor de specifieke maatregelen.

Hiv-behandeling

De hiv-poli’s zijn gewoon open, maar veel afspraken zijn (net zoals op de andere poli’s) omgezet in telefonische of videoconsulten. Soms is het noodzakelijk of mogelijk om een face-to-face afspraak in het ziekenhuis te hebben, bijvoorbeeld als de hiv-behandelaar en –consulent niet zeker weten of je wel goed ingesteld bent op medicatie, of als je pas net je hiv-diagnose hebt.

Het kan even wennen zijn om een telefonisch of videoconsult te hebben. Je vindt hier tips voor een telefonisch of videoconsult.

Als je al jaren een onderdrukt virus hebt en goed ingesteld bent op hiv-medicatie hoef je vanwege het nieuwe coronavirus voor je komende afspraak in sommige hiv-behandelcentra geen bloed te laten prikken. Dat wordt dan een keer overgeslagen. Bij je controle zes maanden later wordt er wel weer bloed geprikt. Als je goed ingesteld bent maar liever toch bloed laat controleren kun je dit aangeven. Dan wordt er meestal een uitzondering gemaakt.

Als je net gestart bent met hiv-medicatie of als je om een andere reden geen stabiele viral load of CD4 hebt, wordt je in de meeste hiv-behandelcentra wel gevraagd om bloed te laten prikken. Je wordt dan gebeld over de uitslag, en aan de hand daarvan wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Om precies te weten wat het beleid is in jouw hiv-behandelcentrum kun je het best even contact opnemen met je hiv-poli. Zij kunnen je precies vertellen wat er voor jou van toepassing is. De hiv-poli’s zijn gewoon bereikbaar, dus je kan bellen of mailen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het hiv-behandelteam het te druk heeft, je mag gewoon contact opnemen als je je zorgen maakt of iets wil weten.

Gaat mijn afspraak door?

Als je geen (telefonisch) bericht krijgt kun je ervan uitgaan dat je afspraak nog staat. Je kan voor de zekerheid natuurlijk even bellen of een e-mail sturen. Als je een afspraak hebt, kom dan als het lukt alleen. Zo is er zo min mogelijk kans op overdracht van het nieuwe coronavirus.

Heb je coronaklachten (neusverkouden, keelpijn, hoesten en/of niezen met of zonder koorts)? Of heb je contact gehad met iemand die op dit moment getest wordt op het coronavirus of bewezen corona heeft? Ga dan niet naar je afspraak, maar neem telefonisch contact op met de zorgverlener. Zij zullen je dan laten weten of je afspraak door kan gaan.

Gevolg uitstel of afstel van een behandeling of operatie

Wat heeft het voor gevolg als een afspraak in de zorg niet door kan gaan? Dit is een ingewikkelde vraag, die per aandoening en per persoon verschilt. Het is natuurlijk heel anders of een behandeling voor AIN niet door kan gaan, of dat je geen fysiotherapie kan krijgen. We raden je daarom aan met vragen over je persoonlijke situatie contact op te nemen met je arts of behandelteam. Zij kunnen advies-op-maat geven, met de juiste medische achtergrondinformatie, gericht op je persoonlijke situatie.

Kan ik bij acute klachten nog wel naar de huisarts of naar het ziekenhuis?

Als je acute klachten hebt is het heel belangrijk dat je contact opneemt met de huisarts of het ziekenhuis (afhankelijk van de klacht). Zij laten je dan weten of je langs moet komen, of je een telefonisch of videoconsult krijgt, of dat het consult uitgesteld kan worden. Als het noodzakelijk is zorgt de huisarts of het ziekenhuis ervoor dat je langs kan komen, dus bel als je acute klachten hebt.

Als de huisarts of het ziekenhuis aangeeft dat het noodzakelijk is dat je langskomt, is het belangrijk dat je gaat. Je kunt telefonisch aangeven dat je het spannend vindt of bang bent, en vragen of de huisarts of het ziekenhuis tips heeft om de kans op overdracht van het nieuwe coronavirus zo klein mogelijk te houden. Bij de huisarts en in het ziekenhuis worden zoveel mogelijk maatregelen genomen om overdracht te voorkomen.

Huisarts

Het is belangrijk dat je bij acute klachten contact opneemt met de huisarts. Als je klachten hebt die niet acuut zijn (als je bijvoorbeeld al heel lang last van je knie hebt), bel dan met de huisarts om te bespreken of een afspraak nodig is. De huisarts zal je laten weten of je binnenkort langs kan komen, of dat het beter is om de afspraak even uit te stellen.

Heb je vragen, dan kun je de praktijk bellen en een telefonisch of videoconsult aanvragen. Stel je vragen niet uit, om te voorkomen dat het spoedeisend wordt. Heb je nog een briefje, recept of verwijzing nodig? Neem dan telefonisch contact op, dan sturen zij het voor je door naar de betreffende zorgaanbieder/apotheek.

Ziekenhuis

Spoedeisende en acute zorg gaat door. Het is dus belangrijk dat je naar het ziekenhuis gaat als je een face-to-face afspraak hebt.

