Meer kans op hiv tijdens de zwangerschap en in de eerste zes maanden na de bevalling

Gepubliceerd: 07 maart 2018

croi logo 200Tijdens CROI 2018 werd een onderzoek over de kans op een hiv-infectie bij vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling gepresenteerd. Uit eerdere onderzoeken kwam geen duidelijk antwoord of vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling een grotere kans hebben op het krijgen van hiv. In een meta-analyse werd eerder een verhoogde kans van 30% gevonden, maar er waren grote verschillen tussen de studies die hierin opgenomen waren.

In het onderzoek gepresenteerd op CROI werd gebruik gemaakt van data van de Partners in Prevention studie en van de Partners PrEP studie. Deze studies zijn gedaan in verschillende Afrikaanse landen en de deelnemers waren tussen de 18 en 49 jaar oud. In totaal deden 2.751 koppels mee, waarbij de vrouw hiv-negatief was en de man hiv-positief was en geen hiv-remmers gebruikte. In de eerste studie werden deelnemers voor 24 maanden gevolgd, in de tweede studie werden deelnemers voor 36 maanden gevolgd. Sommige vrouwen slikten PrEP en 22% van de vrouwen is zwanger geweest tijdens de studie.

Drie tot vier keer zo groot

Uit het onderzoek bleek dat de kans voor vrouwen om hiv te krijgen tijdens de zwangerschap drie keer zo groot is dan wanneer een vrouw niet zwanger is (geweest). Ook is de kans vier keer zo groot om hiv te krijgen binnen zes maanden na de bevalling, dan wanneer een vrouw niet zwanger is (geweest). De kans is gecorrigeerd voor het aantal keer dat de vrouwen seks hadden, voor de viral load van de partner, PrEP gebruik, condoomgebruik, leeftijd en het hebben van soa’s.

PrEP als strategie

De onderzoekers weten niet precies waarom er een grotere kans is op het krijgen van hiv tijdens de zwangerschap of binnen zes maanden na de bevalling, maar dit kan met hormonale veranderingen of met borstvoeding te maken hebben. Dit moet verder uitgezocht worden. Ook is er meer onderzoek nodig om het exacte risico op het krijgen van hiv tijdens de zwangerschap of na de bevalling te berekenen. Tijdens de presentatie werd aangekaart dat PrEP een goede strategie is om de zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn zichzelf te laten beschermen.

 

Bron:
Thomson KA, Heffron R et al. Female HIV acquisition per sex act is elevated in late pregnancy and postpartum. 25th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2018), Boston, abstract 45, 2018.

Deze informatie is nuttig