De Hiv Vereniging heeft de afgelopen tijd een hoop vragen over hiv en het coronavirus ontvangen. De belangenbehartiger Medische Zaken en Zorg houdt de ontwikkelingen bij, en geeft updates wanneer er nieuws is. We zullen hieronder antwoord geven op jullie meest gestelde vragen.
(Prefer this in English? Click here. Een voorkeur voor Engels? Klik dan hier). Op zoek naar informatie over hiv en de coronavaccinatie? Klik dan hier.
Let op: dit artikel is geüpdatet op 23 december 2021, we zullen proberen het advies zo up-to-date als mogelijk te houden, maar volg altijd het nieuwste advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Je vindt hier antwoorden op veel gestelde vragen bij RIVM. Ook kun je contact opnemen met 0800-1351 wanneer je vragen hebt. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.
Wat is het coronavirus en waarom worden er zoveel maatregelen genomen?
In dit filmpje wordt uitgelegd wat het coronavirus is. Ook wordt er uitgelegd wat de komst van dit nieuwe virus betekent, en waarom er maatregelen genomen worden.
Door op het tandwieltje in het venster van het filmpje te klikken kun je Nederlandstalige ondertiteling selecteren.
Wat betekent het dat er een mutatie van het coronavirus is?
Virussen muteren, met als doel het menselijk immuunsysteem te slim af te zijn. Een mutatie betekent dat een virus een heel klein beetje veranderd is. Het is dus nog wel hetzelfde soort virus, maar kan bijvoorbeeld minder goed herkend worden door het immuunsysteem. Er gaan inmiddels verschillende mutaties rond, zoals de delta en de omikron variant.
Wat zijn de symptomen van COVID-19?
De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:
- verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
- hoesten
- benauwdheid
- verhoging of koorts .
- plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?
Kijk bij het RIVM voor het meest actuele advies.
Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf thuis, laat je testen, ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek.
Wanneer de klachten verergeren:
- Je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en/of bent benauwd.
- Je bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN je krijgt koorts.
Bel bij ernstige klachten direct jouw huisarts of de huisartsenpost.
Je kan je op het coronavirus laten testen als je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Zoals:
- verkoudheidsklachten
- neusverkouden
- keelpijn
- hoesten
- koorts of verhoging
- benauwd of kortademig
- of plotseling verlies van reuk of smaak
Je hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing. Maak een afspraak via 0800-1202. Zorg dat je je Burgerservicenummer (BSN) bij de hand hebt als je belt. Je kan ook een afspraak maken via coronatest.nl. Hou dan je DigiD bij de hand. Bel bij levensbedreigende spoed altijd 112.
Je vindt hier meer informatie over testen.
Wat moet ik doen om te voorkómen dat ik het coronavirus krijg of verspreid?
Kijk bij het RIVM voor het meest actuele advies.
- Bij klachten: laat je zo snel mogelijk testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
- Was vaak je handen met water en zeep.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
- Vermijd drukte.
- Werk zoveel mogelijk thuis.
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
- Heb je ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten.
- Wees extra voorzichtig als je ouder dan 70 bent of in een risicogroep valt. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.
Hebben mensen met hiv meer kans om het coronavirus op te lopen?
Voor zover bekend hebben mensen met hiv geen grotere kans om het coronavirus op te lopen dan mensen zonder hiv. Internationale data laat tot nu toe zien dat er geen reden is om aan te nemen dat mensen met hiv eerder het coronavirus oplopen. Je leest hier meer. Het advies voor mensen met hiv is dus om zich aan de gewone hygiënemaatregelen te houden.
Aanvullende maatregelen gelden alleen als je een onbehandelde hiv-infectie hebt, als je minder dan 200 CD4-cellen hebt, of als je om een andere reden in een risicogroep valt.
Hoe lang moet je in isolatie als je hiv en COVID-19 hebt?
Als je hiv hebt en een goede weestand (bijvoorbeeld meer dan 200 CD4-cellen), dan gelden de gewone quarantaineregels.
Alleen wanneer je hiv én een verminderde weerstand hebt (bijvoorbeeld minder dan 200 CD4-cellen) wordt het aangeraden om langer in quarantaine te gaan. Overleg met de GGD wat voor jou van toepassing is.
Word je zieker van COVID-19 als je hiv hebt?
