Nieuwe langwerkende medicatie in de pijplijn: lenacapavir

Published: 29 July 2021

Van 18 tot en met 21 juli 2021 vond virtueel de IAS2021 conferentie plaats. Op de medische blog verschijnen samenvattingen van het belangrijkste nieuws. Er werd nieuwe data over lenacapavir gedeeld. Lenacapavir (LEN, voorheen GS-6207) is een capsideremmer. Capsideremmers zijn een nieuwe klasse hiv-medicatie. Dit middel wordt gegeven als een injectie in de huid, dus niet in de spier.

Twee keer per jaar een injectie

De resultaten van fase 2 van de CALIBRATE studie werden gepresenteerd. In deze studie werd onderzocht of lenacapavir twee keer per jaar toegediend kan worden als hiv-medicatie. Lenacapavir moet voor het behandelen van hiv gecombineerd worden met minstens één andere soort hiv-medicatie.

De effectiviteit en veiligheid na 28 weken werden gepresenteerd. Er deden 182 mensen aan de studie mee die nog niet eerder hiv-medicatie hadden gekregen. De gemiddelde leeftijd was 29 jaar en 7% was vrouw. Van de deelnemers had 15% een hoge viral load (100.000 of hoger).

Er waren verschillende groepen gemaakt. 25 personen kregen dagelijks bictegravir en emtricitabine/tenofoviralafenamide (TAF). 52 mensen kregen lenacapavir pillen en emtricitabine/TAF. 105 mensen kregen injecties met lenacapavir en slikten er emtricitabine/TAF naast.

De deelnemers kregen de tweede injectie 28 weken na de eerste injectie. Vanaf dat moment kregen 52 mensen lenacapavir als injectie en TAF als pil, 53 mensen kregen lenacapavir als injectie en bictegravir als pil.

Één van de deelnemers hield een hoge viral load, terwijl deze persoon de lenacapavir injectie kreeg en er emtricitabine/TAF naast slikte. Deze persoon is naar andere hiv-medicatie geswitcht, en kreeg toen wel een onmeetbaar virus.

Momenteel is lenacapavir het meest langwerkende middel, met twee injecties per jaar. Dat zijn minder injecties dan met rilpivirine en cabotegravir, die al zijn goedgekeurd. Het wordt wel een uitdaging om een middel te vinden dat met lenacapavir gecombineerd kan worden, en net zo lang werkt. Er wordt onderzoek gedaan naar een implantaat met islatatravir, dat een jaar kan blijven zitten. Hiernaast wordt er onderzoek gedaan naar meer langwerkende middelen.

Voor mensen met een multiresistent virus

Ook resultaten van fase 3 van de CAPELLA studie werden gepresenteerd. Het middel is in 72 mensen onderzocht met een multiresistent virus. Bij deze mensen lukte het niet om met gewone hiv-medicatie om een onmeetbaar virus te bereiken. De gemiddelde leeftijd was 52 en 25% was vrouw. Deelnemers hadden gemiddeld 24 jaar hiv.

36 deelnemers kregen lenacapavir als pil of een placebopil naast de hiv-medicatie die ze al slikten. Bij 88% van de mensen die lenacapavir kregen daalde de viral load flink, en bij 17% van de groep die een placebopil kregen daalde ook de viral load flink. Daarnaast kregen 36 andere deelnemers elke zes maanden een injectie met lenacapavir, naast de hiv-medicatie die ze al slikten.

Bij 81% van de deelnemers in de studie zorgde een injectie met lenacapavir ervoor dat de viral load onmeetbaar was. Het middel kan dus een uitkomst zijn voor mensen met een multiresistent virus, waarbij het met andere hiv-medicatie niet lukt om het virus te onderdrukken.

Bijwerkingen

De bijwerkingen waren vergelijkbaar met andere hiv-medicatie in de vorm van een injectie. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid en zwelling op de plek waar de injectie is gezet. 17% van de deelnemers had last van deze verschillende bijwerkingen. Ook had 11% van de deelnemers last van kleine knobbeltjes of verharding van de huid op de plek waar de injectie was gezet. Twee deelnemers stopten met de studie vanwege deze bijwerkingen.

 

Bronnen:

  • Gupta S et al. Long-acting subcutaneous lenacapavir dosed every 6 months as part of a combination regimen in treatment-naïve people with HIV: interim 16-week results of a randomized, open-label, phase 2 induction-maintenance study (CALIBRATE). 11th IAS Conference on HIV Science, abstract no OALB0302, 2021.
  • Molina J-M et al. Efficacy and safety of long-acting subcutaneous lenacapavir in phase 2/3 in heavily treatment-experienced people with HIV: week 26 results (Capella study). 11th IAS Conference on HIV Science, abstract OALX01LB02, 2021.
This information is useful