In de eerste week van januari 2021 zijn in Nederland de eerste mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Wanneer kunnen mensen met hiv gevaccineerd worden? Welke vaccins worden er in Nederland gebruikt? En zijn de vaccins wel onderzocht bij mensen met hiv? En is er geen interactie met hiv-medicatie? We beantwoorden hier je vragen.
(Prefer this in English? Click here. Een voorkeur voor Engels? Klik dan hier.
Wil je meer lezen over hiv en het coronavirus? Klik dan hier.)
Vragen over het coronavaccin en hiv
Via het Servicepunt zijn verschillende vragen over hiv en het coronavaccin binnengekomen. We beantwoorden ze hieronder. Wanneer je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn, neem dan contact op met het Servicepunt. Het Servicepunt is bereikbaar via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).
Let op: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 januari 2022. We vullen dit artikel aan zodra er nieuws is.
Moet ik het coronavaccin nemen?
Nee, dit is niet verplicht. Je doet dit voor jezelf en/of voor anderen.
Er zijn twee redenen om de vaccinatie te nemen:
- Je beschermt jezelf. Door de vaccinatie te nemen is de kans veel kleiner dat je zelf COVID-19 krijgt. Ook is de kans heel veel kleiner dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis of overlijdt vanwege COVID-19. Dit is bijvoorbeeld ook zo met de griepprik, en de vaccinaties die mensen halen voor ze op reis gaan.
- Je zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat je het virus door kan geven. Wanneer veel mensen het virus niet doorgeven, kan het virus niet meer goed rondgaan. Dat betekent dat we in het dagelijks leven minder maatregelen meer hoeven te nemen, zoals een (gedeeltelijke) lockdown. Als je het virus niet doorgeeft, bescherm je indirect ook anderen die het vaccin niet kunnen krijgen (bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn voor één van de stoffen die in het vaccin zit).
Hoeveel mensen zijn er gevaccineerd?
Je vindt in het Coronadashboard hoeveel mensen er tot nu toe in Nederland gevaccineerd zijn.
Welke vaccins zijn goedgekeurd?
Op het moment van deze update zijn verschillende vaccins goedgekeurd door het Europese Medicijnen Agentschap (EMA). Het EMA beoordeelt de vaccins op onder meer veiligheid en werking.
- Het vaccin van Pfizer/BioNTech werd goedgekeurd op 21 december 2020
- Het vaccin van Moderna/NIAID werd goedgekeurd op 6 januari 2021
- Het vaccin van AstraZeneca/Oxford werd goedgekeurd op 29 januari 2021
- Het vaccin van Janssen werd goedgekeurd op 11 maart 2021
- Het vaccin van NovaVax werd goedgekeurd op 20 december 2021
Is hiv een medische indicatie voor de coronavaccinatie?
Ja, hiv is een medische indicatie voor de coronavaccinatie (en ook voor de boostervaccinatie). Gezien mensen met hiv ook de griepprik aangeboden krijgen, is hiv ook een indicatie voor de coronavaccinatie. Er wordt onderscheid gemaakt in ‘hoog risico’ en ‘andere medische risicogroepen’.
Mensen uit de medische hoog-risicogroep krijgen voorrang bij de vaccinatie en worden zo snel mogelijk gevaccineerd. Op basis van de huidige kennis zijn mensen met hiv geen medische hoog-risicogroep. Je leest hier meer over de risicogroepen.
Hiv valt onder ‘andere medische risicogroepen'. Hiv valt namelijk onder ‘een afweerstoornis of behandeling met medicijnen die de afweer onderdrukken (immuunsuppressiva) leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties’.
Hoe weet mijn huisarts dat ik met voorrang uitgenodigd moet worden? (Lijst griepprik)
Wanneer je ouder bent dan 60 jaar, word je uitgenodigd op basis van je leeftijd. Dit geldt ook voor de boostervaccinatie.
Wanneer je hiv hebt en jonger bent dan 60 jaar, wordt je uitgenodigd op basis van de lijst voor de griepprik. Mensen die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hiv) vallen namelijk in de groep ‘andere medische risicogroepen’ voor de coronavaccinatie. Dit betekent dat je met voorrang een uitnodiging ontvangt voor de coronavaccinatie. Dit geldt ook voor de boostervaccinatie.