Het is goed om je te realiseren dat de meeste mensen die COVID-19 krijgen geen of milde symptomen hebben. Een klein deel wordt heel ziek, waarvan een deel overlijdt. Het is van tevoren niet te voorspellen hoe een infectie met het coronavirus bij iemand zal verlopen.
Internationale en nationale data laat tot nu toe zien dat er geen reden is om aan te nemen dat je zieker wordt van COVID-19 als je hiv hebt. Ook houdt de Hiv Vereniging bij welke data van mensen met hiv en COVID-19 gepubliceerd is. Je vindt hier een overzicht dat tot 1 augustus 2020 bijgewerkt is. We blijven nieuwe artikelen over hiv en COVID-19 volgen, en als er groot nieuws is zullen we dit delen.
Er is dus voor zover bekend geen verschil in het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv. Mensen met hiv en een goede weerstand worden voor zover we weten niet zieker van COVID-19 dan mensen zonder hiv. Het is dus belangrijk dat je je hiv-medicatie volgens voorschrift neemt, zodat het virus onderdrukt blijft. In Nederland hebben veruit de meeste mensen met hiv een goedwerkende afweer doordat er goede medicatie beschikbaar is.
Een heel klein deel van de mensen met hiv in Nederland heeft geen goede afweer. Ze hebben dan weinig CD4-cellen, bijvoorbeeld minder dan 200. Mensen met hiv met een lage afweer kunnen zich minder goed kunnen wapenen tegen infecties van buitenaf. COVID-19 zou bij deze mensen dus ernstiger kunnen verlopen. Deze mensen vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Ook mensen met een onbehandelde hiv-infectie vallen in de risicogroep.
Hiernaast kun je naast hiv ook een andere aandoening hebben, zoals COPD. Deze andere aandoening kan reden zijn dat je in een risicogroep valt. Mensen met een chronische aandoening aan de luchtwegen, een chronisch hartaandoening, diabetes, een ernstige nieraandoening of een afweerstoornis (bijvoorbeeld na chemotherapie) hebben een grotere kans om (heel) ziek te worden van het coronavirus of hieraan te overlijden. Lees hier meer over de risicogroepen.
Ook is hogere leeftijd een risicofactor (met name 70+). Hiernaast hebben rokers en mensen met overgewicht een grotere kans op een ernstiger verloop van COVID-19.
Maar dit wil niet zeggen dat mensen met een lage afweer of mensen die in een risicogroep vallen sowieso COVID-19 krijgen of hier heel ziek van worden. Er is alleen over het algemeen gesproken een grotere kans.
Waarom staat er dan in de richtlijn van het RIVM dat mensen met hiv een risicogroep zijn?
In de Q&A van het RIVM staat het volgende:
“Mensen die tot een risicogroep behoren zijn mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden van een besmetting met het coronavirus. Dit zijn:
- …
- Mensen met een hiv-infectie die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts of met een hiv-infectie met een CD4 getal onder <200/mm3.
Er wordt verwacht dat er geen verschil is voor het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv. Deze richtlijn gaat over mensen met hiv met een verminderde afweer een onbehandelde hiv-infectie.
Een heel klein deel van de mensen met hiv in Nederland heeft geen goede afweer. Ze hebben dan weinig CD4-cellen, bijvoorbeeld minder dan 200. Deze mensen vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Ook mensen met een onbehandelde hiv-infectie vallen in de risicogroep.
Wat moet ik doen als ik in een risicogroep val?
De risicogroepen zijn ouderen (met name 70+) en mensen met chronische aandoening aan de luchtwegen, een chronisch hartaandoening, diabetes, een ernstige nieraandoening of een afweerstoornis (bijvoorbeeld na chemotherapie). Ook als je hiv hebt en je afweer minder goed werkt (als je bijvoorbeeld minder dan 200 CD4-cellen hebt) of als je een onbehandelde hiv-infectie hebt val je in de risicogroep.
Als je in een risicogroep valt is het nog belangrijker dat je goed op je eigen gezondheid let. Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen en hou je aan de standaard hygiënemaatregelen.
Hiv-medicatie zorgt ervoor dat hiv onderdrukt wordt en je afweer omhoog gaat. Wanneer je geen hiv-medicatie slikt raden we je aan dit te gaan doen. Zo blijft je afweer zo hoog mogelijk. Ook kunnen er andere redenen zijn waardoor je in een risicogroep valt. Je kan bijvoorbeeld naast hiv ook andere aandoeningen hebben, of op leeftijd zijn.
Hiernaast hebben mensen die roken en mensen met overgewicht een grotere kans op een ernstiger verloop van COVID-19. Het is altijd goed om te minderen of te stoppen met roken en gezond te eten.
Hoe weet ik hoe mijn afweer ervoor staat?
Je krijgt tijdens je hiv-consult te horen hoe het er met je afweer voor staat, en de arts of consulent zal het vertellen wanneer je afweer erg laag is. Als je twijfelt of je een lage afweer hebt (bijvoorbeeld onder de 200 CD4-cellen), neem dan contact op met je hiv-behandelcentrum. Veruit de meeste mensen met hiv in Nederland hebben een goede afweer.
Hoeveel mensen met hiv hebben COVID-19 (gehad)?
In de Nederlandse COVID-19 statistieken van het RIVM wordt hiv niet gerapporteerd als onderliggende aandoening. In Nederland worden de volgende onderliggende aandoeningen gerapporteerd: zwangerschap, hart- en vaatzieken en een hoge bloeddruk, diabetes, leveraandoening, (neuro)musculaire aandoening, immuundeficiëntie, nieraandoening, longaandoening, kanker en overig. Iemand die immuundeficiënt is, heeft een immuunsysteem dat niet of minder goed werkt door ziekte of medicatie. Immuundeficiëntie kan veroorzaakt worden door een onbehandelde hiv-infectie, maar wordt veel vaker veroorzaakt door bijvoorbeeld chemotherapie of een auto-immuunziekte. Mensen met een behandelde hiv-infectie en goede weerstand zijn niet immuundeficiënt. Dus uit de statistieken van het RIVM kan niet afgeleid worden hoeveel mensen met hiv COVID-19 hebben (gehad).
Om in kaart te brengen hoeveel mensen met hiv in Nederland COVID-19 hebben gehad of krijgen, heeft de Hiv Vereniging samen met het Erasmus MC in Rotterdam en het Radboud MC in Nijmegen een onderzoek opgezet. Dit onderzoek bestaat uit 8 vragenlijsten. Je leest hier meer over dit onderzoek. Uit de eerste resultaten bleek dat mensen met hiv niet vaker COVID-19 hadden dan mensen zonder hiv.
Worden mensen met hiv eerder getest op COVID-19?
Nee, mensen met hiv worden niet eerder getest. Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met symptomen van COVID-19 zich laten testen. Via coronatest.nl of 0800-1202 kun je een testafspraak maken.
Mensen met hiv die in de risicogroep vallen (die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts of met een hivinfectie met een CD4 getal onder <200/mm3) kunnen getest worden als dat van belang is voor hun behandeling of verzorging. Dit kan gedaan worden door de huisarts of behandelend arts.
Kunnen mensen met hiv meedoen aan onderzoeken naar een coronavaccin?
Ja, mensen met hiv kunnen deelnemen aan fase 3 onderzoeken van de coronavaccins. In fase 3 wordt het middel in de praktijk getest en bij een grote groep mensen onderzocht. Hiv is geen reden om mensen uit te sluiten van een fase 3 onderzoek naar vaccins.
Mocht je wel mee willen doen en uitgesloten worden omdat je hiv hebt, neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur) .
Kunnen mensen met hiv veilig gevaccineerd worden tegen COVID-19?
Ja, mensen met hiv kunnen veilig gevaccineerd worden. Je leest hier het laatste nieuws over het coronavaccin en hiv.
Kunnen mensen met hiv op de IC opgenomen worden?
Ja, mensen met hiv worden op de IC opgenomen wanneer dit nodig is. Hiv is geen reden om iemand niet op te nemen op de IC. Mensen met een goed behandelde hiv-infectie hebben een zelfde vooruitzicht als ze naar de IC gaan als mensen zonder hiv. Ook hebben mensen met een longaandoening en hiv die op de IC liggen een zelfde vooruitzicht als mensen met een longaandoening die geen hiv hebben.
Er is een aantal redenen om iemand niet op de IC op te nemen. Het is namelijk heel belastend voor je lichaam en geest om op de IC te liggen. Mensen zijn vaak maanden of jaren aan het herstellen van een IC opname. Artsen bespreken vaak vóór de opname wat de overlevingskansen van het verblijf op de IC zijn, en de verwachte kwaliteit van leven na een IC-opname. Sommige oudere mensen kiezen er voor om niet naar de IC te gaan, omdat de gevolgen voor de conditie zo groot zijn. Ook kiezen sommige terminaal zieke patiënten ervoor om niet op de IC opgenomen te worden. Soms beslissen dokters dat iemand op medische gronden geen goede kans maakt op overleving of op enigszins normaal bestaan na een IC opname. In dat geval wordt iemand niet op de IC opgenomen.
