Criminalisatie

Hoewel het bijna niet meer voor komt, wordt er af en toe aangifte gedaan bij de politie vanwege het verzwijgen van de hiv-status en omdat er onbeschermde seks is geweest. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een voormalig partner.

Sinds 2005 kunnen mensen met hiv hiervoor niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. De politie roept mensen met hiv na zo’n aangifte soms toch nog op voor verhoor. Wat moet je doen bij zo’n oproep? Wees je bewust van de feiten. Dit geeft rust.

Geen vervolging meer mogelijk

Krijg je met een dergelijke aangifte te maken, dan is het goed een paar dingen te weten. De Hoge Raad maakte een eind aan de strafrechtelijke vervolgingen van mensen met hiv die onbeschermde seks hadden zonder hun hiv-status te melden. Daarover zijn in 2005 en 2007 uitspraken gedaan. Een aangifte mag dus sowieso niet tot vervolging leiden.

Wat te doen bij aangifte?

De politie is soms onvoldoende van de juridische materie rondom hiv op de hoogte. Daardoor legt zij zo’n aangifte soms niet direct opzij. De politie kan jou vragen langs te komen voor een gesprek. Het beste is om contact op te nemen met het Servicepunt. Bij het Servicepunt kun je de aangifte en oproep voor een gesprek bespreken. Zij geven je ondersteuning in hoe je het beste kunt reageren.

Benadruk de uitspraak van de Hoge Raad 

Misschien wil je de kwestie toch liever zelf afhandelen met de politie. Dan is het zinvol om goed op de hoogte te zijn van de uitspraken van de Hoge Raad en de politie hierop te wijzen. En meldt dat een aangifte niet tot een verdere vervolging mag leiden. Ga je met een advocaat in gesprek, wijs deze dan ook op de uitspraken van de Hoge Raad.

Achtergrondinformatie

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Wat te doen met stigma

Lees meer: >

Gediscrimineerd om je hiv? Laat het er niet bij zitten

Lees meer: >

Onze voorlichters vertellen graag hun verhaal

Lees meer: >