Tijdens de ledenraad op 21 mei 2022 zijn Julia en Wilma verkozen tot bestuursleden van de Hiv Vereniging. Julia wordt de nieuwe penningsmeester en Wilma start als algemeen bestuurslid. We spraken met beiden over hun nieuwe rol in het bestuur en hoe zij de toekomst van de vereniging zien.
Dag Julia en Wilma. Allebei gefeliciteerd met jullie aanstelling. Waarom hebben jullie je kandidaat gesteld voor het bestuur van de Hiv Vereniging?
Wilma: Ik heb mij kandidaat gesteld voor het bestuur van de Hiv Vereniging, omdat ik graag mijn kennis en ervaring in wil zetten voor deze fantastische club. Ik heb de vereniging al jaren gevolgd en zie de grote ontwikkeling die jullie doormaken. De vereniging staat niet stil, blijft innoveren en blijft activistisch, eigenschappen die nodig blijven en waar ik graag aan bij wil dragen.
Julia: Voor mij heeft de Hiv Vereniging veel betekend. Ik leef nu al 26 jaar met hiv en ik heb 10 jaar daarvan met een diep geheim geleefd. Een geheim dat mij pijn, angst en eenzaamheid heeft laten voelen. Angst voor veroordelend gedrag van anderen, angst voor afwijzing. Een deel van mij voelde als gevangen in een gesloten kast, terwijl het andere deel juist een heel sociaal mens is, iemand die van mensen houdt en altijd klaar staat voor anderen.
Pas vele jaren na mijn diagnose durfde ik contact te maken met de Hiv Vereniging, en dat was een goede keuze. Ik voelde me binnen vereniging welkom en gesteund. In het begin heb ik heel bescheiden en voorzichtige stapjes genomen. Met iedere stapje dat ik deed ging de deur van de gesloten kast steeds meer open. Ik heb dus veel steun bij Hiv Vereniging gekregen. En ook de kans om veel te leren over hiv en leven met hiv. Ik kan zonder te overdrijven zeggen dat dit deel was van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben nu sinds een paar jaar actief als vrijwilliger op verschillende plekken binnen de vereniging, om juist mensen te helpen zoals ik toen ook geholpen werd.
Ik heb mijzelf kandidaat gesteld voor een rol in het bestuur omdat ik graag meer wilde betekenen voor de vereniging, voor mensen met hiv. Waarom voor de rol als penningmeester? Heel simpel, ik ben boekhouder van beroep en heb dus al meer dan vijftien jaar ervaring met boekhoudkundige processen.
Kunnen jullie jezelf introduceren voor de mensen die jullie niet kennen?
Julia: Ik ben Julia, 49 jaar en geboren in Roemenië. 28 jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd. Een trotse moeder van twee zonen die ik alleen heb opgevoed. Nu jonge mannen klaar om hun eigen weg te vliegen. Ik heb een fulltime baan en daarnaast doe ik ook heel graag vrijwilligerswerk bij de Hiv Vereniging. Ik ben actief in het kernteam van regio Limburg, EE&CA-team, en ook als voorlichter en peer-counselor.
Wilma: Recent ben ik gestopt als verpleegkundig specialist in de hiv-zorg in de DC klinieken in Amsterdam. Dit in verband met mijn naderend pensioen. Ik ben nog niet uitgewerkt en om die reden ben ik begonnen als verpleegkundige in de hospice in mijn woonplaats Santpoort en in de hospice in Beverwijk. Daarnaast heb ik brede maatschappelijke- en werkervaringen opgedaan en relevante opleidingen gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld modules gevolgd van de master Zorgethiek en Beleid bij de universiteit van Humanistiek. Dit ter verdieping van ethische vragen vanuit het zorgperspectief. Hier ga je vanuit theorie en filosofie nadenken over menswaardige en betekenisvolle zorg.
