Iedereen gaat graag op reis. Misschien heb je zin in een korte stedentrip of in een lange avontuurlijke reis. Het is belangrijk je goed te informeren en voor te bereiden voordat je op reis gaat. Lees de tips hoe je het beste je hiv-medicatie meeneemt en hoe te handelen bij verschillende tijdzones. Maar ook wat te doen als je je pillen onverhoopt kwijt raakt.
In het kort:
- Neem altijd een ruime hoeveelheid medicatie mee.
- Een medische verklaring voor hiv-medicatie is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn.
- Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar als je je medicatie kwijt bent.
- Vraag je hiv-consulent om advies bij het bewaren van medicatie als je naar een heel warm land gaat.
Wat speelt er als je op reis gaat?
medicatie
Het beste is om de medicijnen gewoon mee te nemen in de handbagage. Dan kom je niet in de problemen als je reis extreme vertraging oploopt of je koffer zoek raakt. Neem een ruimere hoeveelheid mee, mocht je reis langer duren of je pillen kwijtraken.
Gebruik je medicijnen in drankvorm of heb je injectiemiddelen, check dan de actuele regels op de website van de vliegmaatschappij waarmee je reist. Kijk bijvoorbeeld op www.klm.nl en zoek op medicijnen. Er wordt dan een speciale verklaring van de arts gevraagd (zie ook medische verklaring).
Wat kun je het beste allemaal meenemen?
Naast je hiv-remmers, uiteraard ook de andere medicatie die je eventueel gebruikt. Maar ook loperamide tegen reizigersdiarree, een medische verklaring van je internist, overzicht van de medicatie en van de doseringen (en bijvoorbeeld al een recept van je behandelaar voor het geval dat). En neem het telefoonnummer van de alarmcentrale van je zorg- en reisverzekeraar mee.
Onverwachte zaken
Tijdens je reis kun je toch nog geconfronteerd worden met dingen, al heb je alles goed voorbereid. Het garanderen van je medicatie is belangrijk.
hiv-remmers kwijt
Als je zonder hiv-medicatie komt te zitten, is het belangrijk zo snel mogelijk aan deze medicatie te komen. Als je de therapie onderbreekt ontstaat er kans op resistentie. Het is vrijwel altijd sneller om aan hiv-remmers te komen in het land waar je bent, dan om medicijnen uit Nederland te laten komen. Een verzekering voor medische kosten in het buitenland is daarom erg belangrijk. Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Deze kan in jouw ziekenhuis een recept regelen en uitzoeken waar de medicatie in het vakantieland te krijgen is. Ter plaatse nieuwe medicijnen kopen en thuis declareren bij de zorgverzekeraar gaat meestal sneller.
Nog vragen?
Voor meer informatie over reizen en reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland.
Tel: 020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur) - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..