De afgelopen dagen was in het nieuws dat er meer vraag is naar haartransplantaties in Nederland tijdens de coronapandemie. De reden hiervoor is dat mensen vanwege corona niet kunnen afreizen naar het buitenland voor deze behandeling. Ook worden er meer haartransplantaties geboekt omdat mensen thuis kunnen herstellen van de behandeling, en bijvoorbeeld niet voor hun werk naar kantoor of evenementen hoeven. Maar wat zijn de mogelijkheden voor mensen met hiv?
Is een haartransplantatie veilig voor mensen met hiv?
Ja! Een haartransplantatie wordt op dezelfde manier uitgevoerd bij mensen met en zonder hiv. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een haartransplantatie minder goed zou gaan bij mensen met hiv, of dat mensen met hiv minder goed zouden herstellen.
We hebben gezocht in een grote database met wetenschappelijke artikelen, een verminderd herstel bij mensen met hiv na een haartransplantatie is voor zover wij weten nooit beschreven. Ook is er geen negatieve invloed van hiv op de verwachte uitkomst van een haartransplantatie. Er kunnen natuurlijk wel andere redenen zijn waarom je geen haartransplantatie kan ondergaan.
Een kliniek dient zich aan hygiëneprotocollen te houden, zodat er geen overdracht kan plaats vinden van ziekteverwekkers van de zorgprofessional op de patiënt en andersom. Het is belangrijk dat een kliniek de protocollen op orde heeft en steriel werkt om ervoor te zorgen dat ze veilig werken.
Discriminatie van mensen met hiv
Maar een haartransplantatie is voor mensen met hiv in Nederland vaak niet zo eenvoudig. De Hiv Vereniging heeft in het verleden, maar ook de afgelopen tijd, regelmatig meldingen ontvangen dat mensen met hiv werden geweigerd voor een haartransplantatie of andere cosmetische behandeling in een privékliniek of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Nederland. De reden voor deze weigering is dat men in de kliniek bang is voor overdracht van hiv van de patiënt op de medewerker. Dit mag geen reden zijn om mensen met hiv te weigeren.
Als gevolg hiervan kwam het voor dat mensen met hiv zich genoodzaakt voelden af te reizen naar het buitenland, waar haartransplantaties in sommige klinieken wel probleemloos gezet worden bij mensen met hiv. Maar wij vinden dat mensen met hiv hiervoor ook ‘gewoon’ in Nederland terecht moeten kunnen.
Aan de hand van de meldingen in het verleden hebben de belangenbehartigers van de Hiv Vereniging in 2018 overleg gehad met de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) om aan te kaarten dat mensen met hiv regelmatig gediscrimineerd worden in zelfstandige klinieken. Het ZKN was het met ons eens dat hiv nooit een reden kon zijn om een haartransplantatie te weigeren. Het overleg met de ZKN bleek echter onvoldoende om ervoor te zorgen dat mensen met hiv gewoon in Nederland terecht konden voor een haartransplantatie. Veel privéklinieken en ZBC’s zijn namelijk niet bij koepelorganisaties aangesloten.
Nieuwe veldnorm
Samen met de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) heeft de Hiv Vereniging eind 2020 bezwaar gemaakt op de oude veldnorm. In de nieuwe veldnorm van de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie (NVCG) die op 13 januari 2021 gepubliceerd werd staat het volgende: “Een infectieziekte zoals hiv […] is geen contra-indicatie mits de kliniek, zoals bij elke patiënt, over de juiste (veiligheid)protocollen, sterilisatieprotocollen, de juiste faciliteiten en goed opgeleide assistenten beschikt”. De nieuwe veldnorm staat helaas op het besloten deel van de website dus we mogen deze niet delen, maar de Hiv Vereniging heeft deze in kunnen zien.
Er staat nu dus in dat hiv geen contra-indicatie is, en mensen met hiv gewoon een haartransplantatie kunnen ondergaan. Hiernaast staat er dat er bij mensen met hiv dezelfde maatregelen moeten worden genomen als bij mensen zonder hiv. Er is dus volgens de nieuwe veldnorm geen enkele reden om mensen met hiv te weigeren voor een haartransplantatie.
Check of de kliniek waar jij je wil laten behandelen zich aan de veldnorm van de NVCG houdt, zodat je weet dat er goed en hygiënisch gewerkt wordt. Hiernaast is het belangrijk om na te gaan of een kliniek aangesloten is bij een koepelorganisatie, zodat je weet waar je met eventuele klachten terecht kunt.
Hiernaast wordt ook vaak voor de behandeling een hiv-test uitgevoerd, al staat dit niet in de veldnorm. Het is voor de behandeling niet noodzakelijk dat een kliniek weet of iemand hiv heeft. Hiv heeft namelijk geen invloed op de behandeling zelf. De moderne hygiënemaatregelen zijn voldoende om overdracht te voorkomen van patiënt op zorgprofessional en andersom. Wanneer iemand met hiv een onderdrukt virus heeft, wordt zelfs aangenomen dat er geen kans op overdracht bij een prikaccident is. Maar ook wanneer mensen met hiv geen onderdrukt virus hebben zijn de moderne hygiënemaatregelen voldoende om overdracht te voorkomen. Er zijn dus geen speciale protocollen of anders opgeleide assistenten nodig. Mocht er een prikaccident plaatsvinden, dan moet altijd het stappenplan uit de richtlijn Prikaccident worden gevolgd.
Voorkom weigering
De Hiv Vereniging wil mensen empoweren om zelf actie te ondernemen. Dus wijs een kliniek op de informatie in deze blog, mocht er ergens op hun website of in informatiemateriaal verouderde informatie staan. En bij een intakegesprek kun je desnoods een kopie van deze blog meenemen.
Neem contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging wanneer je geweigerd wordt voor een haartransplantatie. Je kan het Servicepunt bereiken via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag en donderdag van 14:00 tot 22:00) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer mensen met hiv geweigerd worden voor een haartransplantatie, kun je via de gebruikelijke klachtenprocedure een klacht indienen.
Als de kliniek na de klachtenprocedure blijft weigeren kan de Hiv Vereniging contact opnemen met de kliniek en met hun in gesprek gaan. We zullen uitvragen waarom ze de veldnorm van hun eigen beroepsgroep niet willen of kunnen volgen, en dit melden bij de beroepsvereniging. Eventueel kunnen we de kliniek bijscholing geven over hiv.
Positieve ervaring delen?
Goede ervaringen zijn altijd welkom om mensen te ondersteunen bij hun keuze voor een haartransplantatie. Maar alle klinieken moeten nu aan de nieuwe veldnorm voldoen. Dus doorverwijzen naar specifieke klinieken doen we liever niet. Voel je vrij om je goede ervaringen te delen met het Servicepunt via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag en donderdag van 14:00 tot 22:00) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..