Wist je dat je een gesprek met je zorgverlener mag opnemen?

Gepubliceerd: 12 december 2018

Eind 2017 is er een wet aangenomen waarin staat dat je als patiënt altijd een geluidsopname mag maken van het gesprek met je zorgverlener (zoals je hiv-behandelaar of -consulent) in de spreekkamer. Je kunt het gesprek dan thuis nog eens rustig naluisteren en indien gewenst delen met je naaste(n). Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je het lastig vindt om (veel) informatie te onthouden of te begrijpen, of wanneer je op basis van de informatie een keuze moet maken voor een behandeling.

Toestemming van de zorgverlener voor het maken van de opname is niet (meer) noodzakelijk. Uiteraard is het wel zo netjes om de zorgverlener van te voren in te lichten. Dat kan misschien even spannend zijn, vooral wanneer je de zorgverlener al een tijdje kent. Toch is het raadzaam je behoefte kenbaar te maken en samen tot afspraken te komen.

Een opname maken en gebruiken

Het gesprek neem je op met de dictafoon op je telefoon of tablet. Dit is over het algemeen voor iedereen goed te doen. De meeste telefoons en tablets beschikken standaard over een dictafoonapplicatie. Zo niet, dan kun je een dictafoon downloaden via bijvoorbeeld Google Play of de Appstore.

Vervolgens mag je de opname zélf gebruiken en delen met je naaste(n). Het is zonder toestemming van je zorgverlener niet toegestaan om de opname openbaar te maken en (online) te delen met een groter publiek, bijvoorbeeld via Facebook. De opname is voor gebruik binnen de privékring.

Wilt u meedoen aan een klein onderzoekje?

Willemijn Engberts is masterstudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en doet een kleinschalig onderzoek naar het effect van geluidsopnames in de spreekkamer. Heb je binnenkort een afspraak met je hiv-behandelaar of -consulent en wil je na het gesprek online enkele vragen van Willemijn beantwoorden, dan is zij hier erg mee geholpen! Je ontvangt de vragen gewoon via de mail.

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is fijn als je dan direct aangeeft of je van plan bent het gesprek met je hiv-behandelaar of -consulent op te nemen of niet (als je geen voorkeur hebt dan zal Willemijn je vragen om wel/geen geluidsopname te maken). Na je aanmelding ontvang je van Willemijn een mail met algemene informatie over het onderzoek, tips en eventueel een instructie voor het maken van de opname. Je hoeft zelf verder niets meer te doen, je ontvangt na je afspraak automatisch de vragenlijst op de mail. Deelname is compleet anoniem.

 

Deze informatie is nuttig