hiv in de media
Wat is er op dit moment te melden over leven met hiv. Op deze plek lees je nieuwsberichten vanuit de vereniging maar ook vanuit andere organisaties en nieuwsbronnen. Centraal staan ontwikkelingen rondom hiv en leven met hiv.
Wat is er op dit moment te melden over leven met hiv. Op deze plek lees je nieuwsberichten vanuit de vereniging maar ook vanuit andere organisaties en nieuwsbronnen. Centraal staan ontwikkelingen rondom hiv en leven met hiv.
Op 1 december kwam bij BNR de podcastserie 'De Hemel kan wachten' online, over veertig jaar hiv in Nederland. Een aanrader.
De podcast Eeuw van de Amateur besteedt aandacht aan de serie It’s A Sin en gaat in gesprek met twee vrijwilligers van de Hiv Vereniging. Onze voorzitter Bertus Tempert en bestuurslid Sander van Oorspronk praten met de twee podcastmakers Ype en Botte over hiv en aids in Nederland.
De serie It’s A Sin gaat over een vriendengroep in London tijdens de aidsepidemie in de jaren 80. De serie krijgt internationaal veel lof en hiv en aids zijn weer even volop aanwezig in de media. De serie is vanaf vrijdag 5 maart te zien op NPO Plus, maar zijn er zulk soort series over hiv in Nederland? Deze vraag krijgen we de afgelopen dagen regelmatig. Ze zijn wat moeilijk te vinden, maar ze zijn er zeker wel. Wij maakten een lijstje voor jullie.
Twee van onze vrijwilligers, Celicia en Erwin, waren te gast bij de podcast ‘Seks, Relaties en Liefdes!’ om te praten over leven met hiv. De host is psycholoog en relatietherapeut drs. Nynke Nijman en gaat in haar podcast openhartig in gesprek over de diversiteit van seksualiteit, het onderhouden van je relatie en de impact van liefde. Dit keer stond het thema hiv centraal.
Op dit moment ben ik een documentaire aan het voorbereiden over mijn broer Bart die in 1986 is overleden aan aids. De film gaat over mijn relatie met mijn broer en zijn leven, eerst in Zeeland en de laatste vier jaar in Amsterdam.
Voorafgaand aan en tijdens Wereld Aids Dag 2020, op 1 december, zijn verschillende onderwerpen rondom hiv in de publiciteit gebracht en hebben meerdere mensen hun verhaal over hiv en leven met hiv verteld. Hier vind je een greep uit al die pubiciteit.
Voor Wereld Aids Dag heeft interdisciplinaire kunstenaar en filosoof Bas van der Kruk een video gemaakt. De video is gebaseerd op verhalen van jonge mannen die leven met hiv. Bas is zelf hiv-positief en wilt met deze video meer aandacht vragen voor het stigma rondom hiv, maar ook de kracht van mensen met hiv. De Hiv Vereniging stelt 5 vragen aan Bas over zijn video.
Gerben Grimmius was te gast bij de podcast ‘Gewoon Homo’ om te praten over hiv. Gerben is vrijwilliger bij de Hiv vereniging en bracht twee jaar geleden het nummer ‘Een Goed Gesprek’ uit. De podcast ‘Gewoon Homo’ bespreekt in aanloop naar Pride verschillende onderwerpen uit de homogemeenschap. Ditmaal over hiv.
ATLAS VIRTUAL is een 8 uur durend streaming programma (6-10 juli) met korte clips, TV- en fotodocumentaires van mensen met hiv, inclusief hun verhalen over leven in tijden van Covid-19 en met een dagelijkse live talkshow vanuit De Balie in Amsterdam.
Het team van Les Enfants Terribles zijn bezig met hun project Atlas2018 en zijn daarbij opzoek naar mensen met hiv die getroffen zijn door het nieuwe coronavirus. Dit project wordt tentoongesteld tijdens de Wereld Aids Conferentie AIDS 2020 die dit jaar online zal plaatsvinden.
De heren van Poz&Proud kregen vorige week bezoek van verslaggever Joris Kreugel. De heer Kreugel kwam een kijkje nemen bij de CD4-borrel die onlangs van start ging in Amersfoort.
De directeur van de Hiv Vereniging, Pieter Brokx, was te gast bij de podcast Medfacts om te praten over genezing van hiv. In de ondertussen alweer zevende aflevering van de serie gaat men onder andere dieper in over het initiatief NL4Cure.
Op zondag 1 december, Wereld Aids Dag, onthulde Angela Groothuizen samen met de 11 jaar oude Jacky een levensgroot, 3D geprint standbeeld van een vrouw die huilt. De traan die zij iedere 40 seconden laat, staat symbool voor het feit dat er iedere 40 seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het bassin waarin de vrouw staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen en de helft van alle kinderen met hiv zonder behandeling sterft voor zijn tweede levensjaar. Met de onthulling van het beeld vraagt Aidsfonds aandacht voor het feit dat aids in de wereld niet voorbij is.
De afgelopen weken is er nieuw geluid gekomen uit België. Jonathan Bossaer is de ‘Positively Alive’ campagne gestart en hoopt hiermee het stigma rondom hiv te doorbreken. Jonathan is sinds 2009 zelf hiv-positief en voelt zich na tien jaar innerlijke strijd eindelijk vrij om deze campagne te voeren.
"40 jaar hepatitis, 30 jaar hiv, 3 keer kanker overleefd, maar deze keer ga ik het niet winnen.”