Toen en nu…Aids2018

Published: 12 July 2018

Zaterdag 7 juli 2018 vond de kick off meeting plaats van Positively Dutch.Dit is de naam voor de samenwerking tussen de Hiv Vereniging, Hello Gorgeous en ATLAS2018.  Zij hebben een gezamenlijke stand (nr. 504 t.o. de Mainstage, dichtbij de hoofdingang aan het Europaplein) in de Global Village tijdens Aids2018 in de RAI te Amsterdam.

drippie 300x94Er kwam bij de kick off een grote groep bevlogen en enthousiaste vrijwilligers samen, waaronder een aantal Posidivas.  We kregen instructies over de activiteiten op en rondom de stand. Ik kwam er weer geïnspireerd en moe vandaan. En ook dankbaar om hier aan mee te mogen werken. Wie had dat ooit gedacht, toen ik 4 jaar geleden mijn hiv diagnose kreeg en de grond onder mijn voeten wegzakte, de paniek me naar de keel vloog en de eenzaamheid me omarmde. Ik in ieder geval niet. In de tussentijd is er veel gebeurd.

Ik maakte gelukkig vrij snel kennis met vrouwen en mannen met hiv en kwam tot de ontdekking dat er een leven is na de diagnose.  En wel een zeer positief leven. De workshopreeks positief leven van de hiv vereniging en de activiteiten door hen georganiseerd hebben me veel geleerd. Ik leerde ook mensen kennen die al wel 15 jaar met niemand over hun hiv status durven spreken, die geen relatie aan durven gaan. Mensen die in eenzaamheid leven met hun hiv status, stiekem hun medicijnen nemen, ziekenhuisbezoekjes aan een andere kwaal toeschrijven en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mede door de vele activiteiten voel ik me empowered en ben ik steeds dichter bij mezelf gekomen. Ik heb geaccepteerd wat me overkomen is en ik ben geestelijk heel sterk geworden. Dusdanig dat ik, na 2 jaar aansukkelen met mijn internist, bij wie ik me niet gehoord voelde, van de ene op de andere dag ben overgestapt naar een ander behandelcentrum. Ik heb de regie over mijn behandeling overgenomen en die laat ik niet meer los. Voor zo ver ik dat al niet was van nature, heeft de diagnose en het persoonlijke ontwikkelingsproces van de afgelopen 4 jaar, me ook strijdvaardig gemaakt. Ik wil me sterk maken voor de vrouwen. Ik ben een alles-lezer geworden, ik wil het naadje van de kous weten en dat vervolgens delen met de andere vrouwen met hiv hier in Nederland. Ik hoop hen door kennisoverdracht te empoweren, zodat ook zij de touwtjes over hun leven met hiv in handen durven te nemen.

Terug naar Aids2018

Als ik terugkijk naar bovenstaande dan besef ik hoe rijk we zijn in Nederland. We hebben de luxe om over te stappen naar een ander ziekenhuis, het voorrecht dat er altijd de nieuwste medicijnen te krijgen zijn.  Maar ook besef ik dat er nog veel werk te doen is om Nederland hiv stigma vrij te maken, zodat mensen zich niet hoeven te schamen, niet bang hoeven te zijn voor afwijzing, niet uitgesloten worden door hun gemeenschap, of afgewezen door familie, vrienden en kennissen.
Ook hier in Nederland (en zeker in de rest van de wereld) moet de toegang tot medische zorg, het testen op hiv en het verkrijgen van medicijnen makkelijker worden. Er moet meer bewustwording komen bij het algemene publiek, zorgmedewerkers, huisartsen en specialisten, paramedische disciplines, dat mensen met hiv GEWONE MENSEN zijn. Dat bijvoorbeeld een hiv-test niet geweigerd wordt, omdat men niet in het stereotiepe plaatje past. Het virus discrimineert niet, hiv kan iedereen overkomen.

Het virus, ook onbehandeld, is in het dagelijks leven al niet overdraagbaar en door de campagne n=n (niet meetbaar=niet overdraagbaar, het standpunt dat wereldwijd wordt onderschreven, en dat betekent dat mensen die succesvol behandeld worden tegen hiv het virus, ook bij onbeschermd seksueel contact, niet kunnen overdragen) bevestigt dat hiv gewoon een chronische ziekte is waar goed mee te leven valt. Vrouwen kunnen gezonde baby’s krijgen. En de levensverwachting voor de meeste mensen met hiv is net zo goed als van hiv negatieve mensen. En dat is wat we tijdens we tijdens AIDS2018 proberen te bereiken door de samenwerking met de andere deelnemers op onze stand: KENNISOVERDRACHT EN VERBINDEN.

De Hiv Vereniging zal vooral ook duidelijk maken welke activiteiten er in Nederland allemaal worden aangeboden aan  mensen met hiv en daarbij benadrukken wat de positieve uitwerking daarvan is op het zelfvertrouwen en de gezondheid van mensen met hiv. Daarnaast, als er ruimte en aandacht voor is, zal ook een mede door de Hiv Vereniging ontwikkeld lesprogramma gepresenteerd worden. Verder biedt men ook een podium voor andere organisaties die in Nederland actief zijn.

Het streven om als vrouw met hiv naar voren te treden is er op gericht dat Vrouwen met hiv een gezicht krijgen. Vrouwen met hiv zijn niet anoniem, maar ze zijn er wel terdege! We bestaan! Wat mist is de  – toegankelijke – mogelijkheid dat vrouwen met hiv in gesprek komen met wetenschappers, specialisten en researchers van farmaceuten. We moeten onder de aandacht blijven brengen dat vrouwen anders dan mannen reageren op hiv medicatie. Medicatie, die meestal getest wordt op gezonde mannen tussen de 20 en de 40. Vrouwen hebben vrouwspecifieke problemen die aandacht verdienen. Problemen, die vaak worden versterkt door het gebruik van cART. En vrouwen verdienen het dat daar aandacht voor is in het totaalconcept van de hiv behandeling.

 

Hetty

This information is useful