Hiv in Nederland, een overzicht van documentaires en films

Gepubliceerd: 02 augustus 2021

De serie It’s A Sin gaat over een vriendengroep in London tijdens de aidsepidemie in de jaren 80. De serie krijgt internationaal veel lof en hiv en aids zijn weer even volop aanwezig in de media. De serie is vanaf vrijdag 5 maart te zien op NPO Plus, maar zijn er zulk soort series over hiv in Nederland? Deze vraag krijgen we de afgelopen dagen regelmatig. Ze zijn wat moeilijk te vinden, maar ze zijn er zeker wel. Wij maakten een lijstje voor jullie.

Beeldvorming rondom hiv en aids is binnen de Hiv Vereniging een belangrijk onderwerp en we werken hard aan een up-to-date en positief beeld over mensen met hiv. Hiermee hopen we stigma te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren. Documentaires en films dragen daar aan bij, maar kunnen het ook tegen werken. It’s A Sin krijgt bijvoorbeeld ook de nodige kritiek; het zou mensen met hiv wegzetten als zielige patiënten en te veel inspelen op de schuldvraag.

Wat kun jij als kijker doen?

Als kijker kun je bij het kijken van films, series en documentaires over hiv kritisch zijn, en spiegelen aan het huidige beeld rondom hiv. Tegenwoordig is hiv-medicatie zo goed dat mensen met hiv net zo oud kunnen worden als ieder ander, gezonde kinderen kunnen krijgen en hiv niet meer kunnen overdragen via seks. Maar we moeten ook niet vergeten dat in sommige delen van de wereld de aidsepidemie nog steeds heerst, plaats en context zijn dus altijd belangrijk.

Welke series, films en documentaires zijn er over hiv in Nederland?

de tijd daarna

Documentaire – De tijd daarna
Een documentaire van Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren over vijf mannen en vrouwen die samen de geschiedenis van dertig jaar hiv en aids in Nederland zichtbaar maken. De verhalen over hun verleden, het leven nu en hun dromen voor de toekomst laten zien hoe verschillend het virus hun leven heeft beïnvloed.

Bekijk De tijd daarna hier. 

Documentaire – Hiv hiv hoera
VPRO Thema onderzoekt, in het kielzog van de dance4life scholentour, op een middelbare school in Hellevoetsluis hoe de leerlingen daar met seks omgaan en hoe ze zich wel of niet beschermen tegen hiv. Daarnaast is in Hiv hiv hoera een intieme, korte documentaire van Peter over Pauline, die na party's, seks, drugs en rock-'n-roll, op haar 31ste hiv geïnfecteerd raakt. In eerste instantie denkt ze dat haar leven over is. Haar sociale wereld stort in en haar dagen bestaan uit het stipt op tijd slikken van heel veel pillen. In de film volgen we al haar ups en downs gedurende de afgelopen jaren.

Bekijk Hiv hiv hoera hier.

aannietsoverleden

Speelfilm – Aan niets overleden
De Caraïbische Thilda Purperhart woont samen met haar dochter Joyce in een rumoerige flat in de Bijlmer. Thilda heeft ook een zoon, Kelvin. Hij heeft aids. Ze houdt hem angstvallig verborgen in huis, zodat zijn ziekte het gezin geen enkele schande kan brengen. Als gevolg hiervan ontvangt de jongen geen medicatie en verslechtert zijn situatie steeds meer. Hun geheim lijkt veilig, tot op een dag de deurbel gaat en Julius aan de deur staat. Hij zegt op zoek te zijn naar zijn oude schoolvriend Kelvin.

Aan Niets Overleden is een artistieke film met een geheel zwarte cast en is het speelfilmdebuut van regisseur Raymi Sambo.

Bekijk Aan niets overleden hier.

Documentaire – Aids: vluchten kon niet meer
In de documentaire ‘Aids: Vluchten kon niet meer’ wordt er stilgestaan bij de uitbraak van aids in de Westerse wereld door het ziek worden van een Canadese steward. De eerst beschreven persoon met hiv was een Canadese steward. Hij had veel wisselende contacten, reisde de wereld rond, kreeg aids en stierf. In de documentaire wordt gekeken naar de Nederlandse situatie en in het bijzonder naar onze nationale luchtvaartmaatschappij. Wat gebeurde er met de stewards, pursers en het grondpersoneel van de KLM ten tijde van de aids-uitbraak?

In de documentaire komen veel betrokkenen aan het woord. Oud-KLM-medewerkers, artsen en nabestaanden laten zien hoe de ziekte toesloeg en wat de consequenties waren.

Bekijk Aids: vluchten kon niet meer hier.

Shortfilm – Buddy
Deze korte film van Niels Bourgonje gaat over een jonge man die ermee instemt om zijn ex-geliefde te steunen tijdens een hiv-test. Wat begint als een ongemakkelijke hereniging, wordt al snel iets teder.

Bekijk Buddy hier.

PrepMe

Documentaire – PrEP&Me
Met de documentaire probeert maker Tim Dekkers de kennis over PrEP te vergroten en de discussie te stimuleren. Dekkers: “Nederland treuzelt met de brede beschikbaarstelling van PrEP. De regering wil een advies van de Gezondheidsraad afwachten en dat kan tot medio 2018 duren. Dat is doodzonde. Elk jaar raken zo’n duizend nieuwe mensen geïnfecteerd met hiv. PrEP kan veel van die infecties voorkomen.”

Momenteel is de documentaire online niet te bekijken.