Er is een draaiboek voor ‘triage’ dat gebruikt wordt als de ICs vol zijn. Als de ICs vol zijn (fase 3) wordt gekozen om de mensen met de beste overlevingskansen en kwaliteit van leven na IC-opname op te nemen. Hierin staat bij redenen om iemand niet op te nemen in fase 3 als de ICs vol zijn: ‘Gevorderd en onomkeerbaar immuungecompromitteerd, bijvoorbeeld medicatieresistent acute immune deficiency syndrome (aids)’.
Er zijn in Nederland geen of extreem weinig mensen met aids én een virus dat compleet resistent is tegen alle soorten hiv-medicatie. Als je aids hebt en je virus niet compleet resistent is, word je ‘gewoon’ op de IC opgenomen als dit nodig is (ook in fase 3 als de ICs vol zijn). De Hiv Vereniging heeft dit aangekaart bij de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De NVIC gaf aan dat het draaiboek op een oude Amerikaanse richtlijn gebaseerd is, en hierin medicatieresistente aids genoemd wordt. Ze zijn zich ervan bewust dat dit in de Nederlandse situatie (vrijwel) niet voorkomt.
Wanneer je op de IC aan de beademing ligt krijg je een maagsonde. Hiv-medicatie kan via de maagsonde gegeven worden. Je blijf dus ‘gewoon’ je hiv-medicatie krijgen als je op de IC ligt. Meer informatie over een IC-opname vind je hier.
Wordt mijn medisch dossier gedeeld als ik COVID-19 heb?
Vanwege het coronavirus kan men op de huisartsenpost en op de spoedeisende hulp (SEH) eenvoudiger de digitale samenvatting van medische dossiers van patiënten inzien. Dit is een tijdelijke maatregel om de druk op hun werkzaamheden te verlichten. Normaal gesproken moet een patiënt vooraf expliciet schriftelijk toestemming geven voordat een andere huisarts of zorgverlener de gegevens in een medisch dossier kan inzien.
Voor de mensen die deze keuze eerder schriftelijk hebben vastgelegd verandert er op dit moment niets. Iedereen die nog geen keuze heeft gemaakt geeft tijdelijk toestemming geeft voor het delen van hun medisch dossier. Je legt je keuze vast op www.volgjezorg.nl. Je leest hier meer.
Gaat mijn hiv-behandeling wel door?
Ja, je hiv-behandeling gaat door. De hiv-poli’s zijn gewoon open, maar sommige afspraken zijn omgezet in telefonische of videoconsulten. Heel soms is het noodzakelijk om een face-to-face afspraak in het ziekenhuis te hebben, bijvoorbeeld als de hiv-behandelaar en –consulent niet zeker weten of je wel goed ingesteld bent op medicatie, of als je pas net je hiv-diagnose hebt.
Het kan even wennen zijn om een telefonisch of videoconsult te hebben. Je vindt hier tips voor een telefonisch of videoconsult.
Om precies te weten wat het beleid is in jouw hiv-behandelcentrum kun je het best even contact opnemen met je hiv-poli. Zij kunnen je precies vertellen wat er voor jou van toepassing is. De hiv-poli’s zijn gewoon bereikbaar, dus je kan bellen of mailen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het hiv-behandelteam het te druk heeft, je mag gewoon contact opnemen als je je zorgen maakt of iets wil weten.
Is mijn hiv-medicatie straks op?
Door het coronavirus was de productie van medicatie tijdelijk verminderd en konden er problemen bij het transport plaatsvinden. Bedrijven werkten hard om de voorraden van medicijnen op orde te houden. De Hiv Vereniging had geregeld contact met het Centrum ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en hield bij of er een tekort aan hiv-medicatie kon ontstaan. Er is geen tekort geweest aan hiv-medicatie in Nederland.
Farmaceuten zijn het wettelijk verplicht om verwachte tekorten bij een meldpunt van het CBG te melden. Ook staat het CBG in contact met haar collega’s bij het Europees Medicijn Agentschap (de EMA) en collega’s wereldwijd. De Hiv Vereniging blijft nu en in de toekomst in de gaten houden of er mogelijk tekorten zullen komen, en dit aan de achterban doorgeven wanneer dit het geval is.
