Van 19 november tot 6 december 2019 was de expositie 'hiv en aids: geschiedenis, stigma, taboe en toekomst' te bekijken in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. Geïnspireerd op een soortgelijke tentoonstelling van het Stadsarchief in Amsterdam in 2018 ter gelegenheid van de Wereld Aids Conferentie die daar toen gehouden werd.
Nu was Wereld Aids Dag, 1 december, de aanleiding voor dit initiatief, gemaakt door de samenwerkende partners GGD Haaglanden afdeling gezondheidsbevordering en Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden, COC Haaglanden, Hiv Vereniging regio Haaglanden, Leiden e.o.en Buddy Netwerk.
Hiv is in Nederland goed behandelbaar en daardoor een chronische aandoening in plaats van een dodelijke ziekte. Mensen geïnfecteerd met hiv kunnen nu even oud worden als ieder ander. “Vandaag de dag is behandeling tegelijkertijd preventie,” zegt Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Haaglanden. "Bij effectieve behandeling is de hoeveelheid hiv in het lichaam namelijk dermate laag dat het niet meetbaar is, en daarmee ook niet seksueel overdraagbaar. “ Daarom is het heel belangrijk dat we blijven behandelen. Zo kunnen we in Nederland toewerken richting nul nieuwe hiv-infecties.”
Deze woorden werden uitgesproken tijdens de opening van de expositie. Grote tentoonstellingsborden nodigden bezoekers van het stadhuis uit om langs de geschiedenis van hiv en aids in Nederland te lopen, met extra aandacht voor Den Haag en omstreken. Vaak spelen oude beelden en vooroordelen nog een grote rol bij hoe er gedacht wordt over mensen met hiv. Stilstaan bij Wereld Aids Dag is daarom goed, daarnaast is en blijft het belangrijk om mensen te informeren over hiv anno nu en daarmee stigma en taboe te doorbreken.
Meeste foto's zijn gemaakt door Jurriaan Brobbel.