Wanneer je niet jaarlijks door je huisarts wordt opgeroepen voor de griepprik, kan het zijn dat je niet op de lijst voor de griepprik staat. Dan zul je dus ook niet met voorrang een uitnodiging voor de coronavaccinatie krijgen.
Als je (om welke reden dan ook) geen jaarlijkse uitnodiging voor de griepprik ontvangt, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts en te informeren of deze op de hoogte is van je hiv-status. Vraag dan voor de zekerheid ook of je op de lijst voor de griepprik staat. Zo weet je zeker dat je zo snel mogelijk een uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangt.
Welk vaccin krijgen mensen met hiv aangeboden?
In een eerdere versie van de coronavaccinatierichtlijn voor huisartsen stond dat mensen met hiv het BioNTech/Pfizer of het Moderna/NIAID vaccin aangeboden zouden krijgen. Maar deze richtlijn is alweer verouderd: volgens de huidige richtlijn van het RIVM krijgen mensen met hiv ‘gewoon’ één van de beschikbare vaccins. Hier vind je meer informatie over het maken van een afspraak voor vaccinatie.
Mag ik kiezen welk vaccin ik krijg?
Nee, je kan niet kiezen voor een bepaald vaccin. Bij de verdeling van de vaccins is goed gekeken welk vaccin het meest geschikt is voor welke groepen mensen.
Wanneer kunnen mensen met hiv gevaccineerd worden?
Alle mensen met hiv kunnen inmiddels gevaccineerd worden. Je vindt hier de meest recente informatie over de volgorde van vaccinatie.
Wat is een boostervaccinatie?
De boostervaccinatie is een vaccinatie die ervoor zorgt dat de opgebouwde afweer tegen corona wordt behouden. De booster wordt na de gewone coronavaccinatie(s) gegeven. De vaccins van Moderna en Pfizer worden gebruik voor de booster.
De booster kan gegeven worden na:
- de 1e coronavaccinatie (als iemand Janssen kreeg)
- de 2e coronavaccinatie (als iemand AstraZeneca, Moderna of Pfizer kreeg)
- de 3e vaccinatie (als iemand een extra vaccinatie heeft gekregen, omdat diegene na de eerste 2 vaccinaties onvoldoende afweer had opgebouwd).
Wanneer kunnen mensen met hiv de boostervaccinatie krijgen?
Alle mensen met hiv kunnen inmiddels de boosterprik krijgen. Je leest hier wanneer je de boosterprik kan halen.
Kan ik mij laten vaccineren als ik mee doe aan de ramadan?
Mogelijk krijg je tijdens de periode van de ramadan een oproep voor de vaccinatie. In onderstaande video legt arabist en theoloog Hassan Barzizaoua uit dat moslims tijdens de ramadan gevaccineerd mogen en kunnen worden.
Nederlandstalige video met Arabische ondertiteling vind je hier, en de Nederlandstalig video met Turkse ondertiteling vind je hier.
Wat moet ik doen als ik een dubbele uitnodiging ontvang?
Het kan zijn dat je twee keer een uitnodiging ontvangt voor de vaccinatie. Bijvoorbeeld omdat je hiv hebt, in de zorg werkt en/of ouder bent dan 60. Helaas zijn meerdere uitnodigingen soms niet te voorkómen, omdat je persoonlijke gegevens niet zomaar gedeeld mogen worden en de verschillende systemen daardoor niet goed samenwerken.
Je mag zelf kiezen op welke uitnodiging je ingaat. Het advies van het RIVM en de NVHB is dat je gebruikt maakt van de uitnodiging waarmee je het snelst gevaccineerd kan worden. Het is heel belangrijk dat je de eerste en de tweede prik op dezelfde plek krijgt (bij de GGD of bij de huisarts). Zo is het zeker dat je twee keer hetzelfde vaccin krijgt.
Welk vaccin is het best (voor mensen met hiv)?
De goedgekeurde vaccins hebben een hoge effectiviteit, maar er kan niet één vaccin aangewezen worden dat het beste is.
Zijn de vaccins net zo effectief bij mensen met hiv?
Om erachter te komen hoe effectief vaccins zijn, wordt er niet alleen vooraf onderzoek gedaan, maar ook gemonitord wanneer de vaccins op grote schaal gegeven worden. Er wordt momenteel in verschillende landen gemonitord of het vaccin mensen met hiv net zo goed beschermt als mensen zonder hiv, ook in Nederland. In deze blog lees je wat er tot nu toe bekend is over de effectiviteit van de verschillende coronavaccins bij mensen met hiv. Op hivvereniging.nl/covihstudie vind je een update over de Nederlandse COVIH-studie.
