Vrouwen met hiv worden vaker gescreend op HPV en baarmoederhalskanker dan vrouwen zonder hiv, omdat zij grotere kans hebben om HPV te hebben. HPV is het virus dat onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het screenen gaat door middel van een uitstrijkje.
Er wordt momenteel uitgezocht of de uitstrijkjes bij vrouwen met hiv gemaakt kunnen worden bij de huisarts, in plaats van bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. De huisarts maakt over het algemeen ook de uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, en heeft hier dus voldoende ervaring mee. Mochten vrouwen met hiv voortaan bij de huisarts een uitstrijkje krijgen, dan gaat dat nog steeds volgens de richtlijn van de NVHB. Dus vrouwen met hiv worden dan nog steeds vaker gescreend dan vrouwen zonder hiv.
In de richtlijn van de NVHB lees je hoe de HPV-screening voor vrouwen met hiv er meestal uit ziet, al wijken sommige hiv-behandelcentra soms iets af van de richtlijn. Vrouwen met hiv worden in ieder geval tot hun 65e gescreend, en eventueel daarna ook nog (dat hangt af van de uitslag van de eerdere uitstrijkjes). Ook worden zij al voor hun dertigste gescreend. De richtlijn krijgt mogelijk binnenkort op dit punt een update.
De Hiv Vereniging is gevraagd om mee te denken, en we willen graag weten wat jullie vinden van het laten doen van dit onderzoek bij de huisarts. We hebben de volgende vragen aan de vrouwen uit onze achterban:
- Ga je voor een uitstrijkje liever naar het ziekenhuis of naar de huisarts?
- Wat vind jij positief aan het laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts?
- Welk bezwaar zie jij bij het laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts?