Werk en geld

Mensen met hiv staan midden in het leven. Dus opleiding, werk en inkomen zijn gewone, dagelijkse onderwerpen. Lees meer over toeslagen en verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Informatiebronnen helpen je verder op weg. Loop je op je werk tegen dingen aan? Je vindt hier tips en tools om mee aan de slag te gaan.

Geldzaken

In het dagelijkse leven kan hiv extra kosten voor je meebrengen. Het zijn meerkosten die het leven duurder maken dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.

Lees meer... >

Hiv-zorg voor buitenlandse studenten in Nederland

Studenten van over de hele wereld studeren in Nederland. Ze verblijven hier rechtmatig en zijn verplicht een private verzekering met dekking van medische kosten af te sluiten. Hiv-zorg wordt echter meestal niet vergoed. Gelukkig zijn er manieren om verstrekking en vergoeding van hiv-zorg en medicatie toch mogelijk te maken. 

Lees meer... >

Positief je opleiding volgen

Wanneer je een hiv-diagnose krijgt, ben je wellicht bezorgd dat dit invloed heeft op het verloop van je studie. Misschien kun je je een periode wat moeilijker concentreren, vallen studieresultaten wat tegen of wordt studeren gewoonweg even onbelangrijk. Of vraag je je af of hiv invloed heeft op je werkvooruitzichten. Logische vragen maar wat is belangrijk om te weten?

Lees meer... >

Aan het werk

Tijdens de sollicitatieprocedure mogen geen gezondheidsvragen gesteld worden. Dus ook geen vragen over hiv. Je bent trouwens ook niet verplicht zelf iets hierover te melden. Het is in het geheel niet relevant. Mensen met hiv kunnen namelijk werken in wat voor functie en in welke sector dan ook. De Wet gelijke behandeling beschermt een sollicitant of werknemer tegen discriminatie vanwege hiv binnen de werkomgeving.

Lees meer... >

Eigen bedrijf

Mensen met hiv kunnen te maken hebben met wisselende energie. Het starten van een eigen bedrijf geeft je mogelijkheden om meer een eigen koers te varen. Je kunt het werk makkelijker aanpassen aan perioden van wisselende energie en je werktijden zelf bepalen.

Lees meer... >

Bedrijfsarts, arbodienst en UWV

Je bent niet verplicht iets te melden aan je werkgever over je hiv-diagnose als je een keertje ziek bent. Zelfs de vraag: ‘Wat is er aan de hand?’ hoef je niet te beantwoorden. Wel moet je aangeven wanneer je verwacht weer aan het werk te kunnen. Dus, de werkgever mag wel vragen op welke termijn je verwacht weer te kunnen werken en tot welk werk je dan in staat bent.

Lees meer... >

Werken buiten Nederland

Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel voorwaarden of beperkingen gelden aan dat verblijf.

Lees meer... >