Je hebt nooit de garantie dat een vaccin jou voor 100% beschermt, ook bij mensen zonder hiv is dit geen garantie.
Kunnen mensen met een onbehandelde hiv-infectie of lage weerstand gevaccineerd worden?
Ja, de coronavaccins zijn ook geschikt voor mensen met een onbehandelde hiv-infectie of minder dan 200 CD4-cellen.
Kan ik meedoen aan een studie naar het coronavaccin bij mensen met hiv?
Er loopt een studie naar de effectiviteit van de coronavaccins bij mensen met hiv in Nederland, de COVIH-studie. Inmiddels kun je je niet meer aanmelden voor deelname.
Zijn de vaccins veilig voor mensen met hiv?
Je leest in de handleiding ‘COVID-19-vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten’ van het RIVM dat mensen met hiv gevaccineerd kunnen worden met alle vaccins. Er zijn inmiddels verschillende studies gedaan naar de veiligheid van de coronavaccins bij mensen met hiv. Hieruit blijkt dat de vaccins net zo veilig zijn voor mensen met als voor mensen zonder hiv. Mensen met hiv hebben niet meer bijwerkingen dan mensen zonder hiv. Een aantal studies hebben we hier beschreven.
Wordt de vaccinatie aangeraden als je hiv hebt en zwanger bent?
Ja, het wordt aangeraden je te laten vaccineren met het Pfizer of Moderna vaccin als je zwanger bent. Je leest hier de informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG). Wanneer je meer informatie zoekt over hiv, je zwangerschap en de coronavaccinatie kun je het best contact opnemen met je hiv-poli.
Moet ik aan mijn hiv-behandelaar of hiv-consulent vragen of ik de vaccinatie mag?
Nee, dat hoeft niet. Je hebt geen brief of toestemming nodig. Iedereen met hiv mag de vaccinatie krijgen, ook mensen met een lage weerstand (laag aantal CD4-cellen). Je krijgt vanzelf een oproep voor de vaccinatie. Wanneer je twijfelt of je gevaccineerd wil worden kun je natuurlijk wel contact opnemen met je hiv-poli.
Kun je ook gevaccineerd worden als je ongedocumenteerd bent?
Volgens de richtlijn van het RIVM kunnen ook ongedocumenteerden gevaccineerd worden. De vaccinatie gratis is voor iedereen, ook voor mensen zonder verblijfspapieren of zorgverzekering. Toch blijkt het in de praktijk nog niet geregeld te zijn. Lees daarom de tips hoe je toch een afspraak voor een vaccinatie kunt maken.
Wat moet ik doen als ik twijfel of ik het coronavaccin wil?
Wanneer je vragen hebt over de coronavaccinatie die hier niet beantwoord worden, neem dan contact op met het Servicepunt via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur). Zij kunnen je informatie geven, of de vraag doorsturen naar de belangenbehartiger medische zaken en zorg. Als je twijfelt en meer informatie wil die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie, raden we je aan om contact op te nemen met je hiv-poli.
Je kunt ook bellen met de Twijfeltelefoon. Bij de Twijfeltelefoon kun je al je vragen over de coronavaccinatie stellen. De Twijfeltelefoon is dagelijks bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur via 088-7555777.
Wat zijn contra-indicaties voor de coronavaccinatie?
Een contra-indicatie betekent: ‘een reden waarom je een vaccin niet mag krijgen’. Hiv is geen contra-indicatie, mensen met hiv kunnen dus gevaccineerd worden tegen het coronavirus.
De contra-indicaties voor de coronavaccinatie kun je hier vinden. Dit zijn wel contra-indicaties: een aangetoonde ernstige allergie voor een van de bestanddelen van het vaccin of een aangetoonde ernstige allergische reactie na een eerdere toediening van hetzelfde vaccin.
Wordt er voor de coronavaccinatie gevraagd of ik hiv heb?
