Scriptie over hiv, stigma en mentale gezondheid

Gepubliceerd: 07 juli 2020

Sier de Jonge schreef zijn masterscriptie over hiv, stigma en mentale gezondheid onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) voor zijn Master Social Policy and Public Health aan de Universiteit Utrecht. In zijn scriptie vat hij de bestaande literatuur over stigma en mentale gezondheid samen. Ook heeft hij door middel van een vragenlijst onderzoek gedaan naar angst, depressie en stigma onder MSM met hiv.

Online vragenlijst

Via Facebook, Instagram, Attitude, Winq.nl, GayNews en Grindr zijn respondenten geworven. Ook bij de GGD en hiv-behandelcentra werden flyers uitgedeeld.

Uitkomsten onderzoek

Er is data van 3.721 personen geanalyseerd, 99,1% was man. Van de deelnemers was 88,9% gay, en 68,7% was hoogopgeleid. Ongeveer 10% van de respondenten had hiv. De antwoorden van MSM met hiv werden vergeleken met die van de MSM zonder hiv.

Uit het onderzoek bleek dat MSM met hiv vaker depressieve klachten hadden dan MSM zonder hiv. Ook hadden MSM die veel last hadden van stigma vaker depressieve klachten dan MSM die minder last hadden van stigma. Toch werd er niet opvallend veel stigma gerapporteerd door de deelnemers.

Opmerkelijke bevinding

Een opmerkelijke bevinding in het onderzoek is dat MSM die de hiv-diagnose tussen 1982 en 2009 kregen veel hogere depressiescores hadden dan MSM die de hiv-diagnose tussen 2010 en 2018 kregen. Het is niet precies bekend waar dit aan ligt. Het kan zijn dat er voorheen meer stigma was, en mensen hier vroeger meer last van hadden toen ze de hiv-diagnose kregen. Ook kan het zijn dat deze mensen een minder goede gezondheid hebben, dit kan ook samengaan met depressie.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat ervaren van stigma gepaard gaat met depressieve klachten. Ook hebben MSM die de hiv-diagnose voor 2010 kregen vaker depressieve klachten, al is het onduidelijk wat hier precies de oorzaak van is. Er is meer onderzoek nodig naar dit onderwerp.

Verder lezen?

De scriptie verschijnt binnenkort op de scriptiebank van de Universiteit Utrecht. De scriptie zal hier te vinden zijn.

Ook depressieve klachten?

Onderzoekers in Leiden hebben de interventie ‘Positief leven met hiv’ ontwikkeld die gratis online te volgen is. De interventie is gericht op het verminderen van somberheid bij mensen met hiv. Op www.zelfpositiefleven.nl kun je je aanmelden (de Engelstalige versie vind je hier). Je kan hier ook een test doen om te kijken hoe het ervoor staat met je mentale gezondheid. De interventie richt zich op mensen met somberheid, deze is niet bedoeld voor mensen met een depressie.

Ben je op zoek naar meer informatie over hulp bij psychische klachten en woon of werk je in Amsterdam en omgeving, neem dan contact op met de polikliniek en kenniscentrum hiv en psychische klachten van GGZingeest (020 - 788 50 00 en vraag naar Marieke Been). Als je last hebt van gedachten over zelfmoord hebt, kun je bellen of chatten met 113. Hier vind je contactgegevens van 113.

 

Deze informatie is nuttig