De afgelopen tijd kwam in het nieuws dat het Vaxzevria vaccin, gemaakt door AstraZeneca, niet meer aan mensen jonger dan 60 wordt gegeven. Maar dit is het vaccin dat gereserveerd was voor de meeste medische risicogroepen, waaronder hiv. Welk vaccin krijgen mensen met hiv dan aangeboden? En wanneer kun je de uitnodiging voor vaccinatie verwachten?
Let op: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2021. We vullen dit artikel aan zodra er nieuws is. We baseren ons in dit artikel op de informatie van de overheid. Er is een mogelijkheid dat bijvoorbeeld je huisarts of de GGD van deze strategie afwijkt. Meer informatie over hiv en de coronavaccinatie vind je hier.
Werk je in de zorg?
Dan word je waarschijnlijk op basis van je beroep gevaccineerd. Je krijgt het Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen vaccin aangeboden. Je vindt hier meer informatie.
Ben je geboren in 1951 of eerder?
Dan krijg je op basis van je leeftijd het Pfizer of Moderna vaccin aangeboden. De vaccinatie krijg je op een GGD priklocatie. Bijna iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft al een uitnodiging ontvangen. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen, meld je dan hier aan.
Ben je geboren tussen 1952 en 1955?
Dan krijg je op basis van je leeftijd het Pfizer, AstraZeneca of Moderna vaccin aangeboden. Ook het AstraZeneca vaccin is geschikt voor mensen met hiv. Je krijgt de vaccinatie op een GGD priklocatie of bij de huisarts. Bijna iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft al een uitnodiging ontvangen. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen, meld je dan hier aan.
Ben je geboren tussen 1956 en 1960?
Dan krijg je op basis van je leeftijd het AstraZeneca vaccin aangeboden. Dit vaccin is geschikt voor mensen met hiv. De vaccinatie krijg je bij de huisarts. De uitnodigingen voor deze groep worden momenteel per regio verzonden. Je vindt hier meer informatie over wanneer je de uitnodiging zult ontvangen.
Ben je geboren tussen 1961 en 2003?
Dan word je op basis van je aandoening (hiv) gevaccineerd. Je krijgt het Pfizer of het Moderna vaccin aangeboden. Je krijgt de vaccinatie op een GGD priklocatie. Dit gaat via de ‘lijst griepprik’. De uitnodiging wordt tussen 6 en 15 mei 2021 verzonden. Heb je na 15 mei nog geen uitnodiging gehad? Bel dan je huisarts om te vragen of je op de lijst ‘griepprik’ staat.
Ben je geboren tussen 2004 en juni 2009?
Dan word je op basis van je aandoening (hiv) gevaccineerd. Je krijgt het Pfizer vaccin aangeboden. Je krijgt de vaccinatie op een GGD priklocatie. Dit gaat via de ‘lijst griepprik’. Weet je niet zeker of je op de lijst griepprik staat? Bel dan je huisarts om dit te checken.
Ben je geboren in juli 2009 of later?
Dan krijg je ondanks dat je hiv hebt voorlopig geen vaccin aangeboden.
Hiv en andere aandoeningen
Wanneer je naast hiv andere aandoeningen hebt, kan het zijn dat het AstraZeneca vaccin niet geschikt voor je is. Bijvoorbeeld wanneer je een bloedziekte of ernstig nierfalen hebt, of een orgaantransplantatie bent ondergaan. Je vindt hier meer informatie.
Meerdere indicaties?
Heb je naast hiv ook andere aandoeningen of werk je in de zorg en wil je weten of je daardoor eerder uitgenodigd wordt voor de vaccinatie, vul dan deze vragenlijst in. Bij de vraag ‘Behoort u tot een andere medische risicogroep?’ (deze krijg je als je geboren bent na 1961) vul je in ‘Ja, ik heb een afweerstoornis of word behandeld met immuunsuppressiva leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties’. Hier valt hiv namelijk onder. Vervolgens krijg je informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Meedoen aan een studie?
Ja, je kan aan een Nederlandse studie naar de effectiviteit van de verschillende coronavaccins meedoen als:
- je nog geen COVID-19 gehad hebt en
- je nog niet gevaccineerd bent.
Je vindt hier meer informatie over de studie.
Meer informatie
Hier vind je meer informatie over de volgorde.