Sommige niet-spoedeisende zorg kan momenteel niet doorgaan. Sommige afspraken kunnen via een telefonisch of videoconsult gehouden worden, zoals het hiv-consult. Het ziekenhuis zal je hierover informeren. Het kan zijn dat je (na)controleafspraak wordt uitgesteld.

Bij verschillende specialismen zijn de wachtlijsten enorm opgelopen, omdat er wekenlang minder zorg is verleend dan normaal. Bij specialismen waarbij minder sprake is van levensbedreigende of acute situaties (zoals orthopedie, oogheelkunde, dermatologie en plastische chirurgie) is de wachtlijst het hardst gegroeid.

Bij het opstarten worden eerst de mensen opgeroepen die het snelst zorg nodig hebben. Dus eerst mensen die binnen twee weken geholpen moeten worden, dan degenen die binnen een maand zorg nodig hebben, enzovoorts. Neem contact op met je ziekenhuis als je wil weten wanneer je aan de beurt bent.

Geestelijke gezondheidszorg

Behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg gaan zoveel mogelijk door. Op de website van je behandelaar(s) vind je de laatste informatie over de mogelijkheid voor bijvoorbeeld een telefonisch of videoconsult. Soms moeten afspraken uitgesteld worden, maar er zijn ook psychologen die met 1,5 meter afstand hun gesprekken face-to-face voeren. Je kan het best je behandelaar bellen om te vragen of een afspraak door kan gaan, of hoe je eigen behandeltraject eventueel aangepast moet worden.

Tandarts

De tandartsen zijn vanaf 22 april weer open voor alle behandelingen. Dus ook de gewone controles kunnen weer plaatsvinden. Heb je mondzorg nodig? Bel dan met je tandartspraktijk om een afspraak te maken en blijf niet met veel pijn doorlopen. Geef het aan als je (milde) verkoudheidsklachten hebt, dan kan de tandarts(assistente) je laten weten of de afspraak door kan gaan.

Fysiotherapie

Vanaf 11 mei gaan de behandelingen van fysiotherapeuten weer door. De fysiotherapeuten proberen hierbij 1,5 meter afstand te houden. Als dat niet lukt, zullen ze andere beschermingsmaatregelen treffen. Vraag je fysiotherapeut naar de mogelijkheden.

Thuiszorg

Ook in de thuiszorg is het vaak niet mogelijk om de 1,5 meter afstand te houden. Maar thuiszorg is vaak noodzakelijk zorg, en mensen blijven dus meestal thuiszorg krijgen. Wel worden de uren thuiszorg die mensen krijgen soms verminderd. Kijk op de website van je thuiszorgorganisatie wat hun beleid is. En neem contact op met je thuiszorgorganisatie als je verkoudheidsklachten hebt.

Verpleeghuizen/woonzorgcentra

Mensen in verpleeghuizen en woonzorgcentra blijven zorg ontvangen, maar soms ook minder dan voorheen. Ook mochten mensen in verpleeghuizen/woonzorgcentra voorlopig geen bezoek meer ontvangen. Tussen 25 mei en 15 juni wordt een test gedaan waarbij één vaste bezoeker langs mag komen. Vanaf 15 juni is het in elk verpleeghuis/wooncentrum mogelijk om meer dan één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Voorwaarde is wel dat er in het verpleeghuis of woonzorgcentrum geen mensen wonen die corona hebben. Bespreek met het personeel in het verpleeghuis/woonzorgcentrum wat de mogelijkheden zijn om contact te houden met je partner, familie of vrienden.

Apotheek

Je kan je medicatie ophalen bij de apotheek, Er gelden een aantal maatregelen in de apotheek:

  • Verkouden, hoesten of koorts? Blijf dan thuis! Bel met de apotheek zodat ze de medicijnen bij je thuis kunnen laten bezorgen
  • In de apotheek: houd 1,5 meter afstand van anderen, raak geen producten aan als dit niet nodig is, voorkom (hand)contact met de balie en betaal bij voorkeur met pin.
  • Je krijgt de normale hoeveelheid medicijnen mee.

Je kan medicatie altijd thuis laten bezorgen, daar lees je hier meer over.

Informele zorg

De Hiv Vereniging biedt informele zorg aan, dit is ondersteuning voor mensen met hiv. Peer-counseling kan nog steeds aangevraagd worden, maar de ontmoetingen zullen voorlopig online plaatsvinden. De Workshopreeks van de Hiv Vereniging gaat in ieder geval tot 1 september niet door.

Wat doet de Hiv Vereniging?

De problemen en zorgen die mensen ervaren bij het krijgen van zorg, gelden voor veel mensen. De Hiv Vereniging is lid van de Patiëntenfederatie en van Ieder(In), en behartigt via deze weg de belangen van de mensen met hiv. Ook geeft de Hiv Vereniging informatie over hiv en het nieuwe coronavirus, die vind je hier.

Als je zorgen of vragen hebt, kun je bellen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging. Het Servicepunt is te bereiken via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

 

This information is useful