medisch nieuws
Lees de nieuwe ontwikkelingen rondom hiv op medisch gebied.
Lees de nieuwe ontwikkelingen rondom hiv op medisch gebied.
De Internationale Aidsconferentie in München afgelopen zomer is alweer even geleden. Onlangs heeft Thijs, onze belangenbehartiger Medische Zaken en Zorg, in een deskundigheidsbevordering aan vrijwilligers van de Hiv Vereniging en partners van de Nationale Hiv Alliantie uitgebreid aandacht besteed aan interessante studies en ander relevant nieuws die op het wetenschappelijk deel van het congres aan bod kwamen. Zodat vrijwilligers goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen en de informatie verder kunnen verspreiden onder onze leden, andere vrijwilligers en anderzijds betrokkenen. Lees hieronder een overzicht.
Onlangs vond de CROI conferentie plaats in Denver (VS), waarbij meer dan 3600 onderzoekers uit 73 landen samenkwamen om de laatste ontwikkelingen omtrent infectieziekten – waaronder hiv – met elkaar te delen. We lichten er vijf opvallende bevindingen voor je uit.
Corona gaat weer flink rond en er zijn aanwijzingen dat mensen met hiv een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. T/m aanstaande vrijdag kun je nog een prik halen.
Er vindt allerlei onderzoek plaats naar een manier om hiv te genezen. Wat vinden mensen met hiv zelf daarin belangrijk? Onderzoeker Maaike Noorman van de Universiteit Utrecht brengt het in kaart en de Hiv Vereniging steunt haar daarbij. Van harte nodigen we je uit om de vragenlijst in te vullen.
In Brisbane (Australië) vond van 23 tot en met 26 juli de 12e editie van de IAS (International Aids Society) plaats. Op deze conferentie worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten gedeeld en gaan wetenschappers en community met elkaar in gesprek. Wij presenteren hier een greep uit het belangrijkste nieuws dat via deze conferentie naar buiten is gekomen.
De Hiv Vereniging organiseert samen met stichting hiv monitoring (SHM) een serie webinars over leven met hiv. Begin juni gingen Marc van der Valk (SHM) en Reina Foppen (voorzitter van de Hiv Vereniging) in deze reeks in gesprek met tafelgasten over het onderwerp anuskankerscreening (AIN) en hiv.
De GGD start vandaag met een nieuwe vaccinatieronde tegen Mpox. Ben jij nog niet gevaccineerd? In dit blog vertellen we je meer over het vaccin dat hiervoor gebruikt wordt, en waarom alsnog een prik halen het overwegen waard is.
Liever af en toe een prik dan elke dag pillen: de animo voor een hiv-behandeling met injecties is groot, merkt hiv-consulent Loek Elsenburg (DC Klinieken) in zijn praktijk.
Het jaar ervoor waren dat er 450*. Dit blijkt uit cijfers die de stichting hiv monitoring (SHM) vandaag publiceert in aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december. Wat opvalt is dat nog steeds veel diagnoses – namelijk 57 procent – pas laat aan het licht komen.
Van 29 juli tot en met 2 augustus heeft de 24ste Internationale Aids Conferentie plaats gevonden in Montreal. Op deze conferentie die tweejaarlijks wordt gehouden wordt belangrijk internationaal onderzoek ten aanzien van hiv en de aidsepidemie gedeeld. In dit blog delen we een selectie van het belangrijkste nieuws met je.
MPX-VID, ook wel Monkeypox of apenpokken genoemd, is een virusinfectie. Sinds een paar maanden is er een uitbraak in West-Europa en Noord-Amerika en daarvoor kwam het virus vooral voor in West- en Midden-Afrika. Hoe zit de virusinfectie er precies uit? Wie lopen er risico? En is er een vaccinatie beschikbaar? In deze blog geven we meer informatie over MPX-VID.
De NOS verspreidde op 14 juni het nieuws dat het RIVM een toename ziet van het aantal coronagevallen. Afgelopen week nam het aantal vastgestelde besmettingen toe met 64 procent. Volgens het RIVM staan we hiermee aan het begin van een nieuwe coronagolf. Daarom helpen we je in deze blog met het opfrissen van je kennis over corona en wat het betekent voor mensen met hiv.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) is van plan 9 generieke (merkloze medicijnen waar geen patent meer op zit) te schorsen. Een van die medicijnen is de hiv-medicatie Efavirenz Mylan 600mg, een non-nucleoside reverse-transcriptaseremmer (NNRTI). Dit betekent niet dat Efavirenz Mylan 600mg onveilig is om te gebruiken, maar er zijn vraagtekens rondom het onderzoek dat kijkt naar hoe goed de medicatie werkt in vergelijking met het originele medicijn. In deze blog leggen we het verder uit.
Je gaat op vakantie en je neemt mee… Je hiv-medicatie natuurlijk. Maar kan dit zomaar? Er is een aantal dingen waar je aan moet denken als je hiv hebt en op vakantie gaat. Zo zijn mensen met hiv niet in alle landen welkom, en kunnen er op reis altijd onvoorziene omstandigheden plaatsvinden.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben onderzocht wat hiv-genezing voor mensen met hiv in Nederland zou betekenen. Dit hebben ze onderzocht door mensen met hiv te interviewen. De oproep voor deelnemers is onder andere uitgezet door de Hiv Vereniging. Je leest hier de resultaten.