Op 26 september 2019 heeft de Europese Commissie Trogarzo goedgekeurd. Trogarzo wordt uitgegeven door Theratechnologies. Het middel is ontwikkeld voor mensen met een multiresistent virus. Dit betekent dat deze mensen slechts een beperkte keuze van behandeling hebben, omdat sommige behandelingen niet werken.
Entreeremmer
Trogarzo is een entreeremmer. Dit betekent dat het middel ervoor zorgt dat hiv niet kan samensmelten (fuseren) met een CD4-cel, doordat het medicijn aan een van de envelopeiwitten of een hulpreceptor bindt. In Trogarzo zit de werkzame stof ibalizumab. Ibalizumab is een vermenselijkt monoclonaal antilichaam, dat zich kan binden aan de CD4 receptor. Hierdoor kan het gp120 eiwit van het virus zich niet meer binden aan de afweercel. Zo kan het virusdeeltje de cel niet binnendringen en kan het zijn virale RNA dus niet in de CD4-cel brengen om zich te vermenigvuldigen. Dit middel wordt tweewekelijks gegeven als een injectie.
Ibalizumab is onderzocht in een fase III studie. De deelnemers kregen elke twee weken een injectie met Trogarzo naast de hiv-medicatie die ze al kregen. De viral load was na 25 weken 316 keer lager dan bij de start, en was na 96 weken zelfs 631 keer lager dan bij de start. Na 96 weken had 56% van de deelnemers dan ook een onmeetbare viral load (<50 kopieën/ml). Ook steeg de hoeveelheid CD4-cellen van de deelnemers tijdens de studie. Het middel is veilig en effectief bevonden. Je leest hier de resultaten van ibalizumab die op het 2018 Glasgow HIV Drug Therapy Congress gepresenteerd werden.
Steeds minder mensen met een multiresistent virus
Het is belangrijk voor mensen met een multiresistent virus dat er een nieuwe behandelmethode is. Sinds 2012 is het aantal mensen met een multiresistent virus enorm afgenomen. Dit is voornamelijk te danken aan de beschikbaarheid van nieuwe medicatie die minder snel voor een resistent virus zorgt. Sinds 2012 had ongeveer 1% van de mensen die ooit hiv-medicatie slikten een multiresistent virus.
Meer over hiv-medicatie en geneesmiddelenonderzoek
Wil je meer lezen over hiv-medicatie? Alle informatie vind je hier. Geïnteresseerd in onderzoek naar nieuwe hiv-medicatie, bekijk het artikel ‘Onderzoeken’. Verder is er ook een overzicht van middelen die in de pijplijn zitten.
Bron:
- Emu et al. Ibalizumab: 96-week data and efficacy in patients resistant to common antiretrovirals.. 26th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2019), Boston, abstract 485, 2019.
- Bajema K et al. Prevalence of heavily treatment-experienced persons with HIV in the United States, 2000-2017. Tenth International AIDS Society Conference on HIV Science (IAS 2019), abstract MOPEB246, 2019.