Anticonceptie en hiv-remmers

Als je hiv hebt, kun je onder goede begeleiding van een dokter een gezonde baby krijgen (lees meer hierover bij kinderwens en zwangerschap). Maar als je (nog) geen kinderen wil, is anticonceptie een uitkomst.

In het kort:

  • Kies het soort anticonceptie dat het best bij je past
  • Anticonceptie zonder hormonen kan met alle hiv-medicatie gecombineerd worden
  • Hormonale anticonceptie gaat met sommige hiv-medicatie niet samen
  • Een morning-afterpil kan niet met alle hiv-medicatie gecombineerd worden, vraag hiervoor advies bij je apotheek

Genoeg keuze

Het is belangrijk om anticonceptie te kiezen die bij je past. Je kunt je keuze baseren op de volgende zaken:

Hormonale anticonceptie

De meeste soorten anticonceptie bevatten één of meer hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen ovulatie plaatsvindt, zodat er geen eitje bevrucht kan worden. Ook wordt hierdoor de slijmlaag rondom de baarmoederhals dikker, dit zorgt ervoor dat sperma niet zo makkelijk in je baarmoeder kan komen.

Voorbeelden van hormonale anticonceptie zijn: “de pil”, het hormoonspiraal, de prikpil, de vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleisters, en het implantaat.  Als je geen hiv-remmers gebruikt kun je meestal uit al deze methodes kiezen. Als je hiv-remmers slikt heb je minder keuze in anticonceptie. Er kan namelijk interactie zijn tussen hormonale anticonceptie en hiv-remmers. Je arts kan je vertellen welke anticonceptie geschikt voor je is.

Kortwerkende hormonale anticonceptie
De combinatiepil en de minipil neem je dagelijks. Deze vorm van anticonceptie kun je meestal niet gebruiken als je hiv-remmers slikt. Dit komt doordat sommige hiv-remmers een invloed hebben op enzymen van de lever, doordat ze hierdoor worden afgebroken of dat ze deze juist remmen. Over het algemeen gaat het om de pillen die proteaseremmers (zoals darunavir, atazanavir) bevatten, of boosters (zoals ritonavir en cobicistat) of efavirenz als werkzame stof. Voor andere middelen zijn er doorgaans geen relevante interacties met hormonale anticonceptie. Vraag bij twijfel aan je apotheker of de door jou gebruikte combinatie wel met elkaar gebruikt kan worden.

Langwerkende hormonale anticonceptie
Langwerkende vormen van hormonale anticonceptie zijn een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena), de prikpil, een vaginale anticonceptiering (NuvaRing), de anticonceptiepleister (Evra) en een implantaat (Implanon). Het hormoonspiraal en de prikpil kunnen door bijna alle vrouwen met hiv gebruikt worden. De vaginale anticonceptiering, de anticonceptiepleister en het implantaat kun je vaak niet gebruiken als je hiv hebt.

Anticonceptie zonder hormonen

Niet-hormonale anticonceptiemethodes zijn het condoom en het koperspiraal. Bij anticonceptie zonder hormonen is er geen interactie met hiv-remmers.

Kortwerkende anticonceptie zonder hormonen
Je kan condooms gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Let er wel op dat deze methode niet betrouwbaar is als het condoom scheurt of als je het condoom niet juist gebruikt. Als je viral load onmeetbaar is, kun je hiv niet doorgeven. Je hoeft dus geen condooms te gebruiken om overdracht van hiv te voorkomen.

Langwerkende anticonceptie zonder hormonen
Het koperspiraal bevat geen hormonen. Het spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, hierdoor kan er geen bevruchting plaatsvinden. Het koperspiraal heeft geen interactie met hiv-remmers, en kan vijf tot tien jaar blijven zitten.

Morning-after pil

Als je onbeschermde seks hebt gehad en geen anticonceptie gebruikt, kun je als noodmiddel de morning-after pil nemen. Geef in de apotheek aan welke hiv-medicatie je gebruikt als je een morning-after pil haalt, zo kan gekeken worden welke geschikt is. Als er geen geschikte morning-afterpil is kun je ook een koperspiraal laten plaatsen.

Er zijn twee soorten morning-afterpillen. Bij beide pillen kan er interactie zijn met hiv-remmers. Over het algemeen gaat het om de pillen die proteaseremmers (zoals darunavir, atazanavir) bevatten, of boosters (zoals ritonavir en cobicistat) of efavirenz als werkzame stof. Voor andere middelen zijn er doorgaans geen relevante interacties met de morning-after pil. Vraag aan je apotheker welke morning-afterpil geschikt voor je is.

Als er geen morning-afterpil is die gebruikt kan worden naast je hiv-remmers, is het direct zetten van een koperspiraal een alternatief. Door het koperspiraal kan een eventuele bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. Het koperspiraal kan tot en met de vijfde dag na de onbeschermde seks geplaatst worden.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Kinderwens en zwangerschap

Lees meer: >

Overstappen

Lees meer: >