Nee, dit wordt niet (meer) gevraagd. In de eerste week van de coronavaccinatie werd er een formulier gebruikt waarop standaard naar de hiv-status gevraagd werd. Ook stond hier onterecht op dat hiv een contra-indicatie is. Hiv is geen contra-indicatie. De Hiv Vereniging heeft hierover contact opgenomen met het RIVM en de NVHB (de vereniging van hiv-behandelaren) en het standaardformulier is inmiddels aangepast. Mocht je nog een formulier ontvangen waarop gevraagd wordt of je hiv hebt, meld het dan bij het Servicepunt.
Hebben de coronavaccins bijwerkingen?
Soms. Veel mensen hebben pijn in hun arm na het zetten van de injectie. Ook geven sommige mensen aan zich moe te voelen na de injectie of hoofdpijn te krijgen. De bijwerkingen werden door de meeste mensen als licht of matig ervaren en verdwenen meestal binnen een paar dagen na de vaccinatie. Deze bijwerkingen zijn vergelijkbaar met andere vaccinaties.
Is er interactie tussen de vaccins en hiv-medicatie?
Er wordt geen interactie tussen hiv-medicatie en de coronavaccins verwacht.
Is er interactie tussen de vaccins en drugs?
Nee, er is voor zover bekend geen interactie tussen de COVID-19 vaccins en (hard)drugs.
Werken de vaccins ook tegen de gemuteerde variant van het coronavirus?
Voor zover de experts weten, werken de bovengenoemde vaccinaties ook bij een gemuteerd virus. Voor de zekerheid wordt de situatie wel goed gemonitord.
Is het vaccin ook geschikt voor mensen met hiv en Hepatitis C?
Ja, het vaccin is ook geschikt voor mensen met Hepatitis C en ook voor mensen die Hepatitis C gehad hebben.
Ik heb al COVID-19 gehad; heeft het dan nog nut me te laten vaccineren?
Het advies is dat ook mensen die al COVID-19 hebben gehad zich laten vaccineren.
Kun je COVID-19 krijgen door de vaccinatie?
Nee, dat kan niet. Het kan wel zijn dat je je even wat minder voelt na de vaccinatie, net als bij de griepprik.
Hoe wordt een coronavaccin goedgekeurd?
Een vaccin wordt onderzocht in een fase I, fase II en fase III studie. In fase I wordt het vaccin bij een kleine groep mensen getest om de afweerreactie en tolerantie te bekijken. Hierna wordt in fase II het vaccin bij 100 tot 200 mensen getest, om onder andere te kijken of de dosering optimaal is. In fase III wordt het vaccin aan duizenden mensen gegeven, om te kijken hoe effectief het is. In eerste instantie mochten mensen met hiv niet meedoen aan fase III studies van de coronavaccins, maar na een internationale lobby zijn mensen met hiv toch toegelaten tot vrijwel alle studies. Er komt dus data beschikbaar over hoe goed coronavaccins werken bij mensen met hiv.
De resultaten van de studies worden naar het EMA gestuurd. Het EMA bepaalt vervolgens of een vaccin effectief en veilig genoeg is om in gebruik te nemen. Omdat het coronavaccin zo snel mogelijk nodig is, vindt de procedure van het EMA voor coronavaccins versneld plaats. Maar er wordt nog steeds net zo streng naar de vaccins gekeken. Naast het EMA moet ook de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG) het vaccin goedkeuren. Je leest hier meer over de goedkeuring van coronavaccins.
Wanneer het middel goedgekeurd is door het EMA vinden er fase IV-studies plaats. Tijdens deze fase wordt er gekeken of er bijvoorbeeld geen bijwerkingen gemist zijn in de fase I, II en III studie. Wanneer de vaccins op de markt zijn, wordt er dus nog steeds gemonitord.
Worden mijn gegevens geregistreerd na de vaccinatie?
Je geeft zelf toestemming of je gegevens worden geregistreerd. Het is belangrijk om bij te houden wie een vaccinatie heeft gekregen. Bijvoorbeeld om mensen uit te nodigen voor hun tweede vaccinatie. Daarvoor is er een speciaal vaccinatieregister. Voor het vaccinatieregister worden de privacyregels gevolgd.
De doelen van dit register zijn:
- Bijhouden hoeveel mensen gevaccineerd zijn.
- De veiligheid bewaken van het vaccin.
- Snel kunnen handelen bij onverwachte situaties.
- Meten hoe goed het vaccin werkt.
- De pandemie onder controle houden.
