De werkgroep van regio Oost-Nederland heeft in 2023 onder leiding van coördinator Jorgos meerdere activiteiten uitgevoerd. Lees het jaarverslag.
Intro
De vrijwilligers van de Regio Oost Nederland zijn actief in het grote gebied van Oost-Nederland. Door middel van verschillende activiteiten in steden als Deventer, Zwolle, Enschede, Arnhem en Nijmegen, maar ook in omliggende plaatsen bevordert de werkgroep ontmoetingen tussen mensen met hiv en hun naasten in hun directe woonomgeving. Mede door deze activiteiten verhoogt de werkgroep de zichtbaarheid van de Hiv-Vereniging in de regio Oost-Nederland en stimuleert het de ontmoeting van gelijkgezinden.
Kleine werkgroep
De afdeling Oost-Nederland bestaat uit een groep van vier vrijwilligers die elk jaar een werkplan uitwerken en bijeenkomsten plannen en organiseren. Daarbij worden thema’s besproken en vastgelegd. De werkgroep Oost-Nederland is een kleine actieve groep mensen die het belangrijk vinden dat de Hiv Vereniging ook buiten de randstad zichtbaar is. Mochten er leden zijn die willen helpen organiseren, dan komt de werkgroep graag met hen in contact.
In 2023 zijn er drie dagjes georganiseerd: Dagje Nijmegen in juni 2023, Dagje Enschede in oktober 2023 en Dagje Ede in december 2023.
Dagje Nijmegen
Op 24 juni was er een Dagje Nijmegen met als thema “stigma – zelfstigma” met bijzondere aandacht voor stigma in de zorg. Deze bijeenkomst vond plaats in het Lindenberg Cultuurhuis, aan het centrum van Nijmegen en werd bezocht door 15 deelnemers.
Tijdens deze bijeenkomst gingen deelnemers na een korte kennismaking dieper in op het thema hiv en stigma. Er werden persoonlijke ervaringen gedeeld die benadrukten hoe stigma nog steeds een aanzienlijke uitdaging vormt, zoals het veranderen van fysieke begroetingen na het openbaren van een hiv-status. De discussie belichtte ook de noodzaak voor meer overheidsvoorlichting, met name de promotie van het n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar) principe. Er werd gesproken over het belang van betere voorlichting in ziekenhuizen en door huisartsen om hiv bespreekbaar te maken. De deelnemers waren unaniem van mening dat er een grotere noodzaak is voor zowel publieke bewustwording als educatie aangaande hiv. Dit omvat de behoefte aan zowel trainingssessies als informatiemateriaal over het n=n-principe.
Na afloop zei een van de deelnemers over het dagje, de onderwerpen die besproken werden en de ontmoeting met elkaar:
‘ …precies wat ik nodig had …’
De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen, een professionele en sprankelende culturele organisatie met de focus op cultuureducatie. De Lindenberg heeft haar thuisbasis middenin het centrum van Nijmegen maar is in én voor de hele stad actief.
Dagje Enschede
Op 7 oktober organiseerde regio Oost-Nederland een Dagje Enschede met als thema “Toekomst met hiv. Wat doet het ouder worden met je immuunsysteem en emoties?”. Hiervoor waren twee gastsprekers van het Medische Spectrum Twente (MST) aanwezig: Linda Scheiberlich (verpleegkundig specialist) en Margo van der Burg-van der Plas (verpleegkundig consulent). Zij boden een diepgaande blik op recente ontwikkelingen in hiv-behandeling en onderzoek. De presentatie omvatte onderwerpen zoals nieuwe behandelstrategieën, waaronder single tablet regimes, duo therapie, en injectietherapie, naast preventieve maatregelen zoals PEP en PrEP. Er werd speciale aandacht besteed aan de uitdagingen van het hiv-reservoir, de impact van hiv op het verouderingsproces, n=n en de belangrijke kwestie van mentale gezondheid bij mensen met hiv. Dit dagje bood niet alleen waardevolle informatie maar ook hoop en steun voor mensen met hiv, door de nieuwste inzichten en behandelingsopties te delen.
‘Wat mooi dat ik net zoveel toekomst heb als ieder ander…’ aldus een deelnemer van Dagje Enschede
Bij deze bijeenkomst, die georganiseerd werd in “De Creatieve Huiskamer” in de prachtige wijk Roombeek waren 10 mensen aanwezig. De Creatieve Huiskamer is een atelier, expositie- en workshopruimte, een ruimte waar trainingen, lezingen en coachsessies gegeven worden. Een plek waar creativiteit centraal staat en waar mensen bij elkaar komen, elkaar ontmoeten en leren.
Tijdens het Dagje Enschede heeft een externe flitsvrijwilliger die geen deelnemer van dit dagje was, zich onderscheiden door twee monchoutaarten te bakken, wat een smakelijke verrassing was voor alle aanwezigen. Wat was het heerlijk lekker!
Dagje Ede
Op 9 december werd het jaar gezamenlijk afgesloten tijdens het Dagje Ede met als thema “n=n (niet meetbaar is niet overdraagbaar)
De middag startte met een ontvangst en kort voorstelrondje, gevolgd door een themabespreking over n=n. N=n benadrukt dat mensen met hiv die een onderdrukt virus hebben, het virus niet kunnen overdragen. Na de themabespreking was er ruimte voor vragen en een nabespreking, gevolgd door afsluitende mededelingen. Er werd ook aandacht besteed aan de internationale boodschap van n=n, met een specifieke focus op hoe deze boodschap bijdraagt aan zelfvertrouwen, gelijkwaardigheid, geluk en het verdrijven van schaamte bij mensen met hiv. Het programma omvatte tevens een prachtige en grappige quiz en videogetuigenissen, waarbij de impact van n=n op relaties en toekomstperspectieven van betrokkenen werd belicht. De bijeenkomst was bij Cultura, een mooie locatie midden in het centrum van Ede. Waar de meeste Dagjes worden bezocht door mensen met hiv waren bij deze bijeenkomst ook naasten van mensen met hiv aanwezig. De vrijwilligers van regio Oost-Nederland zijn trots dat ook deze doelgroep de weg naar de Dagjes weet te vinden
‘…wat bijzonder dat de Hiv-Vereniging zich zo inzet voor de mensen, ik ben blij dat mijn maatje er niet alleen voor staat’
Cultura is het centrum voor kunst en cultuur in de gemeente Ede. De naam is afgeleid van het begrip cultuur, en niet zomaar. Want in het begrip ‘cultuur’ is het bestaansrecht te vinden van onze organisatie. Cultura staat voor leren, informeren en genieten door middel van Kunst & Cultuur.
Community kunstwerk
Na het afronden van elk Dagje, hebben enkele deelnemers de gelegenheid gekregen om een quote te schrijven binnen de contouren van het “red ribbon” (maar dan zonder de rode kleur). Dit initiatief resulteerde in een kunstzinnige verzameling van positieve ervaringen uit onze regio, symbolisch vastgelegd in een kunstwerk dat de saamhorigheidsgevoel en de inspirerende momenten die gedeeld werden, weerspiegelt. Dit community - kunstwerk krijgt in de komende tijd meer kleur.
Nieuwe vrijwilligers
Voor regio Oost-Nederland streven we ernaar ons team uit te breiden met meer actieve, langdurig betrokken vrijwilligers naast onze gebruikelijke dagjes. We verwelkomen graag nieuwe vrijwilligers en blijven zoeken naar mensen die ons team op een vaste basis willen versterken. Daarnaast zijn we op zoek naar flitsvrijwilligers voor specifieke projecten, die zich tijdelijk maar intensief willen inzetten.