Aids2018: De officiële opening van Aids2018 vindt vandaag, maandag 23 juli plaats, en afgelopen zaterdag en zondag werden er pre-conferences gehouden. Een pre-conferentie is een mini-conferentie voor een grote conferentie. Tijdens een pre-conference wordt meestal geen baanbrekende nieuws gedeeld, maar het is een fijn moment om een overzicht te krijgen van de huidige stand van zaken van een onderzoeksgebied. In het weekend voor Aids2018 waren 24 officiële pre-conferences, waarvan ik er 4 heb bijgewoond.
Onderzoek naar genezing
Op zaterdagochtend en -middag ben ik naar de ’HIV Cure Research with the Community Workshop’ geweest. Hier werd een overzicht van het onderzoek naar genezing gegeven. Om op te warmen deden we een opdracht waarbij iedereen in groepjes moest benoemen wat het meest belangrijke aan een hiv-genezing was. We waren met z’n allen erg eensgezind: onder andere betaalbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit werden genoemd. Hierna kregen we een overzicht van lopende studies naar genezing. Monique Nijhuis van het UMC Utrecht vertelde over de mogelijke manieren waarop een genezing zou werken, en wat voor obstakels we hierbij kunnen verwachten. Opties voor genezing zijn bijvoorbeeld het vroeg starten met hiv-remmers, manieren om te zorgen dat het latente virus in de viral reservoirs aangevallen kan worden en gentherapie.
Er zijn dus meerdere manieren bekend die het virus mogelijk uit het lichaam kunnen halen, maar de grote vraag is nu hoe je kan meten of het virus echt weg is. Viral load kan gemeten worden, maar tot een bepaald punt (de viral load wordt hieronder onmeetbaar). We weten nog niet hoe de viral load in het reservoir gemeten kan worden. Het is dus erg lastig om te bepalen of iemand met hiv genezen is en geen hiv meer in het lichaam heeft, of dat het virus toch nog ergens slapend verstopt zit op een plek die we niet kunnen vinden.
Hiernaast is besproken wat we kunnen leren van elite controllers (mensen die zonder medicatie heel lang een onderdrukte viral load houden) voor hiv-genezing. Er zal later deze week nog een update komen van de onderzoeken naar genezing die op het congres gepresenteerd worden.
Integraseremmers, therapietrouw & n=n
Hierna ben ik naar het ’Global HIV Clinical Forum: Integrase inhibitors’ geweest. Hier werd een overzicht gegeven over onderzoek naar integraseremmers, aangevuld met informatie over manieren om patiënten informatie over hun behandeling te geven en therapietrouw te meten. Ik heb een lezing bijgewoond van Guido van de Berk van het OLVG over de Happi app, en hierna een lezing over manieren om therapietrouw te meten. Hierna ben ik naar de Hiv Vereniging geracet om het n=n diner met internationale activisten bij de te wonen. Complimenten voor mijn collega Tomas die al deze activisten bij elkaar gekregen heeft!
Op zondag heb ik de ’STI 2018 – Understanding and addressing the HIV and STI syndemics’ en de ’U=U 2018: Celebrate, activate and implement!’ pre-conferences bijgewoond. Bij de eerste pre-conference werd verteld wat er verwacht wordt van de toekomst van de soa-zorg, zoals testen, partnerwaarschuwing en moderne media interventies (bijvoorbeeld apps en websites die soa’s helpen verminderen). Als voorbeeld werd de Dean Clinic uit Londen genoemd, zij zijn een voorloper op het gebied van soa-zorg.
De U=U pre-conference was georganiseerd door onder andere Bruce Richman van de Prevention Access Campaign in Amerika. Er was ruimte voor activisten uit verschillende landen om te vertellen over hun U=U campagnes. Ook was er een discussie tussen onderzoekers en de community over wat n=n voor hun betekent, en of de kans van overdracht echt ’zero’ is (gelukkig was iedereen het eens dat de kans op overdracht 0 is als de viral load onderdrukt is). Uit Nederland zaten Eliane Becks-Nininahazwe en Lyle Muns op het podium. Ze hebben beiden erg mooi gesproken! Tussen neus en lippen door werd genoemd dat Zwitserland volgende week met een standpunt komt over n=n en borstvoeding. Ik ben hier heel benieuwd naar en zal dit nieuws natuurlijk delen op de medische blog.
Zoals ik al schreef begint vandaag het ’echte ’ congres. Ook vindt vandaag de protestmars plaats, waarbij ik mee zal lopen in het n=n-blok. Ik heb alweer veel bijgeleerd tijdens de pre-conferences en ik heb erg veel zin in de lezingen die ik nog ga bijwonen. De komende tijd zullen er artikelen over het medisch nieuws dat gepresenteerd is op de conferentie verschijnen op actueel in het dossier Aids2018. (in gewone Nederlandse taal!).
Renee Finkenflügel
belangenbehartiger Medische Zaken en Zorg