In het Amsterdam UMC start binnenkort een studie naar hiv-vaccins. De onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat bescherming tegen hiv kan bieden. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of dit hiv-vaccin (genaamd “ConM SOSIP”) veilig is wanneer het aan ‘gezonde’ proefpersonen wordt gegeven.
Testen van het nieuwe vaccin
Het vaccin is nog niet eerder bij mensen gebruikt. Het is wel in het laboratorium en op dieren getest. Naast de veiligheid wordt ook onderzocht of het vaccin de gewenste afweerreactie opwekt. Het vaccin bevat geen (levend of levenloos) hiv-virus en kan ook geen hiv-infectie veroorzaken. Voor dit onderzoek zijn 20 proefpersonen nodig.
Intensieve studie
Het is een hele intensieve studie. De looptijd van de studie is ongeveer anderhalf jaar. Deelnemers krijgen drie keer een vaccinatie, met tussenpozen van twee en vier maanden. Dit is een vaccinatie in de spier van de bovenarm, een zogenaamde intramusculaire vaccinatie. Ook is het nodig dat deelnemers in totaal 17 keer in 19 maanden naar het Amsterdam UMC komt voor de vaccinaties, bloed- en lymfeklier onderzoek en algemene controle. Daarnaast vindt er in totaal 4 keer telefonisch overleg plaats op afgesproken momenten. Deelnemers krijgen € 1485,- en een reiskostenvergoeding.
Waarom wel of niet meedoen?
Deze studie kan interessant zijn voor mensen die willen helpen bij het vinden van een vaccinatie tegen hiv. Het is altijd iemands eigen keuze om wel of niet mee te doen aan een onderzoek, het is geen verplichting. Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen goed afweegt. Meer informatie over deelnemen aan onderzoek vind je hier.
Je kunt niet meedoen als je o.a.:
- hiv hebt
- gezondheidsproblemen hebt
- medicijnen of drugs gebruikt
- zwanger bent of borstvoeding geeft
- overgevoelig bent voor andere geneesmiddelen
- jonger bent dan 18 of ouder dan 50
Interesse en/of meer informatie nodig?
Neem contact op met: Emma Reiss, arts-onderzoeker
Telefoon: 020 – 5667342
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (graag vermelden: ACTHIVE-001 studie)