De volgende gegevens worden geregisteerd:
- persoonsgegevens
- naam
- geboortedatum
- burgerservicenummer (BSN)
- vaccinatie-indicatie
De vaccinatie-indicatie is de reden waarom je in aanmerking komt voor een vaccinatie. Zoals een medische indicatie, beroep en leeftijd.
Het Lareb houdt de bijwerkingen bij.
Je vindt hier meer informatie over de registratie en persoonsgegevens.
Hebben mensen in Australië hiv gekregen door een coronavaccin?
Nee, dat is niet gebeurd. In Australië is een onderzoek naar een coronavaccin van de University of Queensland in samenwerking met farmaceut CSL stopgezet. De reden hiervoor is dat sommige deelnemers vals-positief op hiv getest werden na de vaccinatie.
Voor het vaccin werd gebruik gemaakt van een eiwit dat in hiv zit. Je kan door dit eiwit geen hiv krijgen. Maar je lichaam kan op het eiwit reageren alsof het hiv is, en maakt dan antistoffen tegen hiv aan. Vervolgens is de hiv-antilichamentest vals-positief. Dat betekent dat je positief test, maar dat je geen hiv hebt.
De onderzoekers weten zeker dat de deelnemers geen hiv hebben. Je kan namelijk op antilichamen testen om hiv aan te tonen, maar je kan bijvoorbeeld ook op het p24-eiwit van hiv testen. De deelnemers die een positieve antilichaamtest hadden zijn dus verder onderzocht, en bleken na verder onderzoek geen hiv te hebben.
De antilichamentest is echter de meest standaard test voor hiv en wordt veel gebruikt, en vanwege de vals-positieve testen is het onderzoek naar dit vaccin stopgezet. Ook al leek het vaccin verder effectief en veilig te zijn.
Hoe werken de verschillende vaccins?
Wereldwijd werken onderzoekers aan meer dan tweehonderd vaccins tegen COVID-19. Je leest hieronder wat de verschillende vaccins die in de Nederland verwacht worden inhouden.
Bron: The Economist (16 april 2020)
Meer informatie over het RNA-vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty-vaccin)
- Dit vaccin is van de Amerikaanse farmaceut Pfizer, die samenwerkt met het Duitse BioNTech. De merknaam is Comirnaty.
- Een RNA-vaccin voegt een nieuw stukje RNA toe aan afweercellen. Deze cellen zijn goed in het afbreken van virussen, maar het duurt een tijdje voordat ze zo’n virus herkennen (in dit geval het coronavirus). Door het RNA-vaccin kunnen je afweercellen het coronavirus eerder herkennen, en hierdoor kan je afweersysteem het in de toekomst eerder aanpakken zodat je niet ziek wordt. Deze RNA- technieken zijn nieuw, en voor nog geen enkele menselijke ziekte is een RNA-vaccin goedgekeurd.
- De effectiviteit van dit vaccin is 95%. Dat betekent dat het werkt bij 95 van de 100 mensen.
- De vaccinatie bestaat uit twee prikken.
- Pfizer heeft laten weten dat in de fase III studie ook mensen met hiv zijn geïncludeerd. In totaal hadden 196 deelnemers hiv.
- Het vaccin is op 21 december 2020 goedgekeurd door het EMA. De Nederlandstalige bijsluiter vind je hier. In de bijsluiter staat dat het middel onderzocht is bij mensen met een goed behandelde hiv-infectie. Ook staat er in de bijsluiter dat wanneer je een verzwakte afweer hebt (dus bijvoorbeeld minder dan 200 CD4-cellen), je het aan de arts/apotheker/verpleegkundige moet melden wanneer je de vaccinatie krijgt. Ook staat er in de bijsluiter dat de vaccinatie misschien minder goed werkt bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door hiv. Bij mensen met aids of bij mensen met heel weinig CD4-cellen is dit vaccin misschien dus minder goed werkzaam.
Meer informatie over het RNA-vaccin van Moderna/NIAID
- Moderna is een Amerikaans biotechnologiebedrijf dat samenwerkt met het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).
