Ruud de Wild geeft podium aan hiv-stigma

Gepubliceerd: 19 maart 2020

In het radioprogramma “De Wild in de Middag op NPO2” werd door radio-dj Ruud de Wild een stigmatiserende en kwetsende grap voorgelezen tijdens het item “Top 5 over 5”. De Hiv Vereniging vindt het onacceptabel dat De Wild homofobie en een onjuist beeld van mensen met hiv een podium geeft in zijn programma.

Het Eurovisie Songfestival zal vanwege het nieuwe coronavirus in 2020 niet doorgaan. Tijdens het item ‘Top 5 over 5’ werden vijf positieve effecten van het afblazen van het Eurovisie Songfestival gepresenteerd. De door de redactie gekozen nummer 1 luidt als volgt: ‘Het hiv-virus zal in elk geval beheerst blijven’. Hij legt de link tussen het samenkomen van homomannen (het Eurovisie Songfestival is zeer populair onder de homogemeenschap) en verspreiding van hiv. Het is stigmatiserend om te stellen dat er veel overdracht van hiv is op een plek waar homomannen bijeen komen. Overigens kunnen mensen met hiv die op de hoogte zijn van hun status en goed behandeld worden het virus tegenwoordig niet overdragen via seks.

Zeker tijdens een periode waarin iedereen de gevolgen ondervindt van het coronavirus is het belangrijk dat we de impact van stigmatiserende grappen erkennen en gemarginaliseerde groepen ondersteunen in plaats van ze te beledigen of te kwetsen. Hiv is geen homoziekte. Hiv discrimineert niet. Hiv is een virus dat sinds de start van de epidemie wereldwijd 32 miljoen doden heeft veroorzaakt. Nog steeds overlijden er elk jaar bijna 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids en komen er jaarlijks bijna 2 miljoen nieuwe hiv-infecties bij. Daarnaast is wereldwijd meer dan de helft van mensen met hiv vrouw. In Nederland is een derde van de mensen met hiv vrouw of heteroman. Door hiv te bestempelen als homoziekte wordt een groot deel van de gemeenschap onzichtbaar gemaakt.    

Wij verwachten dat na de uitspraak van collega radio-dj Frank van der Linde in 2017 men begrijpt dat er jarenlang een verkeerd beeld van hiv en aids is neergezet en dat de ziekte is veranderd van een dodelijke naar een chronische aandoening. Het soort grap zoals in ‘Top 5 over 5’ gemaakt wordt draagt bij aan het in stand houden van het onjuiste en stigmatiserende beeld rondom hiv. Een beeld waar mensen met hiv dagelijks mee worstelen. 

Ondertussen weten we dat stigma mensen weerhoudt zich te laten testen op hiv. Het weerhoudt mensen van het krijgen van zorg die ze nodig hebben. Het weerhoudt mensen van zorgeloos sociaal contact. In Nederland zijn meer dan de helft van nieuwe hiv-diagnoses mensen die (te) laat in zorg komen. Mensen die door angst, gebrek aan kennis of onwil niet tijdig een hiv-test hebben gedaan.

We houden van een goede grap en enige zelfspot helpt mensen met hiv om hun aandoening te relativeren. Maar een stigmatiserende grap gebaseerd op onjuiste aannames is niet alleen kwetsend, maar zet een onjuist beeld over mensen met hiv neer.

We verzoeken Ruud de Wild en zijn redactie om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun podium te gebruiken om dit incident recht te zetten en de juiste kennis over hiv te verspreiden onder hun luisteraars. In plaatst van grappen te maken over hiv zouden ze voorlichting kunnen geven zodat uiteindelijk het algemeen publiek een beter beeld krijgt van hiv anno 2020. Waarbij mensen met hiv door goede medicatie net zo oud kunnen worden als ieder ander, kinderen zonder hiv kunnen krijgen en het virus niet meer overdragen via seks.

Deze informatie is nuttig