In het dagelijkse leven kan hiv extra kosten voor je meebrengen. Het zijn meerkosten die het leven duurder maken dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.
In het kort:
- Financiële individuele hulp als je door hiv extra kosten hebt
- Toeslagen of subsidies beschikbaar voor mensen met een chronische aandoening
- Inzicht krijgen in financiële gevolgen bij ziekte of minder werken
- Positief-over-geldzaken als centrale plek voor vragen over verzekeringen en hypotheken
- Het aanvragen van inkomensondersteuning is soms ingewikkeld, vraag hulp!
Toeslagen en subsidies
Er zijn instanties en organisaties die kunnen ondersteunen als je door hiv extra kosten hebt of inkomensondersteuning nodig hebt zoals de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Veel regelingen worden per gemeente vastgesteld en van persoon tot persoon beoordeeld. Hierdoor kan er verschil ontstaan in financiële ondersteuning. Inzicht hebben in toeslagen en subsidies waar je recht op hebt en hoeveel deze je oplevert is belangrijk. Het kan je dagelijkse leven wellicht wat gemakkelijker maken. Kijk daarom goed naar de website van je eigen gemeente!
Goede informatiebronnen
Er zijn verschillende bronnen beschikbaar met een overzicht van bestaande regelingen voor mensen met een chronische aandoening. Die geven inzicht in welke regelingen er zijn, hoe ze werken en waar je terecht kunt. Tegemoetkomingen zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht heb jij ook recht op gemeentespecifieke regelingen of landelijke tegemoetkomingen.
Informatieve websites
Een aantal websites geeft inzicht in waar je recht op hebt, wat het je oplevert en waar je ondersteuning kunt krijgen, zoals:
- www.regelhulp.nl
een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft in het dagelijkse leven. De website bevat actuele en betrouwbare informatie op het gebied van financiële regelingen en ondersteuning bij ziekte of beperking. - berekenuwrecht.nibud.nl
geeft inzicht in toeslagen en subsidies waar je recht op hebt en hoeveel deze regelingen je opleveren. Denk hierbij aan huurtoeslag, zorgtoeslag , heffingskortingen of bijzondere bijstand. Deze site berekent het voor je! - www.nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies
geeft inzicht in je inkomsten en uitgaven. Deze site geeft tips en regie over je geld! - www.meerkosten.nl
geeft overzicht van regelingen om meerkosten te compenseren. Die compensatie is nooit volledig. Maar de regelingen helpen wel. Maak er gebruik van! - www.mee.nl
geeft lokaal ondersteuning bij leven met een beperking en helpt met geldzaken en regelgeving en werkt samen met de Gemeente, UWV, de Sociale Verzekeringsbank, schuldhulpverlening en Belastingdienst. - www.geldfit.nl
geeft informatie over geld in jouw situatie. Ze wijzen je de weg met tips of een persoonlijk advies. Praat anoniem met iemand die met je meedenkt of bespreek je situatie met iemand in jouw buurt.
Positief over geldzaken
Bij tal van geldzaken, die belangrijk zijn voor je persoonlijk en maatschappelijk leven, kan je vragen hebben of hiv hierop van invloed is. Zoals het afsluiten van een hypotheek of een levensverzekering, het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of belastingzaken.
Website Positief over Geldzaken
De centrale plek voor informatie over geldzaken en hiv is de website www.positief-over-geldzaken.nl. De website is tot stand gekomen door een samenwerking van Hiv Vereniging Nederland en Omnis Financieel Adviesgroep BV. Omnis heeft goede relaties opgebouwd met verzekeraars en is gespecialiseerd in advies en bemiddeling bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen voor mensen met hiv. Ook op ander terreinen kunnen mensen met hiv gebruik maken van hun expertise.
Nog vragen?
Voor vragen over hiv en geldzaken kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Omnis, via 0320 - 295 070. Zij gaan uiterst zorgvuldig om met je vragen en gegevens.
Ook het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. je van dienst zijn: ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77, of stel je vraag via WhatsApp: 06 45 99 42 19.
Kom je er niet uit? Vraag hulp
Het aanvragen van inkomensondersteuning is soms moeilijk en ingewikkeld. Bij je gemeente, wijkcentrum of bibliotheek zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen, klop bij hen aan voor hulp.