Injecties – Resultaten LATTE-2 studie

Gepubliceerd: 31 januari 2018

In de LATTE-2 studie werd het gebruik van langwerkende nano-suspensie formules van cabotegravir en rilpivirine als injectie onderzocht. Er waren 286 deelnemers in Europa en Noord-Amerika die de injecties kregen, waarvan ongeveer 90% man.

De deelnemer kregen elke 4 weken 400mg cabotegravir plus 600mg rilpivirine óf elke 8 weken 600mg cabotegravir plus 900mg rilpivirine. Na 96 weken had 94% van de deelnemers die elke 8 weken een injectie kreeg een ondetecteerbare viral load, van de groep die elke 4 weken een injectie kreeg was dit 87%. Van de controlegroep die orale hiv-remmers kreeg (oral cabotegravir plus abacavir/lamivudine) had 84% na 96 weken een ondetecteerbare viral load. Elf deelnemers stopten door bijwerkingen en twee deelnemers stopten omdat ze de injectie te pijnlijk vonden.

Effectiviteit

De conclusie van de studie was dat het toedienen van cabotegravir en rilpivirine als injectie zowel elke 4 als elke 8 weken net zo effectief is als dagelijkse orale medicatie. Uit interviews met deelnemers van de LATTE-2 studie bleek dat de meeste deelnemers de voorkeur gaven aan injecties in plaats van pillen.

De praktijk

De injectie zorgde wel voor plaatselijk pijn, maar dit was goed te doen. Deelnemers gaven aan het erg fijn te vinden niet dagelijks aan de pillen te hoeven denken, en er niet dagelijks aan herinnerd te worden dat ze hiv hadden. Ook noemden deelnemers het voordeel dat ze hun hiv-status niet bekend hoefde te maken.
Het werd door deelnemers van de studie wel als nadeel ervaren dat ze vaak naar de kliniek moesten, en hier eventueel een reden voor moesten verzinnen voor vrienden en familie.

Zorgverleners gaven aan dat de injecties niet voor iedereen geschikt zijn. Injecties zijn handig voor mensen die moeite hebben om therapietrouw te zijn, maar het krijgen van injecties werkt alleen wanneer mensen op de juiste tijd de injectie halen (anders kun je resistentie krijgen). Ook noemden zorgverleners het lastig dat deelnemers eerst begonnen met orale medicatie, en hierna switchten naar injecties. Dit proces moet nauwkeurig gemonitord worden. Ook kan bij bijwerkingen de therapie niet meteen stopgezet worden, maar duurt het even voor de stoffen het lichaam uit zijn.

Wanneer de injecties in Nederland beschikbaar worden en voor wie deze injectie aangeraden zal worden is nog niet bekend.

 

*Bron:

  • Margolis, D. A., Gonzalez-Garcia, J., Stellbrink, H. J., Eron, J. J., Yazdanpanah, Y., Podzamczer, D., ... & Gutierrez, F. (2017). Long-acting intramuscular cabotegravir and rilpivirine in adults with HIV-1 infection (LATTE-2): 96-week results of a randomised, open-label, phase 2b, non-inferiority trial. The Lancet, 390(10101), 1499-1510.
  • Kerrigan, D., Mantsios, A., Gorgolas, M., Montes, M. L., Pulido, F., Brinson, C., ... & Murray, M. (2018). Experiences with long acting injectable ART: A qualitative study among PLHIV participating in a Phase II study of cabotegravir+ rilpivirine (LATTE-2) in the United States and Spain. PloS one, 13(1), e0190487.
Deze informatie is nuttig