Documentaire –Leven, liefde & hiv
In de korte documentaire laat documentairemaker Nadia Moussaid zien hoe het leven van de Groningse Sylvia en de Amsterdamse Sil wordt bepaald door hun hiv-infectie. Wij zien hoe ze omgaan met de mentale en de lichamelijke uitdagingen van hiv en wat voor een impact deze hebben op hun emotionele en sociale leven. Twee sterke vrouwen, die beide op zoek zijn naar een normaal leven, en zich inzetten voor andere hiv-patiënten.

Bekijk Leven, liefde & hiv hier.

Andere tijden: Aids bereikt Nederland
In 2002 blikte Andere Tijden in een aflevering terug naar de beginjaren van aids in Nederland. In deze aflevering komen verschillende mensen aan het woord over die tijd en hoe het er aan toe ging.

Bekijk de aflevering van Andere Tijden hier.

Andere tijden: Affaire Buck
In 1990 opent het Journaal met groot nieuws: een Nederlands team van onderzoekers onder leiding van professor Buck heeft een middel tegen aids gevonden. Binnen een paar jaar moet er een medicijn op de markt komen om patiënten te genezen. Een media hype met alle gevolgen van dien is het resultaat. De gelauwerde professor Buck staat echter na een half jaar werkloos op straat. Waar ging het mis? Andere Tijden kijkt terug op de grootste wetenschappelijke affaire ooit in Nederland.

Bekijk de aflevering van Andere Tijden hier.

Radio documentaire: Het Spoor terug: 25 jaar aids (OVT)
OVT maakte in 2007 een tweedelige radiodocumentaire over 25 jaar aids. De voormalige co-assistent Jan van Wijngaarden die betrokken was bij de behandeling van de eerste aids-patiënt in Nederland vertelt hoe zijn vermoedens in 1981 weggehoond worden door artsen die denken dat hij spoken ziet. Veel co-assistenten zien namelijk zeldzame ziektebeelden waar ze net in hun studieboek over gelezen hebben. Het slot van een tweeluik over 25 jaar aids vertelt het laatste gedeelte van het verhaal van Jan van Wijngaarden. Ondanks het feit dat de behandelende artsen het lang blijven ontkennen, blijkt dat Van Wijngaarden het bij het rechte eind heeft.

Luister deel 1 van Het spoor terug: 25 jaar aids (OVT) hier.

Luister deel 2 van Het spoor terug: 25 jaar aids (OVT) hier.

feast

Speelfilm: Feast
In 2007 kwam de Groninger hiv-zaak aan het licht. Drie mannen drogeerden bezoekers aan hun seksfeestjes en injecteerden hun hiv-geïnfecteerd bloed in de slachtoffers. Het schandaal zorgde voor grote publieke verontwaardiging en zette de emancipatie van hiv onder grote druk.

In Feast, de eerste lange speelfilm van Tim Leyendekker, worden er zeven verschillende perspectieven getoond op deze beruchte zaak. Wat makkelijk een sensatiefilm had kunnen worden, is in de handen van Leyendekker een intrigerend verhaal geworden, waarbij de daders zich ook slachtoffer voelen en de slachtoffers kritisch onder de loep worden genomen.

De film Feast is momenteel te zien op filmfestivals, bekijk de trailer hier. 

Tv-programma: Taarten van Abel – Jacky
Jacky (10) wil graag een taart maken voor G uit Gambia, de nieuwe vriend van haar Nederlandse moeder. Haar Gambiaanse moeder is overleden aan aids toen Jacky een baby was en daarna is Jacky geadopteerd door haar Nederlandse moeder. Jacky heeft hiv gekregen tijdens haar geboorte. Gelukkig heeft ze daar weinig last van, omdat ze pillen krijgt. G heeft net zijn inburgeringsexamen gehaald en woont nu in Nederland op hun boerderij. Jacky wil voor hem een welkomstaart maken met Afrika en Nederland erop.

Bekijk de aflevering van Taarten van Abel met Jacky hier.

Tv-programma: Mijn moeder heeft hiv (Villa Achterwerk)

Ntsiuoa heeft een moeder met hiv. Ze merkt dat er veel onduidelijkheid is over hiv en dat veel mensen haar moeder eng of vies vinden. Hoe is het eigenlijk als je haar moeder een kus geeft of aanraakt?

Bekijk de aflevering met Ntsiuoa hier.

Documentaire: Jan Mesdag zingt Brel

Documentaire over het vinden van de moed om je talent ten volle te benutten.

Het is midden jaren tachtig als de jonge zanger Jan Mesdag furore maakt op de Nederlandse kleinkunst-podia. Hoewel hij lof krijgt als "aanstormend talent", is Jan niet tevreden met zijn prestaties. Hij zoekt naar een manier om zijn eigen stem te vinden, om zijn talent de ruimte te geven. Het liefst zou hij een album met nummers van Brel opnemen, maar Jan is bang voor de reacties van de buitenwereld.

Dan komt hij in 1987 tot de ontdekking dat hij aids heeft. Nu Jan Mesdag weet dat hij niet lang meer zal leven, raapt hij alle moed bijeen om zijn droom te verwezenlijken.

Momenteel is de documentaire online niet te bekijken.

Shortdoc: Looking for Curtis

Een korte documentaire over de zoektocht van Bert en Erwin naar Curtus. De twee heren verbleven 25 jaar geleden in het huis van Curtis in San Francisco. Nu gaan ze terug naar SF, opzoek naar de man die hun toen zo gastvrij had ontvangen.

De shortdoc is hier te bekijken.

Heb jij nog leuke tips van documentaires, speelfilms of andere vormen van media over leven met hiv? Laat het ons weten en we vullen dit lijstje aan. Stuur je tip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze informatie is nuttig