Het is altijd belangrijk dat je met het ophalen van nieuwe medicatie niet tot het laatste moment wacht, maar zorgt dat je op tijd je nieuwe medicatie ophaalt en altijd speling hebt. We raden je aan om in verband met het coronavirus je medicatie op te halen wanneer het klaar ligt en/of wanneer je een nieuw recept hebt. Mocht je ziek worden, dan is het extra vervelend als je ook nog naar de apotheek moet om je hiv-medicatie op te halen.
Het is ook mogelijk om je hiv-medicatie thuis te laten bezorgen. Ook hebben sommige apotheken een automaat waar je je hiv-medicatie op kan halen. Bekijk hier de verschillende opties voor thuisbezorgen.
Je mag je medicatie na de instelperiode altijd voor drie maanden meekrijgen, dus zorg er vooral voor dat je je medicatie voor drie maanden meekrijgt. Je leest hier hoe je dat kan regelen.
Neem contact op het met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur) als je problemen hebt met het ophalen van je medicatie.
Zit er hiv in het coronavirus?
Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat zo is. Lees ook dit artikel.
Beschermt hiv-medicatie tegen het coronavirus?
Nee. Je leest hier meer.
Beschermt PrEP tegen het coronavirus?
Nee. In PrEP zit tenofovir disoproxil/emtricitabine (merknaam Truvada), er is geen reden om aan te nemen dat dit werkt ter behandeling of voorkomen van COVID-19. Er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat PrEP ervoor zorgt dat je er sneller zal genezen.
Helpt de griepvaccinatie tegen het coronavirus?
Nee. De griepvaccinatie helpt om griep te voorkomen. De vaccinatie helpt niet om COVID-19 te voorkomen. Als je je in laat enten tegen griep, is de kans een heel stuk kleiner dat je griep krijgt. Het is mogelijk om COVID-19 en griep tegelijk te krijgen. Het is nog niet bekend of COVID-19 ernstiger verloopt als je ook griep hebt.
De griepvaccinatie wordt aan alle mensen met hiv aanbevolen. Heb je een oproep gehad maar ben je (nog) niet geweest? Neem dan contact op met je huisarts. Je leest hier meer over de griepprik.
Helpt de pneumokokkenvaccinatie tegen het coronavirus?
Nee. De pneumokokkenvaccinatie helpt om pneumokokkenziekte te voorkomen. De vaccinatie helpt niet om COVID-19 te voorkomen. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat pneumokokkenvaccinatie een gunstig effect heeft op het beloop van een infectie met het coronavirus. Aangezien er geen bewijs is dat de pneumokokkenvaccinatie COVID-19 gunstiger laat verlopen, wordt de vaccinatie ook nu niet aangeraden.
De pneumokokkenvaccinatie wordt aan alle mensen met hiv aanbevolen. Heb je een oproep gehad maar ben je (nog) niet geweest? Neem dan contact op met je huisarts. Je leest hier meer over de pneumokokkenprik.
Wat moet ik doen als ik niet terug naar Nederland kan en mijn hiv-medicatie (bijna) op is?
Kijk op bijzonderebijstandbuitenland.nl of je terug naar Nederland kan komen.
Neem zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar als je zonder medicatie kan komen te zitten. De verzekeraar kan bij je ziekenhuis een recept regelen en uitzoeken waar de medicatie in het land waar je op reis bent te krijgen is. De alarmcentrale die je het eerst benadert (van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar) regelt de hulpverlening en afhandeling van de kosten. Zij bepalen onderling wie de kosten betaalt. Ter plaatse nieuwe hiv-medicatie kopen en thuis declareren bij de zorgverzekeraar gaat het snelst.
Het is dus belangrijk dat je de bonnetjes van de hiv-medicatie bewaart. Is de hiv-medicatie in het land waar je op reis bent duurder dan in Nederland? Dan vergoedt je verzekering deze hogere kosten als je een dekking voor medische kosten hebt. Je basiszorgverzekering vergoedt de kosten tot maximaal het Nederlandse tarief.
Als je in een land bent waar het onmogelijk blijkt om je hiv-medicatie te krijgen of als je weet dat je tijdelijk zonder hiv-medicatie komt te zitten, neem dan contact op met je hiv-behandelaar of -consulent om te vragen wat je het best kan doen. Stap niet zonder overleg over op een ander soort hiv-medicatie. Neem je laatste pillen volgens voorschrift en stop in één keer, dus ga bijvoorbeeld niet om de dag nemen. Wanneer je weer in Nederland bent kun je in overleg met de hiv-behandelaar herstarten met je hiv-medicatie.
