Voorafgaand aan en tijdens Wereld Aids Dag 2020, op 1 december, zijn verschillende onderwerpen rondom hiv in de publiciteit gebracht en hebben meerdere mensen hun verhaal over hiv en leven met hiv verteld. Hier vind je een greep uit al die pubiciteit.
Vanuit de vereniging zijn meerdere mensen beschikbaar voor interviews. Zij zijn bereid om via de media hun gezicht te laten zien, hun levensverhaal te vertellen. Door hun verhaal worden anderen zich meer bewust van hoe leven met hiv anno nu eruit ziet. Vol enthousiasme halen zij vooroordelen en oude beelden onder uit en helpen zij telkens weer om praten over hiv normaal te maken en kennis over hiv up-to-date te houden. Ook dit jaar kom je hen tegen in sommige publicaties die je hier kunt lezen.
Mensen met hiv die hun verhaal delen
Over het doorbreken van stigma
- Interdisciplinaire kunstenaar en filosoof Bas heeft een video gemaakt die gebaseerd is op verhalen van jonge mannen die leven met hiv.
Bas is zelf hiv-positief en wil met deze video meer aandacht vragen voor het stigma rondom hiv, maar ook de kracht van mensen met hiv. Planet Health heeft hier aandacht aan besteed.
Lees ook het interview met Bas op hivvereniging.nl - Pauline vertelt dat hiv wel het laatste was waaraan ze dacht toen ze al enige tijd tobde met haar gezondheid.
Zij pleit voor meer bewustwording rondom hiv. (Interview zowel online op Planet Health, als in deTelegraaf bijlage). - Doorbreek stigma: ‘Hiv kijkt niet naar opleidingsniveau of inkomen’ - Gloria vertelt over hoe zijzelf in het leven staat en stigma, taboe en misverstanden onder de aandacht blijft brengen.
- Bekijk de bijlage van de Telegraaf, verzorgt door PlanetMedia, waarin naast de interviews met Pauline en Gloria vertelt wordt over zelfstigma, therapietrouw en praten over seks en soa's.
- De Hengelose Liako met hiv wil taboe doorbreken: ‘Ik leef als ieder ander’.
- Karlijn Bunnig is geestelijk verzorger voor mensen met hiv bij Stichting Mara. In het kader van Wereld Aids Dag heeft zij een column geschreven. 'Ik hoop dat corona ons leert beter in te leven in de ander. Laten we leren om over hiv te spreken zoals we ook hebben geleerd over corona te spreken.'
Leven met hiv
- Bij Spuiten en Slikken vertellen Jos en Chris over hoe zij hiv-positief door het leven gaan.
Ze praten over de impact van hiv, wat het betekent voor hun liefdesleven, de misvattingen en hoe hiv uit de taboesfeer gehaald kan worden. - Voor het blad Mijn Geheim heeft Alice ten Napel een interview gehad met Reina, zij leeft al ruim 30 jaar met hiv. Allerlei momenten en beslissingen uit haar leven komen voorbij. Van haar liefde voor Sebastián, een nieuwe start moeten maken, open zijn over hiv en moeder worden van een gezonde dochter die ze nu volwassen gaat zien worden. Beeld: Claudia Kamergorodski
- Op 28 november konden vanwege coronamaatregelen maar 30 mensen aanwezig zijn bij de Power of Love, de jaarlijkse bijeenkomst voor mensen met hiv en betrokkenen, in Carré. Dus was er een livestream zodat anderen de bijeenkomst vanuit huis konden volgen. Gemist? Bekijk hier de livestream.
Toegang tot behandeling en ondersteuning
- Verpleegkundig specialist Astrid en Niels, hiv-positief, vertellen over het belang van toegang tot medicatie en de psychosociale ondersteuning.
Bewustwording onder zorgprofessionals
- In online magazine voor zorgprofessionals FloorZorgt komen Hans en zijn hiv-consulent Wilma aan het woord.
Rondom hiv en aids bestaan nog een hoop vooroordelen die onjuist zijn. Niet alleen in de maatschappij, maar ook onder zorgprofessionals.
Hans en Wilma vertellen over de combinatietherapie en dat, als mensen goed behandeld worden, het virus niet meer meetbaar is in het bloed en daarmee niet meer overdraagbaar.
Hiv in het algemeen
- Verpleegkundig specialist in opleiding Linda vertelt over het belang van behandeling van een hiv-infectie en dus het weten van je hiv-status.
Omdat mensen met hiv vaak negatief benaderd worden ziet zij veel belang in contact met anderen die leven met hiv. - Aids Healthcare Foundation startte op 1 december de campagne 'Aids: The other pandemic'.
De organisatie hoopt zo de wereld eraan te herinneren dat zelfs in deze tijd hiv en aids nog steeds een van de meest dodelijke ziekte uit onze geschiedenis is, die nog altijd onze aandacht verdient.
De verhalen van vier community leaders onderstrepen waarom hiv/aids nog altijd onze aandacht verdient. - Loiza Lamers vergezelt Angela Groothuizen als ambassadrice van het Aidsfonds om aandacht te vragen voor de strijd tegen aids.
Dat maakte Loiza bekend op Wereld Aids Dag met een videoboodschap op Instagram. - De Universiteit Maastricht benadrukt dat, al staat de zorg onder druk door corona, de aandacht voor hiv niet mag verslappen.
Anders wordt de winst die de afgelopen jaren is geboekt met het omlaag brengen van het aantal infecties, weer teniet gedaan. - Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks was dit jaar online. Uiteenlopende onderwerpen als corona, eHealth, videoconsulting en de toekomst van chlamydiatesten passeerden de revue. Bekijk hier een terugblik. Heb je deelgenomen aan dit congres dan komen de opnames van de sessies binnenkort in de online congresomgeving beschikbaar.
Hiv en corona
- Corona en de lessen van hiv. Op Wereld Aids Dag, 1 december, staan we stil bij de strijd tegen hiv en aids. Dit jaar werpt covid-19 een bijzondere schaduw over deze dag.
Een gesprek met hoogleraar Peter Reiss, ‘aidsdokter’ van het eerste uur, en internist-infectioloog Marc van der Valk, hoofd van de hiv-poli.
Welke parallellen zien zij tussen hiv en corona? En wat kunnen we hiervan leren?
De geschiedenis van hiv
- Dertig jaar Hiv Vereniging - een column van Wil in Gay News: de achtergrond, de mijlpalen, n=n en de nodige ondersteuning van mensen met hiv.
- Rijksmuseum Boerhave heeft in het kader van de tentoonstelling Besmet! een lezing georganiseerd over verpleegkundige zorg tijdens de aidsepidemie.
Het laat zien hoe verpleegkundigen de zorg rondom hiv hebben ontwikkeld. (Het duurt een aantal minuten voordat de lezing start, dus even geduld hebben). - Hiv, een ongrijpbaar virus - in deze podcast van het Rijksmuseum Boerhave, in het kader van de tentoonstelling Besmet!, komen Niels de Koning, Jaap Goudsmit en Roel Coutinho aan het woord.
Niels vertelt over leven in de beginperiode van hiv en hiv-positief zijn, Jaap en Roel over hoe zij als professional geconfronteerd werden met het virus en hoe zij daar binnen hun werk mee aan de slag zijn gegaan.
Hiv internationaal
- Aidsfonds meldt dat driekwart van hiv-testen en helft van hiv-behandelingen wereldwijd ernstig verstoord zijn door de corona-pandemie, lees het Aidsfonds Rapport 2020.