Mensen met hiv beter te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid dankzij nieuwe inzichten

Published: 18 December 2024

Nieuwe cijfers werpen een nieuw licht op de verzekerbaarheid van mensen met hiv. Gemiddeld hebben zij een gelijke tot anderhalf keer hogere kans om langdurig arbeidsongeschikt (AO) te raken dan mensen zonder hiv. De Hiv Vereniging verwacht dat verzekeraars door de inzichten beter in staat zijn een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) aan te bieden aan mensen met hiv. 

Een gebrek aan betrouwbare en actuele data maakte het vooralsnog lastig voor verzekeraars om een reële inschatting te maken van de risico’s. Er zijn duidelijke verschillen binnen de totale groep. Bovendien zijn diagnostiek en behandeling de afgelopen jaren fors verbeterd. In het onderzoek - uitgevoerd door het Amsterdam Health and Technology Institute en de stichting hiv monitoring (SHM) - zijn mensen met en zonder hiv met elkaar vergeleken. Gegevens van SHM zijn hiertoe gekoppeld aan relevante CBS-microdata. Het Verbond van Verzekeraars initieerde het onderzoek. 

Beter zicht op risico 

“Nu wij door dit onderzoek beter zicht hebben op het risico, verwachten we ook dat de toegang tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verbetert”, licht algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond toe. Dat is rond 2005 ook gebeurd toen het Verbond en de Hiv Vereniging de handen ineensloegen om toegang tot overlijdensrisicoverzekeringen te verbeteren. “Ook toen gaven nieuwe data en medische inzichten de doorslag.”

Of mensen met hiv hogere kans hebben op uitval, hangt onder meer samen met het jaar waarin ze gediagnosticeerd zijn, en het stadium van de aandoening op het moment dat ze voor hiv in behandeling kwamen. “Deze verschillen kunnen ertoe leiden dat er bijzondere voorwaarden aan een polis worden gesteld, zoals een premieopslag of een langere wachttijd”, stelt Weurding, die benadrukt dat voorwaarden dus echt afhangen van iemands persoonlijke situatie”.

Stigma in de samenleving verder ontmantelen 

Ronald Brands, Belangenbehartiger maatschappelijke en juridische zaken bij de Hiv Vereniging, is blij met de resultaten van het onderzoek (samengevat in dit factsheet) “Deze cijfers helpen het in de samenleving bestaande stigma op hiv verder te ontmantelen. Mensen met hiv draaien gewoon en volop mee in het arbeidsproces. Een AOV kunnen afsluiten hoort daarbij. Dit is een belangrijke stap richting een ruimer acceptatiebeleid voor mensen met hiv die een AOV willen afsluiten. Wij kijken dan ook hoopvol naar de toekomst.”  

Maatschappelijke vraagstukken oplossen

Het Verbond is blij, niet alleen over de uitkomsten van het onderzoek, maar ook over het onderzoek zelf. Weurding: “Dit toont aan hoe data kunnen bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Het leidt ertoe dat verzekeraars een onbekend en moeilijk te verzekeren risico beter in kunnen schatten en vervolgens een aanbod of een beter aanbod kunnen doen.”  

Bij dit proces is zorgvuldig rekening gehouden met privacy en de gevoeligheid van de data, en zijn alle relevante partijen betrokken: mensen met hiv, verzekeraars en onafhankelijke onderzoekers.  

Aan het onderzoek is meegewerkt door het Landelijk Dataregister Arbeidsongeschiktheid, waarin de Nederlandse Vereniging Geneeskundig Adviseurs Verzekeringszaken (GAV), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Verbond van Verzekeraars samenwerken.   

Lees ook:

>> Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid voor mensen met hiv: verzekeraars starten onderzoek 

>> Mensen met hiv hebben een ongelijke kans op arbeidsongeschiktheidsverzekering: met spoed meer onderzoek nodig

 

 

 

This information is useful