Wat kan ik doen als mijn inkomen onzeker is?
Het Nibud biedt handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken, die vind je hier. Hier vind je antwoorden op de vragen van ondernemers en werkgevers.
Waar kan ik heen met vragen over seks en het coronavirus?
Soa Aids Nederland beantwoordt hier al je vragen over seks en het coronavirus.
Kan ik drugs (blijven) gebruiken?
Unity beantwoordt hier al je vragen over drugs en het coronavirus.
Wat moet ik doen als ik eenzaam ben of me zorgen maak?
- Hou contact met bekenden via telefoon of internet. Je kan bijvoorbeeld een WhatsApp groep aanmaken, of vaker mensen bellen.
- Neem contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).
- Op Mentaal Vitaal vind je manieren van zelfhulp en online ondersteuning, zoals ontspanningsoefeningen of anti-piekeroefeningen.
- Hier lees je meer over mentale gezondheid.
- De Luisterlijn (0900 – 0767) is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar voor wie behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
- Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor kwetsbare mensen en mensen die in quarantaine verblijven. Het Rode Kruis biedt aan om over zorgen te praten, advies geven over iemands specifieke situatie en waar nodig ook door te verwijzen naar de juiste hulp. Het nummer is 070 - 44 55 888. Dit nummer is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. Er is ook een WhatsApp-hulplijn.
- De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zich eenzaam voelen nu zij minder bezoek krijgen door de uitbraak van het coronavirus. Ouderen kunnen de ANBO bereiken op 0348 – 46 66 66. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 – 17.00. Ook de KBO-PCOB (grote seniorenorganisatie) heeft een speciale telefoonlijn geopend, zij zijn te bereiken via 030 - 3 400 600 (van maandag tot en met vrijdag, van 09.00 – 17.00).
Gaan de activiteiten van de Hiv Vereniging door?
Door de landelijke en regionale corona-maatregelen is het voor veel regio's en groepen van de vereniging moeilijk dan wel onmogelijk om hun activiteiten te organiseren. Op de agenda vind je daardoor weinig aanbod. Soms wordt er kleinschalig iets aangeboden door een regio of groep, is er gespecialiseerd aanbod door collega-organisaties of zijn online bijeenkomsten te volgen. We houden de agenda zo up-to-date mogelijk.
Hoe kan ik in contact komen of blijven met andere mensen met hiv?
Je vindt hier de mogelijkheden voor online en telefonisch contact met andere mensen met hiv.
Is er ook informatie in andere talen of in simpelere taal?
Je vindt hier onze Engelstalige Q&A over hiv en het coronavirus.
Informatie over het coronavirus in andere talen is hier te vinden:
- Wil je met iemand praten over de corona maar spreek je geen Nederlands? Stuur dan een (voice-)bericht naar de WhatsApp-Hulplijn van het Rode Kruis. Je wordt dan teruggebeld door een van hun vrijwilligers. De WhatsApp-Hulplijn is beschikbaar in het Berbers, Chinees, Marokkaans-Arabisch, Portugees en Turks. Je vindt hier meer informatie.
- Overzicht van beschikbare communicatiemiddelen in Arabisch, Bulgaars, Chinees, Engels, Duits, Farsi, Frans, Papiamento, Papiamentu, Pools, Roemeens, Spaans, Tigrinya (Eritrees) en Turks op de website van Rijksoverheid.
- Begrijpelijke informatie over maatregelen en adviezen in Arabisch, Chinees, Engels, Farsi, Frans, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Turks en Tigrinya (Eritrees) op de website van expertisecentrum Pharos.
- Volg de corona-persconferenties in het Berbers, Engels, Farsi, Marokkaans-Arabisch, Pools, Syrisch-Arabisch, Tigrinya (Eritrees) of Turks.
Je vindt op de website van Pharos ook informatie over het coronavirus in simpele taal.
Heb je nog vragen die hier niet mee beantwoord zijn?
Check of je vraag beantwoord wordt in de Q&A van het RIVM. Heb je een andere vraag over hiv en het coronavirus? Of wil je iemand spreken met hiv? Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).
Beluister hier het gesprek van Fred Verdult met Sieds Wildenbeest, verpleegkundig specialist hiv, over hiv en het coronavirus.