Roken, alcohol en drugs

Een hiv-diagnose kan ervoor zorgen dat je je eigen gezondheid onder de loep neemt. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld meer bewegen, gezonder eten of denken wat meer aan hun mentale gezondheid. Roken, alcohol en drugs zijn vaak onderwerpen die ook terugkomen en veel vragen met zich meebrengen: vind je dat je teveel drinkt, wil je eigenlijk stoppen met roken, gebruik je vaker drugs dan je zou willen of vraag je je af of je eigenlijk wel drugs naast je hiv-medicatie kan gebruiken?

In het kort:

  • Het wordt vanwege nadelige effecten op de gezondheid afgeraden te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken
  • Alcohol en drugs kunnen je tijdsbeleving beïnvloeden en zo maken dat je therapietrouw minder wordt
  • Het kan moeilijk zijn om te minderen of te stoppen met deze gewoontes, maar er zijn verschillende manieren waarop je hulp kan krijgen

Roken

Relatief veel mensen met hiv roken. Mensen vinden roken lekker, het is een gewoonte, of mensen vinden het gezellig. Maar roken heeft vele nadelige effecten, en het advies is dan ook om niet te roken. Maar het is niet altijd even makkelijk om van een verslaving af te komen en vaak gaat het gepaard met veel teleurstellingen en veroordelingen. Het is goed te weten dat stoppen met roken altijd zin heeft. Het maakt niet uit of je nog maar korte tijd rookt of al jarenlang. Belangrijkste is dat je zelf wil stoppen of minderen, vanuit dat startpunt kom je al een heel eind.

Stoppen of minderen met roken
Denk je erover om te stoppen met roken? Of wil je eerst proberen te minderen?
Bespreek dit met je huisarts. Je huisarts kan je handvatten bieden en tips geven, en je uitleggen welke hulpmiddelen er zijn. Ook op www.ikstopnu.nl vind je meer informatie over stoppen met roken. Hier vind je bijvoorbeeld gratis apps en online cursussen. Ook vind je daar een overzicht van wat je zorgverzekering vergoedt met betrekking tot stoppen met roken.

Alcohol

In Nederland is het legaal om vanaf 18 jaar alcohol te drinken, en veel volwassenen doen dit dan ook. Het advies is echter om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan één glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

Stoppen of minderen met alcohol
Bespreek het met je huisarts als je wil stoppen of minderen met alcohol, je huisarts kan je handvatten bieden en tips geven. Ook kun je eens proberen een maand geen alcohol te drinken, bijvoorbeeld met het initiatief IkPas. IkPas vindt twee keer per jaar plaats. Er is een 30 dagen- en een 40 dagen-variant. De 30 dagen actie begint elk jaar op 1 januari. De actie loopt dan tot en met 30 januari. De 40 dagen-actie loopt van aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen.

Drugs

Er zijn twee soorten drugs: softdrugs en harddrugs. Onder softdrugs vallen wiet (marihuana) en hasj. Evenals paddo’s (hallucinogene paddenstoelen).

Harddrugs zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het verslavend effect. Voorbeelden van harddrugs zijn: amfetamine/speed, cocaïne, XTC/ MDMA, GHB, heroïne, lsd en opium. Soms worden harddrugs tijdens seks gebruikt, dit wordt ‘chemsex’ genoemd. Je leest hier meer over chemsex.

Interactie tussen drugs en hiv-medicatie

Je leest hier meer over interactie (wisselwerking) van hiv-medicatie met andere middelen. Er zijn uit de praktijk interacties bekend tussen hiv-remmers en drugs, maar er is vooral heel veel níet bekend, omdat met recreatieve harddrugs geen gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt en omdat bij drugs die je illegaal koopt per definitie niet bekend is wat erin zit en hoeveel. Er kunnen een paar algemene opmerkingen gemaakt worden over de keuze van hiv-medicatie en het gebruik van drugs:

 

Stoppen of minderen met drugs of chemsex

Wanneer je meer drugs gebruikt dan je eigenlijk wil, is het belangrijk om na te gaan of je er uit jezelf mee kan stoppen. Wanneer je de controle verliest is het tijd om aan de bel te trekken.

Informatie over drugs en verslaving vind je bijvoorbeeld bij Jellinek of GGZ interventie. Ook kun je bij je huisarts aangeven dat je wil stoppen of minderen met harddrugs, en samen kijken welke manier bij je past.

Hiernaast zijn er praatgroepen in Amsterdam, Rotterdam en online. De praatgroepen vind je hier. Wil je liever anoniem chatten over chems? Dat kan bij Mainline. De chat is elke maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 11.00 uur en 17:00 uur.

 

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Mentale gezondheid

Lees meer: >

In balans aan het werk

Lees meer: >

Gezonde voeding

Lees meer: >