Samen pakken we stigma in de zorg aan: een training voor hiv-professionals

Gepubliceerd: 05 februari 2025

Op 27 maart vindt in Utrecht weer een Train the Trainer bijeenkomst plaats in het kader van “Hiv: meer inzicht geeft betere zorg”. Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle hiv-verpleegkundigen die  hiv-stigma in hun eigen ziekenhuis willen aanpakken.

De training wordt gehouden van 18.00-20.30 uur en brengt zorgverleners in gesprek met voorlichters van de Hiv Vereniging, mensen die zelf hiv hebben. De sessie wordt verder gefaciliteerd door een trainer van Soa Aids Nederland, hiv-verpleegkundigen van het OLVG, Maria Knapen en Maaike Kok en ervaringsdeskundige voorlichters van de Hiv Vereniging. 

Nodig

En het is nodig, want hiv-stigma in de zorg is toegenomen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hiv-stigma in Nederland – veranderingen in de tijd’ van Sarah Stutterheim uit 2020.

Hiv geldt - met ongeveer 25.000 gevallen in Nederland - als zogeheten zeldzame aandoening. “Zorgpersoneel in ziekenhuizen heeft daarom relatief weinig ervaring met hiv”, vertelt Maria Knapen,  van ziekenhuis OLVG in Amsterdam, zij is daar verpleegkundig specialist hiv. “Ook tijdens de opleidingen in de gezondheidszorg is er weinig aandacht voor, en het ontbreekt vaak aan up-to-date informatie. Dit gebrek aan actuele kennis kan onnodige angst onder zorgprofessionals veroorzaken. Wat je dan krijgt, is dat iemand dubbele handschoenen of een schort aantrekt bij het meten van de bloeddruk. Dit kan kwetsend zijn voor iemand met hiv.”

Meer inzicht geeft betere zorg

Voor Maria was dit gegeven aanleiding om tijdens haar opleiding tot verpleegkundig specialist samen met de Hiv Vereniging een workshop te ontwikkelen in het OLVG waar hiv-verpleegkundigen samen met voorlichters van de Hiv Vereniging in gesprek gaan met verpleegkundigen van anderen afdelingen. Soa Aids Nederland (SANL) haakte ook aan, wat resulteerde in een e-learning. Dit blended aanbod (e-learning + workshop) werd ‘Hiv: meer inzicht geeft betere zorg - volg de e-learning en ga in gesprek.

“Alleen kennis over hiv zal het stigma niet doen afnemen”, vertelt Maria. “Juist door in gesprek te gaan met mensen met hiv, die getraind zijn in het vertellen van hun verhaal, ontstaat begrip voor de mens achter ‘de patiënt met hiv’. Uiteindelijk wil je dat zorgmedewerkers mensen met hiv bejegenen met empathie." 

0 keus hvn 8 1 klein

Door de basiskennis over hiv uit de e-learning te combineren met de workshop waarin de deelnemers mensen met hiv ontmoeten en met hen in gesprek gaan, worden positieve en negatieve ervaringen van mensen met hiv in de zorg inzichtelijk. 

Judith Branger is sinds 2015 internist/infectioloog in het Flevoziekenhuis in Almere. Ze volgde samen met twee collega’s de eerste Train the Trainer.

“Ik hoor vaker over ervaringen met hiv-stigma dan dat ik zou verwachten anno nu. En ook hier in ons ziekenhuis gaat het helaas niet altijd goed. De Train the Trainer bijeenkomst was heel leerzaam. Ik werk al vijftien jaar met mensen met hiv en dacht dat ik het best goed deed. Toch heb ook ik weer nieuwe dingen geleerd over communicatie, en over hoe belangrijk je woordkeuze is als zorgprofessional."

Tijdens de Train the Trainer-sessie krijgen hiv-professionals de benodigde handvatten om dit aanbod zelfstandig uit te voeren, met ondersteuning van SANL en de Hiv Vereniging.

Aanmelden

Aanmelden voor Train the Trainer op 27 maart (in Bar Beton in Utrecht, van 18.00 to 20.30 uur) kan door een mailtje te sturen naar Inês Brito: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deze informatie is nuttig