Vrijwilliger Bram van de Hiv Vereniging Regio Oost doet verslag van het Dagje Nijmegen dat op een snikhete junidag plaatsvond. Stigma is het thema dat besproken wordt: 'Ineens staken vrienden een hand naar voren ter begroeting, om maar niet te dichtbij te hoeven komen.'
[NIJMEGEN - 24 juni] Wat een bijzonder warme dag vandaag, zowel buiten qua temperatuur als binnen in de 'Red Room' van het Lindenberg Cultuurhuis: een super gezellige en sfeervolle locatie aan de rand van het centrum van Nijmegen. Want daar wordt vandaag Dagje Nijmegen gehouden, de eerste editie dit jaar uit onze dagjes-reeks. Ondanks de hitte is er een warme en lieve groep mensen van verschillende achtergronden en leeftijden op afgekomen.
We zijn met twaalf deelnemers, twee vrijwilligers van de Hiv Vereniging Regio Oost en natuurlijk onze regiocoördinator Jorgos. Hij heet iedereen welkom waarna we beginnen met een kennismakingsronde. Daarna volgt een presentatie over het thema van vandaag: stigma. Verschillende invalshoeken komen daarbij aan de orde: stigma vanuit de omgeving, zelfstigma en vooral ook stigma in de zorg.
Al snel gaan de deelnemers de diepte in en wordt duidelijk dat het een onderwerp is waar veel van de aanwezigen nog steeds mee te maken hebben. Zo vertelt iemand dat vrienden waarmee hij altijd volop knuffelde en die hij innig begroette na zijn openheid over zijn hiv opeens terughoudend werden. Voortaan staken ze een hand naar voren ter begroeting, om maar niet te dichtbij te hoeven komen. Dergelijke stigmatiserende ervaringen bevorderen zelfstigma.
Een andere deelnemer zou graag zien dat de overheid meer doet aan voorlichting, vooral met campagnes waarin n=n wordt uitgelegd: niet meetbaar is niet overdraagbaar. Ook hebben ziekenhuizen een taak in het verstrekken van betere voorlichting. Bijvoorbeeld door duidelijker en meer foldermateriaal aan te bieden over hiv en n=n bij de receptie en in wachtruimtes van ziekenhuizen. Bij huisartsen zou deze informatie eveneens te vinden moeten zijn: hiv moet bespreekbaar gemaakt worden, en vooral n=n.
Sommige deelnemers ervaren gelukkig geen zelfstigma, omdat ze volledig open zijn over hun hiv-status en daar geen negatieve ervaringen mee hebben.
Al met al is het een bijzondere dag. Er worden heel verschillende verhalen gedeeld, maar alle deelnemers zijn het erover eens dat er nog veel werk aan de winkel is. Het is mooi om te zien hoe eensgezind de aanwezigen zijn. Als afsluiting kijken we naar de film van het Stigma on Tour-project. Waarop een deelnemer zegt: 'Wat mooi, precies wat ik nodig had.'
Dagje Nijmegen is een samenzijn met veel diepgang, respect en begrip voor elkaar. De deelnemers leren veel van elkaar, en dat is precies de bedoeling van deze bijeenkomst. Op dus naar de volgende editie: Dagje Enschede op zaterdag 7 oktober met als thema: Toekomst met hiv.
Wil je ook vrijwilliger worden in onze regio? Bekijk onze vacature.