Een boeiend onderwerp, en een mooie opkomst: Ben Ehlting organiseerde namens de Long Term Survivors van de Hiv Vereniging de paneldiscussie ‘Hiv-positief de ouderenzorg in’. In het kader van de Senior Pride was een ruimte beschikbaar gesteld in The Social Hub in Amsterdam.
Het doel was een interactieve bijeenkomst over de vergrijzende hiv-gemeenschap over vragen zoals: welke fysieke én mentale problemen die specifiek zijn voor hiv brengen we mee? Durven en kunnen we straks open te zijn over hiv?
Behalve de aanwezige bezoekers waren er drie deskundige panelleden: Cees Smit, zelf Hiv Long Term Survivor, hij heeft hemofilie en verdiept zich al jaren in het thema comorbiditeit en ouder worden met hiv. Hij schreef er zelfs (mede) een boek over: ‘Ouder worden met hiv’ (2009). Het tweede panellid was Peter Reiss. Hij is hoogleraar interne geneeskunde (actief emeritus), voormalig voorzitter van de stichting hiv monitoring en hoofdonderzoeker Age-hiv studie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. En ook Marieke Been zat in het panel. Zij is voorzitter van de stichting hello gorgeous, voormalig verpleegkundig hiv-consulent in het AMC en sociaal-psychiatrisch verpleegkundige in het hiv-team van GGZinGeest.
Na het doorlopen van recente cijfers over hiv in Nederland, kwamen diverse onderwerpen aan de orde, onder meer stigma en discriminatie. Dat bracht een levendige discussie op gang en werden er veel vragen gesteld aan het panel. Zoals “Is de groep ouderen met hiv groot genoeg om specifieke faciliteiten te organiseren?”, “Hoe houd je de regie over het groot aantal specialisten om je heen wanneer je meerdere aandoeningen hebt?” en “We mogen de eenzame en kwetsbare oudere met hiv niet vergeten”.
We zijn blij met de voorlopige uitkomsten van de bijeenkomst. Een concreet resultaat is dat we met Roze 50+ (het ouderennetwerk van COC) in gesprek gaan over het oorspronkelijke idee van het toevoegen van een ‘Plus’ aan de Roze Loper. De Roze Loper is een certificaat dat zorginstellingen kunnen behalen als zij zich voldoende inzetten om hun zorg inclusief te maken.
Marieke Been opperde het idee om een ‘RESET’-achtige workshop te ontwikkelen voor zorgpersoneel. De Hiv Vereniging hield onlangs een webinar over Ouder worden met hiv, en neemt het thema op in het Jaarplan 2024. Ook tijdens de aanstaande The Power of Love in november in het Beatrixtheater in Utrecht komt het onderwerp ter sprake. Dus: wordt vervolgd!