Tips voor een telefonisch consult of videoconsult

Published: 09 April 2020

Vanwege het nieuwe coronavirus worden veel afspraken in het ziekenhuis omgezet naar telefonisch of videoconsulten. Dit kan even wennen zijn. Hieronder vind je tips voor zo’n consult.

Wees goed voorbereid

Een telefonisch of videoconsult is een echt consult, en neem het dan ook serieus. Zorg dat je op een plek bent waar je rustig kan praten, en ga er goed voor zitten. Zet je vragen van tevoren op papier, zodat je weet wat je wil bespreken. Je vindt hier tips voor een goede voorbereiding.

Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen die je worden gesteld. Het kan voor de hiv-consulent moeilijker zijn om echt door te vragen naar hoe het met je gaat bij een telefonisch of videoconsult. Geef het dus aan als het niet goed met je gaat of als je hulp nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld met je financiële situatie zijn, maar ook dat je het moeilijk vindt dat je niet meer kan daten in deze tijd. De hiv-consulent zal met je meedenken en kijken waar hulp mogelijk is.

Privacy is belangrijk

Als je een telefonisch of videoconsult voert wil je niet dat mensen mee kunnen luisteren. Bij een telefonisch consult hou je meestal de telefoon aan je oor. Maar bij een videoconsult niet, dan heb je je telefoon of je laptop op de speaker staan. Je kan een koptelefoon of oortjes in je telefoon of laptop pluggen wanneer je een videoconsult hebt. Zo hoort alleen jij wat de consulent zegt.

Hou er rekening mee dat als je huis gehorig is, of je raam open staat, anderen misschien ook je consult kunnen volgen. Je kan minder makkelijk je privézaken bespreken als je buren misschien meeluisteren. Zorg dus dat je op een plek met voldoende privacy bent.

Aantekeningen maken of je consult opnemen

De consulent maakt aantekeningen van het consult die in je medisch dossier gezet worden. Het kan ook fijn zijn om voor jezelf aantekeningen te maken. Hou dus papier en een pen bij de hand. Je mag een telefonisch of videoconsult ook opnemen, maar geef het wel van tevoren aan bij de consulent als je dit doet.

Je kan een telefonisch consult via je mobiele telefoon opnemen met een app. Wanneer je een videoconsult via je laptop voert kun je je telefoon ernaast leggen en hiermee het geluid opnemen. Zorg er dan wel voor dat je genoeg privacy hebt om de laptop op speaker te zetten, en dat niemand kan meeluisteren.

Te weinig tijd voor al je vragen?

Soms duurt een telefonisch of videoconsult korter dan een consult in het ziekenhuis. Maar een telefonisch of videoconsult is een echt consult, dus het is belangrijk dat je je gehoord voelt en dat je aan de orde stelt wat je wil bespreken. Het is belangrijk dat je niet met vragen blijft zitten.

Geef in het gesprek aan wat je wil bespreken, en geef het ook aan als je terug wil komen op iets wat je eerder hebt besproken. En vraag de consulent iets opnieuw te vertellen als je het niet goed hebt begrepen. Als je aan het eind van het gesprek merkt dat je nog vragen hebt, vraag dan hoe je contact op kunt nemen om ze op een later moment te stellen.

Check je apparatuur

Vraag van tevoren hoe het consult plaats zal vinden. Als je een telefonisch consult hebt, word je gebeld op je vaste of mobiele telefoon. Als je een videoconsult hebt, moet je soms een programma installeren. Vraag hulp als dit je niet lukt. Een videoconsult kan via je mobiele telefoon of via je laptop. Als je het videoconsult op je laptop houdt, check dan van tevoren of je microfoon en camera het doen. Als de microfoon van je laptop het niet doet kun je ook een koptelefoon of oortjes met een microfoon inpluggen.

Andere tips?

Heb je zelf nog andere tips? Neem dan contact op met het Servicepunt en geef ze door. Het Servicepunt is bereikbaar via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

 

This information is useful