Seksuele problemen

Als er iets aan de hand is met je seksuele beleving of gedrag, ben jij de enige die kan bepalen of dat een probleem is. Als jij er geen last van hebt, is het geen probleem. Bij veel seksuele problemen spelen lichamelijke en psychische factoren een rol. Bijvoorbeeld: door lichamelijke pijn neemt je zin in seks af. Ook je relatie kan er natuurlijk mee te maken hebben.

In het kort:

  • Seksuele problemen kunnen bij iedereen voorkomen
  • Er zijn veel verschillende oorzaken voor seksuele problemen
  • Zoek hulp wanneer de problemen niet overgaan of je je veel zorgen maakt

Het is vaak lastig om oorzaak en gevolg te onderscheiden, zeker als problemen al langer bestaan. En het ene seksuele probleem kan een ander seksueel probleem veroorzaken. Zo kan een droge vagina of een erectieprobleem maken dat jij minder zin hebt in seks, wat ertoe kan leiden dat je partner het buiten de deur zoekt, waardoor jij emotioneel geblokkeerd raakt. Het is niet eenvoudig om zoiets weer te ontwarren.
Praat erover met je huisarts, je hiv-behandelaar of je hiv-consulent. Aan sommige dingen kan wel degelijk iets worden gedaan, zoals: een lage testosteronspiegel, erectieproblemen of bijwerkingen van medicijnen. Soms valt iets niet op te lossen, maar wel te verminderen of uit te stellen, en soms moet je ermee leren leven.

Zorgverlening

Als je met dit soort problemen zit, is het aan te raden om daar iets aan te doen. In je eentje nadenken helpt je vaak niet vooruit. Je kunt erover praten met mensen om je heen die je vertrouwt. Er zijn ook zorgverleners die je kunnen helpen als je een seksueel probleem hebt. Of het nou met je hiv te maken heeft of niet: je kunt erover spreken met je huisarts, met je hiv-consulent of met je hiv-behandelaar. Het kan zijn dat zij zelf ondersteuning kunnen bieden; het kan ook zijn dat ze je doorverwijzen naar een seksuoloog of psycholoog. Het kan goed zijn om een zorgverlener te hebben die vertrouwd is met hiv. Je kunt je hiv-consulent vragen of deze iemand kan aanraden. Je kunt ook contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging (ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur - 020 - 689 25 77).

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Mentale gezondheid

Lees meer: >

Seks als je ouder wordt

Lees meer: >