In de hiv-zorg heb ik mij ingezet voor PrEP-zorg, voor laagdrempelige soa-zorg in DC klinieken en voor een hoge kwaliteit van de patiëntenzorg. Met grote betrokkenheid heb ik zowel binnen mijn werk als binnen de ‘community’, mede vorm gegeven aan projecten om stigmatisering van mensen met hiv tegen te gaan.
Waar zien jullie de Hiv Vereniging in de toekomst?
Wilma: De vereniging is volop in ontwikkeling, met name de afgelopen periode met de organisatorische verandering in de vorming van de ledenraad, uitvoeringsraad en de nieuwe invulling van de functie van de directeur. Daarnaast speelt de nationale hiv-alliantie de aankomende periode, waarin wij een actieve speler zijn. We moeten blijven opkomen voor de stem van alle mensen met hiv in Nederland en mede zorg dragen dat de kwaliteit van de hiv-zorg behouden blijft. Het vraagt van eenieder een frisse blik, creativiteit, moed en buiten de lijntjes durven te denken.
Julia: Ik hoop op een goede samenwerking tussen de Hiv Vereniging en zorginstellingen binnen Nederland. Het zou leuk zijn als zorgpersoneel van alle zorgsectoren goed geïnformeerd zijn over hiv en leven met hiv. Ik merk dat er toch nog mensen met hiv zijn die onnodig stigma in de zorg ervaren. Daarnaast hoop ik ook op een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties die gericht zijn op diverse groepen van mensen met hiv. Dat iedereen met hiv in Nederland, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, of levenssituatie, gerichte steun kan krijgen.
Julia, je leeft zelf met hiv en bent al jaren actief als vrijwilliger. Welke expertise neem je mee in je rol als bestuurder?
Julia: Ik vind dat het normaliseren van hiv heel belangrijk is. Als voorlichter heb ik geleerd hoe belangrijk het is om kennis over hiv over te dragen aan mensen die een zorgopleiding volgen, maar ook aan bestaand zorgpersoneel. Er is goede informatie beschikbaar over hiv, maar er lijkt toch ergens iets mis te gaan. Via peer-counseling leerde ik hoe er naar hiv gekeken werd in verschillende culturen. Veel mensen met migratie-achtergrond gaan verschillend om met hiv. Vaak is het een taboe dat moeilijk te doorbreken is. Vertrouwen neemt tijd en geduld, maar het is niet onmogelijk.
Via actief zijn in regio Limburg heb ik gezien hoe waardevol het is om mensen met hiv bij elkaar te brengen, in een veilige omgeving, waar iedereen vrij en verbonden voelt. Ik heb dus veel geleerd in de vele jaren die ik actief ben als vrijwilliger en er blijft nog altijd veel te leren. Dit neem ik mee in mijn rol als bestuurder.
Tot slot wil ik me graag inzetten in een samenwerking met andere organisaties uit de informele hiv-zorg in Nederland om het doel van een optimaal leven met hiv in Nederland te kunnen bereiken.
En jij Wilma? Je bent jarenlang actief geweest als verpleegkundige specialist hiv. Welke expertise neem je mee?
Wilma: Graag wil ik mijn verpleegkundige en medische kennis inzetten, verbinding zoeken met alle partijen en gebruik maken van mijn netwerk. Het volgen van (nieuwe) medische ontwikkelingen en meedenken om de aansluiting met de hiv-behandelcentra waar mogelijk te verbeteren en te intensiveren. Met elkaar blijven zoeken naar mogelijkheden om de kwetsbare en soms onzichtbare groepen toch te bereiken. Met een moedige (pro) actieve inzet.
Dank jullie wel Julia en Wilma voor het interview en veel succes met jullie bestuursfunctie.
Wil jij ook vrijwilliger worden bij de Hiv Vereniging? Neem dan contact op met het Servicepunt voor meer informatie. Het Servicepunt is bereikbaar op 020 - 689 25 77 (geopend op ma, di en do van 14.00 - 22.00 uur) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..