- Een RNA-vaccin voegt een nieuw stukje RNA toe aan afweercellen. Deze cellen zijn goed in het afbreken van virussen, maar het duurt een tijdje voordat ze zo’n virus herkennen (in dit geval het coronavirus). Door het RNA-vaccin kunnen je afweercellen het coronavirus eerder herkennen, en hierdoor kan je afweersysteem het in de toekomst eerder aanpakken zodat je niet ziek wordt. Deze RNA- technieken zijn nieuw, en voor nog geen enkele menselijke ziekte is een RNA-vaccin goedgekeurd.
- De effectiviteit van dit vaccin is 94%. Dat betekent dat het werkt bij 94 van de 100 mensen. Bij mensen met hiv, mensen met chronische long- en hartaandoeningen, obesitas, diabetes, of een leverziekte was de effectiviteit 91%. Bij mensen die ouder zijn dan 65 is de effectiviteit 86%.
- De vaccinatie bestaat uit twee prikken.
- Moderna heeft 176 mensen met hiv geïncludeerd in de fase III studie.
- Het vaccin is op 6 januari 2021 goedgekeurd door het EMA. De Nederlandstalige bijsluiter vind je hier. In de bijsluiter staat dat het middel onderzocht is bij mensen met een hiv-infectie. Ook staat er in de bijsluiter dat wanneer je een erg zwakke afweer hebt (dus bijvoorbeeld minder dan 200 CD4-cellen), je het aan de arts/apotheker/verpleegkundige moet melden wanneer je de vaccinatie krijgt.
Meer informatie over het vectorvaccin van AstraZeneca/Oxford (Vaxzevria-vaccin)
- AstraZeneca is een Brits-Zweedse farmaceut die samenwerkt met de Universiteit van Oxford. De merknaam is Vaxzevria.
- Een vectorvaccin bevat een virus (in dit geval het coronavirus) dat zo ver aangepast is, dat het zich niet meer echt als virus gedraagt. Het kan iemand dus niet meer ziek maken. In het vectorvaccin zit ook een stuk van een virus dat het lichaam goed zelf op kan ruimen, zoals adenovirussen. Deze virussen kan het afweersysteem zelf goed aanpakken, en hierdoor krijg je immuniteit voor het coronavirus.
- De effectiviteit van dit vaccin is 60%. Dat betekent dat het werkt bij 60 van de 100 mensen. Het is nog niet bekend of dit vaccin net zo effectief is bij mensen met hiv en bij mensen die ouder zijn dan 55.
- De vaccinatie bestaat uit twee prikken.
- AstraZeneca heeft 160 mensen met hiv geïncludeerd in de fase III studie, maar deze data zijn nog niet geanalyseerd. Je leest hier de (Engelstalige) ervaring van een deelnemer.
- Het vaccin is op 29 januari 2021 goedgekeurd door het EMA. De Nederlandstalige bijsluiter vind je hier.
Meer informatie over het vectorvaccin van Janssen
- Janssen is een Belgische farmaceut.
- Een vectorvaccin bevat een virus (in dit geval het coronavirus) dat zo ver aangepast is, dat het zich niet meer echt als virus gedraagt. Het kan iemand dus niet meer ziek maken. In het vectorvaccin zit ook een stuk van een virus dat het lichaam goed zelf op kan ruimen, zoals adenovirussen. Deze virussen kan het afweersysteem zelf goed aanpakken, en hierdoor krijg je immuniteit voor het coronavirus.
- De effectiviteit van dit vaccin is 67%. Dat betekent dat het werkt bij 67 van de 100 mensen. Bij mensen ouder dan 65 jaar is de effectiviteit 74%.
- De vaccinatie bestaat uit één prik.
- Janssen heeft 1.218 mensen met een goed behandelde hiv-infectie geïncludeerd in de fase III studie.
- Het vaccin is op 11 maart 2021 goedgekeurd door het EMA. De Nederlandstalige bijsluiter vind je hier.
.
Meer informatie over het subeenheidvaccin van NovaVax
- Novavax is een Amerikaanse farmaceut.
- Een subeenheidvaccin (ook wel ‘subunitvaccin’ genoemd) is een vaccin dat heel specifieke stukjes van een virus of bacterie bevat (in dit geval stukjes van het coronavirus). Je afweersysteem wordt hierdoor goed in het herkennen van dit virus, en zo kan je lichaam het virus in de toekomst meteen herkennen en word je niet meer ziek.
- Novavax heeft 148 mensen met hiv geïncludeerd in de fase III studie.
- Het vaccin is op 20 december 2021 goedgekeurd door het EMA.