Campagne ‘Weet wat je slikt’ van het CBG

Gepubliceerd: 10 juli 2019

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt in een campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. De campagne heet ‘Weet wat je slikt’. Op de website van CBG vind je meer informatie.

Gebruik van kruiden

Uit onderzoek van het RIVM uit 2018 blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Veel mensen ervaren positieve effecten van kruiden, maar het is niet bij iedereen bekend dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit kan komen doordat er een interactie (wisselwerking) is tussen de kruiden en de medicijnen. Een medicijn kan hierdoor beter of juist slechter werken. Dit kan ervoor zorgen dat iemand te weinig medicatie binnenkrijgt, of juist meer last van bijwerkingen heeft.

Hiv-medicatie en interactie

Ook tussen hiv-remmers en kruiden kunnen interacties bestaan. Hiv-medicatie kan bijvoorbeeld interactie hebben met Sint-Janskruid en kruidenpreparaten met knoflook. Ook kan er interactie ontstaan tussen hiv-medicatie en bijvoorbeeld supplementen, andere medicatie en drugs. Hier lees je meer over interactie tussen hiv-medicatie en andere middelen,

Nieuwe informatie

In de Geneesmiddeleninformatiebank kun je vanaf nu zien of medicatie interactie heeft met kruiden. Als je in de zoekbalk ‘Atripla’ intypt, zie je dat Atripla mogelijk interactie heeft met Sint-Janskruid. Maar meld het ook altijd bij je arts en apotheker als je naast hiv-medicatie ook kruiden, supplementen, drugs of andere medicatie gebruikt. Zo kunnen zij checken of het veilig is om de hiv-medicatie te combineren met andere middelen.

Bron:

  • Website van CBG 
  • Jeurissen, S. M., Buurma-Rethans, E. J., Beukers, M. H., Jansen-van der Vliet, M., van Rossum, C. T., & Sprong, R. C. (2018). Consumption of plant food supplements in the Netherlands. Food & function, 9(1), 179-190.
Deze informatie is nuttig