sollicitatiebrief en CV
Een sollicitatiebrief en CV zijn voor de werkgever vaak de eerste kennismaking met jou. Geef informatie over wie je bent en wat je te bieden hebt voor de aangeboden functie. Dat is in dit stadium het belangrijkst. Vermeld in je CV je werkervaring (ook vrijwilligerswerk), de opleidingen die je gevolgd hebt en overige relevante informatie, zoals speciale vaardigheden en interesses.
hiv-status
Tijdens het sollicitatiegesprek mag niet gevraagd worden naar je gezondheid of ziekteverleden (Wet op de medische keuringen). Dat is uitdrukkelijk bij de wet verboden. Tegelijkertijd heb je de verplichting om zaken die van belang zijn voor je functioneren zelf te vermelden. Dit betekent niet dat je iets over je hiv-status hoeft te zeggen, maar wel dat je het ,bijvoorbeeld door variërende energie, moeilijk vindt om wissel- of ploegendiensten te draaien.
Twijfel je toch over het wel of niet melden van je hiv-infectie? Kijk dan verder bij 'Vertellen of niet'. Maak van tevoren een persoonlijke afweging: wat is de meerwaarde als ik over mijn hiv-status vertel?
Een ‘gat’ in je CV kan vragen oproepen. Als hiv niet van belang is voor de aangeboden functie kun je dit ‘gat’ minder opvallend maken door minder precieze data te vermelden.
klachten
Als je een klacht hebt over een sollicitatieprocedure kun je in eerste instantie terecht bij de organisatie waar je hebt gesolliciteerd.Als een werkgever je niet in dienst neemt vanwege je hiv-status dan overtreedt hij de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Je kan dan een onderbouwde klacht indienen bij het
College voor de Rechten van de Mens.
aanstellingskeuring
Een aanstellingskeuring bestaat uit vragen over je gezondheid en een medisch onderzoek om te bepalen of je de functie goed kunt uitoefenen. De keuring is alleen toegestaan als er voor de functie bijzondere medische eisen gelden. Voordat de werkgever een aanstellingskeuring kan laten verrichten moet hij de eisen schriftelijk hebben vastgelegd en daarover schriftelijk advies hebben gevraagd aan de arbodienst. Voor de meeste banen is geen aanstellingskeuring nodig. Er mag bij een aanstellingskeuring geen onderzoek worden gedaan naar ernstige ziektes, dus ook niet naar hiv. Vragen over hiv, erfelijke aanleg en (voorgenomen) zwangerschap zijn niet toegestaan. Op deze vragen hoef je niet in te gaan en mag je ontkennend beantwoorden omdat ze, wettelijk gezien, niet gesteld mogen worden.
Moment van keuring
De keuring mag pas aan het eind van de sollicitatieprocedure plaatsvinden, als je bent aangenomen onder voorbehoud van medische goedkeuring en mag alleen door de bedrijfsarts van de arbodienst worden verricht. Een aanstellingskeuring mag niet gebruikt worden om de "gezondste" sollicitant te selecteren.
Oneens met de inhoud van de keuring
Als je het niet eens bent met de inhoud van de keuring kun je een klacht indienen bij de arts, de arbodienst of de Commissie klachtenbehandeling aanstellingskeuringen.