Oproep: Nederlands onderzoek naar effectiviteit coronavaccinatie bij mensen met hiv

Published: 01 February 2021

De Hiv Vereniging is regelmatig actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek over hiv. We geven feedback, delen vragenlijsten of treden op als adviseur. In dit artikel delen we een oproep voor deelname aan onderzoek vanuit hiv-behandelaren. In dit onderzoek wordt gekeken naar de efficiëntie van de verschillende coronavaccins.

Hiv-behandelaren willen weten of de verschillende coronavaccins net zo goed werken bij mensen met hiv als bij mensen zonder hiv. Daarom is er een Nederlands onderzoek opgezet naar de effectiviteit van de coronavaccinatie bij mensen met hiv: de COVIH (COronaVaccinatieInHiv)-studie. De meeste hiv-behandelcentra doen aan dit onderzoek mee.

Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Antistoffenmeeting
Mensen met hiv worden gevraagd om hun antistoffen tegen het coronavirus te laten meten. Dit wordt gedaan door 2 keer een buisje bloed af te nemen, een keer voor en een keer na de vaccinatie. In totaal ga je dus 2 keer extra naar de bloedafname naast je normale controles. Je extra reiskosten worden vergoedt.

Je krijgt van je hiv-behandelaar of -consulent te horen of je antistoffen hebt vóór de vaccinatie, en zo weet je dus ook of je al een infectie met het coronavirus gehad hebt.

Na de vaccinatie en de tweede bloedafname hoor je of je antistoffen tegen het coronavirus hebt aangemaakt. Als blijkt dat je na de vaccinatie geen of onvoldoende antistoffen hebt, dan zal bekeken worden of je nog een keer gevaccineerd moet worden, of dat je eventueel een ander soort vaccin kan krijgen.

Wanneer de coronavaccinatie toevallig in dezelfde periode is als je normale controle op de hiv-poli, is de bloedafname te combineren met je normale bloedafname en hoef je dus maar 1 keer extra naar het ziekenhuis.

Vragenlijst
Naast de bloedafname wordt ook gevraagd of je een vragenlijst in wil vullen. De hiv-behandelaren willen namelijk ook weten of bepaalde bijwerkingen vaker voorkomen bij mensen met hiv.

Meedoen?

Het onderzoek is vrijwillig, je beslist dus zelf of je mee wil doen of niet. Dit heeft geen invloed op je hiv-behandeling. Je kunt je aanmelden zodra je weet wanneer jouw afspraak voor de vaccinatie is.

Je hiv-behandelaar en -consulent weten namelijk niet wanneer je gevaccineerd zal worden. Dit heeft ermee te maken dat sommige mensen eerder gevaccineerd worden op basis van hun beroep, en andere mensen voorrang hebben vanwege hun leeftijd. Vanwege privacyregels worden deze gegevens niet gedeeld.

Je kan niet meedoen als:

  • Je al gevaccineerd bent tegen het nieuwe coronavirus.
  • Je al een keer positief bent getest op COVID-19. Je hebt dan namelijk al antistoffen, en de effectiviteit van de vaccinatie wordt hierdoor beïnvloedt.
  • Je onder behandeling bent bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar of bij het Admiraal De Ruyter ziekenhuis in Goes, omdat zij momenteel geen capaciteit hebben voor deze studie. Gezien er per centrum lage aantallen deelnemers gezocht worden is het ook niet mogelijk om via een andere hiv-poli mee te doen als je in Alkmaar of Goes onder behandeling bent.

Aanmelden!

Het is dus belangrijk dat je zelf contact opneemt met je hiv-poli wanneer je een uitnodiging voor de coronavaccinatie bij de huisarts, je werkgever of de GGD hebt ontvangen. Doe dit zo snel mogelijk, dan heb je genoeg tijd om een afspraak voor de bloedafname in te plannen.

Je meldt je aan door een mailtje te sturen naar je hiv-poli. Het is belangrijk dat je in de e-mail vermeldt wanneer de afspraak voor de vaccinatie is, en dat je mee wil doen aan de COVIH-studie.

De hiv-poli zal laten weten of je mee kan doen. Er worden in totaal ongeveer 1650 mensen voor deze studie gezocht, dus het zou kunnen dat er al genoeg deelnemers zijn wanneer je de oproep voor vaccinatie krijgt. Ook zijn de startdata bij de hiv-behandelcentra verschillend, en kan het zijn dat je de vaccinatie krijgt voordat de extra bloedafnames geregeld kunnen worden.

Vragen over deze studie, het coronavirus of de coronavaccinatie?

  • Hier vind je informatie wanneer en met welk vaccin je gevaccineerd kan worden.
  • Je vindt hier meer informatie over de coronavaccinatie en hiv.
  • Hier lees je meer informatie over het coronavirus.
  • Wanneer je meer informatie wil over deze studie kun je contact opnemen met je hiv-poli.
  • Voor algemene vragen over hiv kun je contact opnemen met het Servicepunt via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

This information is useful