Geïnspireerd door de gelijknamige tentoonstelling uit 2022 over 40 jaar community initiatieven in Nederland, gaat de op 9 december 2024 opgerichte stichting House of Hiv Nederland door met het archiveren en documenteren van de Nederlandse hiv-geschiedenis.
Droom
'De tentoonstelling van twee jaar geleden heeft veel losgemaakt bij meerdere mensen. Dat mag niet verloren gaan', zegt Bertus Tempert, voorzitter van de nieuwe stichting. 'Deze verhalen - het is onze geschiedenis - moeten verzameld en gedocumenteerd worden en beschikbaar blijven voor een groter publiek én we willen de verbinding maken naar jonge mensen. Daar komt bij dat de eerste generatie mensen met hiv en aids behoorlijk verschilt van de mensen die nu hiv oplopen. Bovendien: de eerste groep gaat richting de negentig en is er straks niet meer. We voelen enige urgentie om hun verhaal op te tekenen. Onze droom is om uiteindelijk een fysiek Huis van Hiv te realiseren, waar verleden, heden en de toekomst van (leven met) hiv elkaar kunnen ontmoeten'.
Helende werking
Leo Schenk, initiatiefnemer en medeoprichter van de stichting, ziet ook de meerwaarde van het verzamelen van getuigenissen voor de mensen die het hebben geleefd. 'Niet iedereen kijkt uit naar het terughalen van de - in veel gevallen - pijnlijke herinneringen uit die tijd. Maar de helende werking die uitgaat van het delen van kwetsbare getuigenissen mag niet onderschat worden. Het is ook een monument voor alle mensen die we verloren hebben.'
De andere bestuursleden zijn dr. Jesse van Amelsvoort (secretaris) & Pieter Brokx (penningmeester).
Verhalen verzamelen
De stichting gaat de komende jaren meer verhalen verzamelen van mensen die getuigenis zijn geweest van de eerste aidsjaren tot aan de komst van de effectieve hiv-behandeling in 1996. Een tweede fase van dit initiatief richt zich op de getuigenissen van na 1996 tot nu.
Alle verhalen zullen terug te vinden zijn in het nog te bouwen community archief op houseofhiv.nl.
Vrijwilliger worden of verhaal delen?
Wil je je aanmelden als vrijwilliger voor onze stichting, of wil je je verhaal delen? Mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op.
Foto kop artikel: Jan Carel Warffemius / Collectie IHLIA / Archief Act Up!